2021-10-28

Dobozi István: A győztes

Tényleg a demokrácia volt a Biden-Putyin csúcstalálkozó legnagyobb nyertese? Hozzászólás a Washington Post cikkéhez „The biggest winner in the Biden-Putin summit: Democracy” (The Washington Post, június 16.) című cikkében a rendszerint kiváló Jennifer Rubin ezúttal tévedett: Genfben Vlagyimir Putyin orosz elnök nyert, nem pedig demokrácia.Putyin nem tett érdemleges engedményt

Ha a tárgyalásokban Putyin érdemleges engedményeket tett volna például a belpolitikai elnyomás enyhítése terén – ideértve például Alekszej Navalnij ellenzéki vezető börtönbüntetését és szélsőségesnek minősített politikai mozgalmának betiltását, vagy Aljakszandr Lukasenka autokratikus belorusz vezető és több más külföldi diktátor moszkvai támogatását – a demokrácia részben nyertes lett volna.

Biden elnök kemény kiszólásait Oroszország demokráciájának és emberi jogi helyzetének súlyos hiányosságairól nem önmagukban, hanem a Putyin-rendszer mélyen gyökerező valóságának tükrében kell értékelni. Joe Bidennek már (kétévtizedes) tapasztalatból jobban kellett volna tudnia: demokrácia-előadásokkal nem lehet megváltoztatni az orosz elnök politikai viselkedését. Biden valójában diplomáciai győzelmi trófeát nyújtott át a világporondon Putyinnak azzal, hogy a genfi meghívásal gyakorlatilag megszüntette az orosz államfő páriastátusszal határos nemzetközi elszigeteltségét.

Mit kapott  az orosz elnök?

A Joe Biden által kezdeményezett csúcstalálkozó az orosz vezetőnek globális színpadot szolgáltatott Amerika-ellenes vádjai és változatos panaszai előadására: a NATO kelet-európai katonai terjeszkedésétől kezdve a „színes forradalmak” washingtoni gerjesztésén keresztül az amerikai demokrácia hanyatlásáig bezárólag. Utóbbiba beleértve a rendszerszintű rasszizmust, különösen a feketékkel szembeni rossz rendőrségi bánásmódot, az utcai erőszakot és zavargásokat, valamint a Capitoleum trumpisták általi januári megrohamozását. „Együttérzünk az amerikaiakkal, de nem akarjuk, hogy ezek orosz földön is bekövetkezzenek” –– mondta Putyin csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján, leütve a Genfben számára feldobott magas labdát.

Putyin személyes diplomáciai sikere Genfben csupán ráadásként jött egy nem sokkal korábbi, jelentős győzelmére, amikor Biden elnök feloldotta az Oroszország és Németország közötti Nord Stream 2 földgázvezetéket fenyegető amerikai szankciókat. Ez jelentős geopolitikai trófeával ért fel a Kreml számára. Lehet, hogy Putyin most már bánja, hogy Donald Trumpnak szurkolt a legutóbbi amerikai elnökválasztáson?

(A szerző a Világbank volt vezető közgazdásza.)

 

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban
van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: