2023-06-04

YANIV KUBOVICH – SHELLY APPELBERG: Orbán – Mészáros révén – izraeli távközlési műholdakat akar vásárolni

Izraeli védelmi tisztviselők határozottan tiltakoztak az ellen, hogy az izraeli távközlési műholdakat üzemeltető, Spacecom a cég 51 százalékát egy Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz kötődő magyar távközlési vállalatnak adja el. A védelmi minisztériumot állítólag meglepte az Amos izraeli műhold szolgáltatásait forgalmazó izraeli cég júniusi bejelentése, miszerint szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG tőzsdei társasággal. A 4iG tulajdonosa Magyarország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc, aki Orbán Viktor miniszterelnök közeli munkatársa.

Az izraeli biztonsági szervezetek, amelyek jóváhagyása szükséges az üzlet véglegesítéséhez, állítólag aggódnak a Spacecom – amelyet “stratégiai biztonsági eszköznek” tekintenek – külföldi kézbe kerülése miatt, mivel a Spacecom szolgáltatásokat nyújt a kormány minisztériumainak és különböző izraeli biztonsági ügynökségeknek is.

“Ez egy bizarr megállapodás, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és nem demokratikus entitásoknak szolgáltatja ki” – mondták magas rangú védelmi tisztviselők. A fő aggodalom az, hogy az Amos műholdsorozat tulajdonjogának átruházása kárt okoz Izrael egyik stratégiai eszközének, és ahhoz vezethet, hogy az izraeli állampolgárokról, minisztériumokról és különböző biztonsági ügynökségekről szóló titkos és érzékeny anyagok szélsőséges elemek kezébe kerülnek. A biztonsági tisztviselők azt is gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött, akit jobbkeze, Meszaros segít – aki a múltban azt állította, hogy vagyonát “Isten, a szerencse és Orbán Viktor segítségével” halmozta fel.

Egy, a részleteket ismerő védelmi tisztviselő hozzátette, hogy a stratégiai fontosságú eszközök – például a haifai kikötő, a sótalanító üzemek, az élelmiszeripari vállalatok és a Tel-Aviv metropoliszban épülő villamossínek – kínai vállalatoknak történő eladása óta döntés született a politika megváltoztatásáról. A tisztviselő szerint az új politika nem fogja megengedni, hogy egy külföldi ország 20 százaléknál nagyobb részesedést vásároljon egy stratégiai jelentőségűnek minősített izraeli konszernben. A Spacecom válaszul közölte, hogy a vállalat “az előírt módon együttműködik az illetékes szervekkel, hogy megkapja az engedélyeket, ahogyan azt a törvény előírja”. A vállalat bejelentette, hogy június 13-án szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel a nagyszabású üzlet előtt, amelynek keretében a magyar cég 221 millió sékelért (69,9 millió dollárért) megvásárolja a Spacecom részvényeinek több mint felét, vagyis a vállalat tulajdonjogát. A Spacecomnak nagy, mintegy 1,4 milliárd sékel adóssága van, és 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dolláros veszteséget szenvedett el. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van – a 4iG mégis felajánlotta, hogy a részvények értékének 190 százalékáért megvásárolja az ellenőrző részesedést.

A magas ár oka különböző személyek szerint az, hogy Mészáros azért akarja megvásárolni, hogy Orbán a kommunikációs műholdak fölött rendelkezhessen. Állítások szerint mióta Mészáros megvásárolta a 4iG feletti ellenőrzést, számos kormányzati megbízást kapott Orbántól, és az intellinews.com weboldal beszámolója szerint, miután Mészáros 2019-ben átvette a 4iG feletti ellenőrzést, a részvények 600 százalékkal emelkedtek.
Mészáros ezután eladta a 4iG-ben lévő részvényeit társának, Jászi Gellértnek, aki a tel-avivi tőzsdének tett jelentés szerint még mindig ellenőrző tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban.

A magyarok a jelek szerint rájöttek, hogy az üzlet még nincs kész, és hogy az izraeli biztonsági intézményrendszer akadályokat gördít a véglegesítés elé, ezért felbérelték Israel Bachar stratégát – aki Benny Gantz védelmi miniszter tanácsadója volt, amikor az politizálni kezdett és elindult a miniszterelnök-választáson. A magyarok azt szeretnék, ha Bachar PR-szempontból népszerűsítené az üzletet Izraelben, de a részleteket ismerő személyek úgy vélik, hogy Bachart többek között arra kérik, hogy kapcsolatait felhasználva népszerűsítse az üzletet olyan személyeknél, akik befolyásolhatják a döntéshozókat.

Orbán ellentmondásos figura mind Izraelben, mind az európai országok szerint, akiket aggaszt keménykezű magatartása. A washingtoni székhelyű Freedom House civil szervezet 2020. májusi jelentése szerint Magyarország többé nem tekinthető demokráciának, mivel Orbán példátlan lépéseket tett hatalmának megerősítése érdekében. Megválasztása óta Orbán mindent megtett annak érdekében, hogy Magyarországot illiberális demokráciává alakítsa át, amelyben szinte minden hatalmi központot ő irányít, és ezeket használja fel arra, hogy megszilárdítsa hatalmát. A Spacecom magyar ellenőrzése miatti aggodalmak mellett a biztonsági tisztviselők a múltban is hangsúlyozták a műholdak izraeli ellenőrzésének fontosságát. “Az izraeli gyártású és tulajdonú kommunikációs műholdak indítása és működtetése megakadályozza a külföldi szervezetektől való függést, és biztosítja Izrael függetlenségét és működési szabadságát” – áll a Nemzetbiztonsági Tanács egyik 2016-os jelentésében. Egy 2016-os megbeszélésen, amelyen a Tudományos Minisztérium Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Tanácsának tagjai is részt vettek, elhangzott, hogy “a független kapacitást a kommunikációs műholdak területén megvédendő nemzeti vagyonnak kell tekinteni”. A tanács űrkutatással foglalkozó bizottsága azt javasolta, hogy a kommunikációs műholdaknak állandó állami finanszírozást biztosítsanak, de az ajánlást a kormány nem tárgyalta.
Következésképpen a 2018-as állami számvevőszéki jelentés kritikusan értékelte a politikai és biztonsági tisztviselők magatartását a kommunikációs műholdak területén. “Az izraeli tulajdonban lévő, izraeli gyártású kommunikációs műholdak stratégiai infrastruktúrát jelentenek Izrael számára. Ez az infrastruktúra kiemelkedő jelentőségű, és többek között azért szükséges, hogy biztosítsa az ország kommunikációs függetlenségét, külső tényezőktől való függés nélkül”. Az állami számvevő felszólította az illetékes tisztviselőket, hogy a kérdést terjesszék a kormány elé megvitatásra.
(A szerzők az izraeli Haaretz újságírói) 

Az izraeli Haaretz 2021-12-05-i cikkének magyar változata, 
az ÚJNÉPSZABADSÁG közlése és hozzájárulása alapján

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban
van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:

https://www.facebook.com/groups/762663054098897

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: