2022-06-24

Választási Emberi Jogi Minimum

Kedves Barátaink!

Szakítsanak a pártok a cigányozással!
Ne használják például a „cigánybűnözés”, a „megélhetési gyermekvállalás”, az „integrálhatatlanok”, a „törzsi viszonyok között élők”, a „döngölt padlóra szül” kifejezéseket!

Az Idetartozunk Egyesület a választási kampányban elharapózott gyűlöletbeszéd miatt megfogalmazott egy Emberi Jogi Minimumot. A kezdeményezéshez számos civil szervezet és magánember csatlakozott, csatlakozz te is!

Erre a linkre kattintva lehet aláírni a nyilatkozatot, amit eljuttatunk a pártoknak:

https://peticio.allandoromaertekezlet.hu/idetartozunk

Üdvözlettel:

Roma Sajtóközpont és Állandó Roma Értekezlet

 

Választási Emberi Jogi Minimum

Alulírott roma és nem roma, kisebbségi és többségi, konzervatív és baloldali, demokrata és hazafi, magyar választó és választható állampolgárok az elmúlt évtizedek során gyakran szembesültünk azzal, hogy a választási kampányok idején a társadalmilag sérülékenyebb csoportok, közöttük feltűnően a romák, miként válhattak a gátlástalan uszítás, a politikai haszonszerzés eszközeivé.

Ez a gyakorlat számunkra elfogadhatatlan, ellentétes az értékrendünkkel és általában is a kulturált politika értékrendjével. A jelenség ellen érdemben és hatékonyan fellépni, annak természetéből adódóan, csak a kampányokban és politikai versengésben résztvevő szereplők, pártok és jelöltek tudnak.

Ezért az alább felsorolt civilek és szervezetek nevében azzal a felhívással fordulunk valamennyi, a kampányban és választásban résztvevő párthoz, hogy kötelezzék el magukat az alábbi erkölcsi, politikai értékrend mellett:

  1. Vállalják, hogy sem politikai versenytársaik, sem egyetlen sérülékeny társadalmi csoport nemzethez tartozását nem vitatják el, nem vonják kétségbe.
  2. Vállalják, hogy összhangban az Emberi Jogok Alapokmányával, a kampány és választás során minden honfitársunk, és minden választópolgár alapvető emberi méltóságát tiszteletben tartják, azt sem a politikai dokumentumaikban, sem kommunikációjukban ne vonják kétségbe, illetve nem támadják sem tettekkel, sem szóban.
  3. Vállalják, hogy kampányuk során nem használnak sem egyénekkel, sem társadalmi csoportokkal szemben megalázó, megbélyegző, bűnbakká tevő retorikát, sem osztály, sem nemzetiség, sem vallás, sem világnézeti, sem szexuális hovatartozás alapján. Ilyennek ítéljük például a „cigánybűnözés”, a „megélhetési gyermekvállalás”, az „integrálhatatlanok”, a „törzsi viszonyok között élők”, a „döngölt padlóra szül” kifejezéseket.
  4. Kötelezzék el magukat, hogy a politikai versengésük alapja a programjaik és társadalmi ajánlataik lehetnek, nem pedig a félelem- és gyűlöletkeltés.
  5. Kötelezzék el magukat az Alaptörvény paragrafusainak és szellemének tiszteletben tartására. Vallják: méltatlan a nemzet képviseletére az a párt vagy csoport, politikus, aki ezeket az alapelveket nem tartja tiszteletben.
  6. Vállalják, hogy a roma közösségek, vagy más kisebbségi csoportok támogatásáért politikai vállalásaikkal és ajánlataikkal versengenek, nem pedig a választási és szociális korrupció eszközeivel, mint amilyen a szavazatvásárlás, a csomagosztás, vagy a személyre szóló közmunka ígérete.

Budapest, 2019. 05. 09.

Setét Jenő, Idetartozunk Egyesület

 

Csatlakozunk az Idetartozunk Egyesület kezdeményezéséhez:

Berki Judit, NMCKKSZSZ

Búza Károly Ádám, Baksi Fényhozók

Farkas Tünde, Roma Kisebbségi Önkormányzat, Mezőszemere

Kadét Ernő, Roma Sajtóközpont

Klajbán János, Roma Fiatalok Közéleti Akadémiája

Kóti Piroska, Tiszavasvári Bűdi Széles és Keskeny Úti Romák Egyesülete

Makula Réka, XXI. Századi Roma Nők Egyesülete

Oláh József, PEMEROSZ

Orsós Gábor, Szászvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Siroki László, Romama Szociális Szövetkezet

Bangó Katalin,    Csonka Katalin,    Dancsok Erzsébet,    Mundér Gusztáv,

Németh Erzsébet,    Oláh Csaba,    Rácz Béla,    Raffael István,    Rézműves Szilvia,

Szegedi Dezső,    Szomora Szilárd

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: