2021-11-28

mp: UTÓREZGÉS – 2018. AUGUSZTUS 20.

Néhány nap kell, hogy a jelentős dolgok leülepedjenek és amennyire lehet érzelem mentessé váljanak.

Az Államalapítás ünnepéről sokáig úgy véltem, hogy erről, a lényeget tekintve, az egész nemzet  valóban egyformán gondolkodik.

Ismét tévedtem, mikor megláttam az ország legfontosabb és nagyon sok szimbolikával bíró közintézményének épületén, a Parlamenten, azokat a történelembe nem illeszthető „keresztes díszlet – zászlokat”!

Mert ez a díszlet hamis és művi! Mert ez a díszlet a 1930.-as évek hangulatát hozza vissza ami méltatlan a magyar nemzetet, kultúrát megtartó Államalapítás megünnepléséhez!

Géza fejedelem és I. István egymás nélkül nem is igazán érthető meg. Az apa volt a „politikusabb” , a stratéga, míg István a megkezdett munka precíz befejezője, a magyar egyház megalapítója és így az államiság alapjainak is megteremtője. A két méltóság felfogásának hasonlóságai és akár különbségei nem üzennek a ma emberének, politikusainak a vízióról, szövetségről, kompromisszumról és tennivalókról sokkal aktuálisabbat mint a díszlet-zászlók?

I.Istvánt két fennmaradt tőrvénykönyve révén műveltnek, céltudatos, keménykezű uralkodónak ismerhetjük meg aki elég jól ismeri a Szentírást, és benne a szeretetről, könyörületről szóló elvárásokat is, hiszen így figyelmezteti Imre herceget az Intelmek X. fejezetében:„ Ennek okából hát, szerelmetes fiam… kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva…  légy kegyes… még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul. Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz”

Mert, hogy  István király felismerte a Szentírásban azokat a gondolatokat amelyek nemcsak királlyá, de bölcs államférfivé is tették. Ezek között nem nehéz megtalálni azt is, amely elősegíthette intelmét a külföldiekről.

„„A veletek lakó idegen olyan legyen számotokra, mint a közületek való, és szeresd úgy, mint saját magadat, hiszen ti is idegenek voltatok Egyiptom földjén. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek” (Lev 19,34)

Ha ismerős ez utóbbi idézet az nem a véletlen műve, hiszen ez év elején többször is idézve lett, mivel ez a mottója Ferenc pápa  üzenetének mely a migráció problémáival foglalkozik. Hiteles válasz, több elődjének gondolataira is támaszkodva, a kor valódi kihívására, nem megkerülve a problémát és nem díszlet mögé bújva – szerintem.

És a kör bezárult…  régi, ódonnak hitt, évezredes üzenetekről derül ki, hogy máig érvényesek, mert Emberről szólnak Embernek … egyenesen és érthetően!

Általában a díszlet fő funkciója az illúzió megteremtése, a valóság elleplezésével.

A díszlet – zászlok azonban nem fedik el ha István király immár évezrede érvényes, erkölcsileg ma is helyes intelmeit semmibe veszik.

A díszlet – zászlok azonban nem teszik elfogadhatóvá ha az éheztetést „nem megfelelő ellátásnak” nevezik.

A díszlet – zászlok azonban nem teszik meg nem történtté, hogy 2018. augusztus 20.-án „A veletek lakó idegen” aki rászorult, nem kaphatott élelmiszer adományt.

A díszlet – zászlok azonban nem adnak felmentést ha az útmenti szemetelést mantrázzák a valódi gondok és problémák rovására.

A díszlet – zászlok azonban nem fogják elfedni a nacionalista hangulatkeltést, ha a mártír halált választó Miniszterelnököt megtagadva, szobrát elvitetve, a trianoni sebeket újra és újra feltépő emlékművet állítanak a Parlamenthez közel.

A díszlet – zászlok azonban azt sem fedik el, hogy ezt a szégyent nem az ezzel foglalkozok tárták elénk, hanem a szerényen rendíthetetlen lelki pásztor.

Barátsággal: mp

mp@kerekasztal-mp.hu

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

3 thoughts on “mp: UTÓREZGÉS – 2018. AUGUSZTUS 20.

 1. Kedves Péter!
  Gratulálok, jó ötletnek tartom a blogírást.
  1. Nagyon jónak látom a tervezett külalakot, a kerekasztal-mp címet, a tervezett emblémát, a tisztult formát.
  2. Nagyon rokonszenves a bemutatkozó előszó, annak tartalma a szívemhez szólt.
  3. Az utórezgés című írásodhoz akkor tudnék érdemben jobban hozzászólni, ha mélyebbek lennének történelmi ismereteim, sem Géza, sem István fan nem vagyok.
  Sok-sok sikert ehhez a jó induláshoz.
  Üdv, Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: