2021-11-28

Töprengő: MOLNÁR GYULA jegyzete az előválasztásról

Előválasztás! Elő-Választás? Lehetőség vagy kényszer?

A demokratikus ellenzéki oldal ma-nagyon helyesen-sokféleképpen keresi a lehetséges kihívókat azokon a területeken, ahol reális esélyt lát az ellensúly megteremtésére az önkormányzatokban. Ne becsüljük le ezt a szándékot, mert egy monolitikus hatalom bármelyik pontján történik repedés az közép-rövid távon is jelentősen kihat a hatékonyságára és a jövőjére. A tavasszal résekbe folyt víz, amit nem távolítanak el az bizony télre megfagyhat és szétrepeszti a legerősebb anyagot is.

Nem először és különösen Budapesten az előválasztásban látjuk ennek a helyzetnek a megoldását. Nincsenek hagyományai hazánkban, nincs kialakult technikája és nem is tudjuk megjósolni a várható végeredményét. Játszunk el a gondolattal, ha ennek pont az ellenkezőjét tennénk, akkor mi lenne a politizáló közvélemény mondása? Áááá nem érdekel a „füstös szobákban” kialkudott elvtelen alku, nem érdekel, akkor inkább el sem megyek szavazni vagy ami rosszabb maradjon a régi megszokott. Ha intelligensen és nagyon egyértelműen, a lefektetett szabályokat betartva végig csináljuk ezt a folyamatot akkor hiszem azt, hogy lényegesen erősebb legitimitású jelölt lehet a mai kormánypárti funkcionárius kihívója. Ehhez kellenek persze komolyan vehető jelöltek, intelligens előválasztási kampány, megfelelő nyilvánosság, sok-sok aktivista, aki felügyeli, szervezi ezt a folyamatot. És igen kedves barátaim kellenek szavazók, akik elmennek és döntenek a kampány, a hitük és az esélyek mérlegelése alapján, hogy kit látnának szívesen az igazi, nagy kampányban. Nem fanyalogni kell tehát, hanem aki nem akar zavaros pártalkukat az győzzön meg még két embert (egy aktívat és egy bizonytalant) és erősítse a folyamatot. Százszor el lehet majd mondani, hogy ez így miért nem az, nem olyan mint Franciaországban, Amerikában és ez igaz is lesz, de akkor aki ezt teszi az tegye azt is hozzá: szeretném ha további 5 évig üldöznék a hajléktalanokat Budapesten, a kormány döntse el, hogy mi a jó nekem és épüljön még egy-egy stadion minden kerületben az egészségügy rendbetétele helyett.

Az összefogás dilemmát lehetőség szerint fel kel oldanunk a következő hetekben, legkésőbb január végéig. Ezt a feladatot nem sikerült megoldani az áprilisi parlamenti választás előtt. Amikor éppen elkezdtünk volna az országról, az ajánlatról beszélni érkezet az amúgy örömteli Hódmezővásárhely és visszazuhantunk a start pozícióba, terhelve a Jobbik dilemmával. Nem segítenek az elemzők, a mindent tudó okosok, mert lehet, hogy ez zsákutca, de a másik pedig a szakadék. Esélyes kihívó megtalálása, lehetőség az ellensúly kiépítésre a cél, ha valaki tud jobb módszert, hogy eljussunk oda az kérem most szóljon, mielőtt komoly pénzeket  és energiát ölünk abba amit utána könnyedén lesajnál a mindennel elégedetlen közönség. Nincs olyan média felület, nincs olyan cserépszavazás, nincs olyan pontozásos casting, hogy kiválasszuk a 2019-es „polgármesteri X-faktor” döntőseit. Fogadjuk el, próbáljuk ki és ahogy egy régi nagy tudású kollegám mindig mondta, ha valamit nem tudunk megoldani, legalább élvezzük a helyzetet. Ha így teszünk, és így tesz mindenki, aki valóban változást akar Budapesten akkor az eredmény sem marad el.

A technika másodlagos, a módszer, ahogy az alapcikkben helyesen leírodott, szakemberek által jóváhagyott, a szándék komoly. A szabályokról lehet még egyezkedni, de!! Van egy fontos következmény, aki vélt vagy valós(nak) tűnő indokok miatt nem áll fel a rajtvonalra, vagy a vereség után nem fogadja el a kialakult eredményt és mégis indul, azt nagyon nagyon meg kell büntetni. Nem a pártoknak, nem a hatóságoknak, hanem a választóknak. Ne felejtsük el, hány párt jelezte az országgyűlési választás elött, hogy nyerni fog, hogy biztos győztese van az adott körzetre és azután elvitt 4-5%-ot és ezzel meghiúsított egy valóban esélyes ellenzéki győzelmet és ezzel segítette a NER-t az újabb kétharmadhoz. Bármi is történik, kérem, hogy ahogy Rodolfo mondta, „csak a kezemet figyeljék”, nézzék, hogy ki mit mond és aztán mit tesz. Legyen ez is egy szempont a későbbi választásnál 2019 októberében, legyen ez is szempont a családban, amikor eldöntik mennek-e és ha mennek kire szavaznak .

Az előválasztás sikere azonnal látszódni fog, nem csodafegyver, de egy lehetőség, hogy megmozdítsuk a fotel forradalmárokat és időben megmutassuk mekkora tétje van a 2019-es önkormányzati választásnak hazánkban. Vagyis én személyesen hiszem, hogy ha a kényszer lehetőséggé formálható, ha bizalommal tekintünk az előválasztás elé, akkor egy új korszak kezdődhet nemcsak ott, ahol ellenzéki győzelem született, hanem annak következményeként az egész országban. Ha nem úgy járunk, mint a klasszikus állatmesében, hogy a sok huhogó miatt csak a süket béka tudott felmászni a fára, akkor ennek az igazi győztesei nem a pártok, hanem az ország lesz.

A szerzőországgyűlési képviselő

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: