2022-06-25

TÍMÁR ANDRÁS: Változatlanul alkotmányos érték az alkotmányellenesség

Az azóta már sajnos megszűnt Galamus oldalán jelent meg először e témában írásom 2011 májusában az Alaptörvény aláírásának és kihirdetésének apropóján. A helyzet az elmúlt 7 évben csak rosszabb lett.

Az egykori Alkotmány és a ma hatályos Alaptörvény szerint Magyarország „demokratikus jogállam”. Ha a kormánypártok komolyan vennék és érvényesítenék az általuk beterjesztett és elfogadott Alaptörvény e rendelkezését, akkor hazánk a közállapotokat tekintve egy élhető ország lenne.

A kormányzat és a kormánypártok azonban mindent elkövettek és elkövetnek a jogállamiság lebontása érdekében. Ebből következően Magyarországon a demokrácia intézményei ugyan formálisan még megvannak, de a tartalom hiányzik, a demokrácia intézményei kiüresedtek. Ez a kiüresedés nem egy spontán folyamat következménye, hanem a kormány és kormánypártok tudatos tevékenysége vezetett el ehhez.

A kormány és a kormánypártok a jogszabályokat saját pillanatnyi érdekeiknek megfelelően alakítják, kiszámíthatatlanná téve a jogrendszert, s ezen keresztül a gazdaság működési feltételeit. De ezen nincs mit csodálkoznunk. Az Alkotmány egy 2010. évi módosítást követően, majd a jelenleg hatályos Alaptörvény egyaránt korlátozzák az Alkotmánybíróság hatáskörét. Egy ilyen korlátozás nem értékelhető másként, minthogy ezzel az állam azt deklarálja, hogy működése során át kívánja lépni az Alkotmányban, az Alaptörvényben meghatározott korlátokat, azaz a jogalkalmazás során a jogszabályoktól elvonatkoztatva kíván cselekedni.

Egy olyan hatalom, amely sorozatos lépéseivel a jogállamot bontja le, végső fokon az alkotmányosság, illetve a saját maga által keresztülerőltetett Alaptörvény, s ezen keresztül az egész jogrendszer tiszteletét és tisztelhetőségét teszi kérdésessé, azáltal, hogy az állam képviseletében alkotmányos értékké teszi az Alkotmány, illetve az Alaptörvény tudatos, előre elhatározott megsértését.

 

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: