2022-01-25

TALYIGÁS JUDIT – SZABÓ BALÁZS DÁNIEL – SZABÓ GÁBOR BENCE: Munka vagy játék?

Ülök az íróasztalomnál, Pamacs a lábamnál hever és várom a meghívó emailt…     mehetnék koncertre, színházba, moziba, de ez mind ismert szórakozás. Ez a meghívó egészen sajátságos, az unokám által létrehozott rendszer küldi a meghívó emailt, ha elkezdődik a közvetítés.

Már napok óta készülök erre, mert ha beszélek a családdal csak azt hallom: Ő most dolgozik nem ér rá. Dolgozik? Hiszen iskolás gyerek… mondogatom.
– Jó nem úgy! –  jön a válasz. Minden délután 5-8-ig közvetít. Ehhez igazítja a többi programját, mert számítanak rá.

Tényleg mi a munka definíciója?

Mikor mondhatom azt, hogy dolgozom? Régen úgy volt, hogy a szülők korán felkeltek és készülődtek, hogy elmenjenek a munkahelyükre.  Aztán jött a Covid és a gyerekek azt látták, hogy a szülök, nem mennek el! A gyerek egyszerre csak érzékelte sok-sok esetben, nem a helyszín határozza meg mi a munka.  Talán nem is jó bemenni, sok idő eltelik az utazással és sokan, otthon a szokásos nyolc óra helyett olykor tíz, tizenkettőt dolgoztak…no és akkor eladható a nagy irodaház, kisebb is elég lesz, csökkenek a vállalati költségek.

A gyerek azt érzi valami nem igazságos, otthon ül apa és anya a számítógépnél napi 8-10 órát, amíg az ő számítógépezési lehetőségeit szigorúan korlátozták napi 1-2 órában, mert az a gyereknek árt!” – mondják. És a felnőttnek már nem??  Vagy ha igen?  Akkor felállnak óránként tornázni?

Ülök a gép előtt én is, és szinte hallom, ahogy az unokám magyarázott:
– Tudod a streamelés az a közvetítés. Ezt lehet telefonon, konzolon, play-stationról, sega nintendoról…. itt eltűnődöm, a többi nem jut eszembe….Kicsit büszke vagyok , hogy ezek a fogalmak megmaradtak a fejemben.

– Tudod én, mint általában a többiek, – idézem fel mit is mondott még – a Twich platformot használom, mert ez bárkihez eljut, aki kíváncsi mondjuk arra a témára, amit közvetítesz.

Bevallom én a twichre voltam először kíváncsi, így amikor egyedül maradtam, utána néztem: „A Twitch több, mint streaming szolgáltatás. Egy hely, amelyet a hozzád hasonló tartalomfejlesztők saját szegletüknek hívhatnak az interneten, egy hely, ahol több milliós közösséggel oszthatják meg szenvedélyeiket. A Twitch egy hely, ahol hangod élőben hallható, és ahol közönséged is így reagálhat rá. Az oldalon található tartalom célja, hogy „magasabbra törj alkotóként, közösséget építsd fel, és megélhetést teremts abból, ami igazán érdekel.”

Lassan ráébredek, amíg a felnőtt, úgy harminc feletti értelmiség arról beszélget, kesereg, hogy különböző facebook buborékokban élünk és így mást-mást hallunk a való világról – saját buborékunktól függően -, és teljesen más gondolunk a valóságról, addig arról semmit se tudunk, hogy nagyon sok még, ezen túl is, a jól működő virtuális valóság.  

Hirtelen megjön a meghívó:
– Kankalin megkezdődött a közvetítés! -no mert persze, nem saját néven jelentkezünk be.

Belépek. Látom, hallom az unokám, ahogy kamaszosan mosolyog és beszél. Kicsit elérzékenyülök újabb és újabb nézők kapcsolódnak be és elindul a folyamatos csettelés!  Én egy kukkot se értek, pedig minden szót hallok.  Az unokám valamilyen játékot közvetít, és ahhoz szólnak hozzá a többiek, de aztán már másról is csettelnek, sőt a kivételezettek meg is szólalhatnak. Ha az unokám, mint e csatorna kezelője, meghívja őket valódi beszélgetésre. Igaz, egy virtuális térben vagyunk, én mégis kívül maradtam.

Mégis ott ragadtam. Utazáskor éreztem ezt, amikor olyan földön jártam, ahol számomra teljesen ismeretlen nyelven beszéltek, de én élveztem a dallamát vagy reméltem előbb utóbb valamit megfejtek és nem leszek kirekesztett.

Az unokám válaszol, aztán kérésre háttér zenét cserél és együtt élvezik az új dallamot.  Nézem a gondosan beállított hátteret, ők megtanulták, hogy magán tereiket már nem osztják meg az ismeretlen csatlakozókkal, mert igen, akit érdekel ez a játék csatlakozik, feliratkozik – vagy tovább áll. Formálódik néhány hét, sok közvetítése alatt egy új közösség.   Covid van. Bezárva otthon csak azért találkoznak így? Távoli világ megvalósult álmai jutnak eszembe „… a távolságot, mint üveggolyót megkapod…” (József Attila: Altató)

Egy-egy közvetítés 2-3 óra, vagy ha tényleg munkaként csinálják, akkor 6-8 óra, de ha ünnepet tart egy közvetítő, akkor örömében 24 órázik.  A streamelő   – egész idő alatt – az adott közvetítés tartalmának kitalálója, a közvetítés tartalmi és technikai vezetője, sőt a hangulatot meghatározó eleme, egy jól szervezett és működő közösségnek….

Megmosolyogtam – bevallom -, a saját családom, amikor azt állították a gyerek dolgozik.  De hogy is definiálnánk a munkát? A Wikipedia így: „Munkának nevezzük az ember (és/vagy gép) által energia (erőfeszítés) kifejtése révén hasznos, rendszerint ellenszolgáltatásért elvégzett különböző tartalmú tevékenységeket. A munka célirányos tevékenység: valaminek a létrehozására, átalakítására, megváltoztatására szolgál azért, hogy a keletkező javakat az ember vagy más haszonélvező használni, hasznosítani, elfogyasztani tudja”

No most a twitch, az Amazon tulajdona, amelynek tulajdonosa – a világ egyik leggazdagabb embere – igazán ért az üzlethez. Így ő vagy inkább a stábja nagyon okos rendszert talált ki. Látszólag ingyen rendelkezésre bocsájtja a twichet a közvetítéshez, ahol játékot, sportot, főzést, zenét, beszélgetést és bármilyen más tevékenységet lehet közvetíteni a feliratkozók részére, vagy ha magányos vagy filmet, meccset együtt nézni és közben csettelve vagy élőben, ha már elég régi néző vagy, kapcsolva beszélgetni.

No, ha érdekel,  itt kereshetsz magadnak játékot, témát, amit meghallgatnál, megnéznél másokkal együtt.

A rendszert működtető abból indul ki, hogy aki itt közvetít, abban van egy kis egészséges versenyszellem, így az első lépcső, ha van valakinek úgy 100 óra közvetítése és átlagosan legalább 3 nézője és 50 követője, akkor mint stabil” dolgozó” feliratkozhat a pénzes felületre. Ez pont olyan, mint pl. a három hónap próbaidő, hogy megfelelő-e az új munkaerő? érdemes véglegesíteni alkalmazni?

Ha elérte valaki az egységesen előírt elvárást, ott új lehetőségek nyílnak meg a Közvetítő előtt: saját emotokat kaphat, – tudják olyan aranyos rajzolt figurák -, amelyekkel adott feltételek esetén jutalmazhatja a Nézőit. A néző, aki persze imád játszani azért néz közvetítést, új lehetőséget lát, a versengésre az emotok gyűjtésével…és egy adott pillanattól, ha fizet – látszólag apró pénzt, 4 dollárt, akkor pl., mint a legjobb támogató újabb emotokat kap vagy hasonló támogatásban részesülhet a most már nagy betűs KÖVETŐ. Hirtelen a közvetítés mellett újabb játék, verseny alakul ki: ki milyen helyezést ér el, mint követő?

A követők gyűjtésében persze a stremmelő is érdekelt, hiszen a befizetett 4 dollár fele őt illeti majd…ha legalább 100 dollár összejött, akkor azt meg is kapja. Majd egy idő és érték elérése után már 2,50 juthat neki a befizetések után és feliratkozni is több szintre lehet, több bevétel reményéhez több munkát kell vállalni.

Közben, mint a valódi vállalkozások világában itt is megtanulják a közvetítők az együttműködési lehetőségét a hosztolást, amikor nézőket visznek át egymáshoz.

De miért éri ez meg az Amazonak a vállalati óriásnak ez a sok apró pénz? mert ez az oldal 2020-ban 18,6 milliárd órányi megtekintést tudhatott magáénak, ezzel a legnagyobb élő videómegosztó weboldalnak mondhatja magát. Még néhány adat, hogy elhiggyük, a sok kicsi sokra megy: 2020-ban a felhasználók napi szinten átlagosan 71 millió órányi videót tekintenek meg és az aktív napi felhasználók száma 15 millió főre tehető, és havi szinten 2,2 millió streamer közvetíti élőben gameplayeit, 140 millió felhasználó látogat el az oldalra és 9,2 millió aktív streamer oszt meg tartalmakat.

Nézem a közvetítőket fiatal fiúk, lányok…egy tolókocsis fiatal, aki itt semmilyen tekintetben nincs hátrányban, ha elég szórakoztató és megakad a szemem néhány ismert emberen pl.: Mogács Dániel színész –humoristán, akit a Wikipedia így jellemez: színész, humorista streamer.  Azaz foglalkozás lett a streamelés…  

Ülök a számítógépem előtt, Pamacs a lábamnál hever nem is sejti micsoda utazáson vettem részt, egy másik „szigeten” jártam, ahol kicsit láthattam, hogyan él, dolgozik, szórakozik, örül egymásnak sok százezer ember.
(A szerzők, Talyigás Judit villamosmérnök, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság eHétköznapok szakosztály elnöke, Szabó Gábor Bence a Károli Gáspár Egyetem másodéves média kommunikáció szakos hallgatója, Szabó Balázs Dániel a Budapesti Vörösmarty Gimnázium nulladik éves nyelvtagozatos diákja)

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Twitch
https://qubit.hu/2019/11/26/milliok-nezik-teve-helyett-es-te-meg-csak-nem-is-hallottal-rola-mi-az-a-twitch

Kikapcsolódás és adatvédelem: a Twitch-történet tanulságai


https://help.twitch.tv/s/article/twitch-content-sharing-guidelines?language=hu
https://esport1.hu/news/2020/03/30/gaming-mogacs-daniel-gamer-youtube-es-twitch-csatornat-indit-tzeus
https://www.twitch.tv/p/hu-hu/legal/community-guidelines/faq/
https://www.twitch.tv/creatorcamp/hu-hu/learn-the-basics/copyrights-and-your-hannel/
https://www.twitch.tv/directory?fbclid=IwAR1222O1gusNYtFnkHH0c3SXdiz9SU3sG2f_275Oz3MbqZuMkh-kMlR5Et4&sort=VIEWER_COUNT

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban
van olyan lehetőség, hogy azt bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: