2021-11-30

TALYIGÁS JUDIT: Sárga levelek…

A fák gyönyörű sárga leveleiről lassan tűntek el a harmat cseppek…
Néhány már a télre készülve elengedte az ágat, ami eddig tartotta, és lassan alászállt. A hajnali szürke felhők kimosakodtak, kifehéredtek, ahogy a Nap előbújt. A járdára hulló leveleket meghatározhatatlan korú szorgos kezű asszonyok – biztosan nem olyan öregek, mint amilyennek látszanak –, megviselt cirokseprűkkel húzták össze. Elég reménytelennek tűnt ez a küzdelem, mert a fák hatalmasak, és sokan vannak az Andrássy úton.  A seprűsök meg kevesen. Sajnáltam őket, de drukkoltam nekik, Pamacs kutyámmal a kora reggeli sétámon.

A Miniszterelnök messze van. Fenn „lakik” a Várban, ezzel is érzékeltetve hatalmát. Mégis minden pénteken szól az ő népéhez és hívei, – köztük öreg barátném, – azt mindig meghallgatja.  Péntek délután is örömmel mondta a telefonba: ”Covid ügyben , szigorú intézkedések jönnek . Mindig meghallgatom péntek reggel a Miniszterelnök urat!”

Idézem vissza, amit olvastam: a változás, az, hogy a karantént elhagyók és a maszkot nem viselők ellen valóban nagyobb szigorral fellép a rendőrség. De olyan határozottan állította barátném a komoly változást pénteken, hogy előveszem az újságot. Igen a rendőrség jogköre nő.  No igen, ha kölcsön adunk orvosokat, még ha csak 3 napra is, Szlovákiának, akkor biztosan van elég orvos az országban és biztonságban vagyunk.

Ha a Miniszterelnök azt mondta – miközben beoltatta magát influenza ellen –, hogy most ez a fontos és mi is ezt tegyük, hiszen ő csak egy közülünk, akkor még ha most nem is jut mindenkinek oltóanyag, nincs gond, mert ígérte: lesz!
Ha azt mondta Covid védő oltás is lesz, s a legrászorultabbaknak – csak 2-3 hónapig kell kibírni, – akkor az is lesz. Mondta tavasszal, hogy sok lélegeztető gép kell, és aki ezt akkor nem tudta, az most örülhet, hogy kap tőlünk.

A barátném és még sokan is megnyugodtak pénteken, hiszen a Miniszterelnök – az ő egyszerű, közérthető szavaival elismerte : „igaza van az orvosoknak abban, hogy a kirendelési szabályokat humanizálni kell,” mert megértő és másokra odafigyelő.
Ki hallja meg, ha emellett a Magyar Orvosi Kamara mást mond?

A tiszti főorvos is véd minket, mert Covid van – sokkal emberségesebben, mint máshol, ahol bezárják a temetőket –, mikor azt mondta csak az menjen a temetőbe, akinek halottja van.  Én, Te és mi, véletlenül mindannyian, mehetünk, miközben soha ennyi beteg, soha ennyi halott egy nap alatt nem volt a Covidtól.

Lezárták az országhatárokat, mert az idegenek hozzák a bajt – mondja el, mint a mantrát minden alkalommal a Miniszterelnök és érzékelem, hogyan hat ez köröttem az őt hallgatókra. Hiszen mi erős ország vagyunk, mi adunk lélegeztető gépet a rászorulóknak, megemeljük az orvosok bérét és a családtámogatás is bővül.

Elgondolom hány embernek ad biztonságot, hogy van valaki, aki példát mutat. Tudjuk a cáratyuska-kép elítélhető azoknak, akik sok-sok forrásból tájékozódnak és érteni szeretnék a valót.
De milyen egyszerű sokaknak, akik péntek reggel kinyitják a rádiót és az ő nyelvükön, az ő gondjaikra kapnak „megnyugtató” választ.

Peregnek a sárga levelek novemberre fordult az idő…. A Miniszterelnök éjszakai kijárási tilalmat és a szórakozóhelyek bezárását rendelte el.
A városvezetés a Lánchíddal és a kormánnyal szembeni duzzogással van elfoglalva…
Tudom, látszólag, nincs olyan megbízható széleskörű fórum, amely biztosítaná, hogy a hangjuk eljusson minden városlakóhoz.
Tudom sok lehetőséget kivett a kezükből a folyamatos központosítás – nem csak a pénzre gondolok.
De mégis! Nem értem, érdemben, miért nem tesz e város vezetése valamit – ahol közel két millióan élünk – az itt lakókért a Covid idején. Hiszem, hogy Budapest lakossága fegyelmezett. Tudom, ez további nehézséget okoz a színházaknak és a vendéglátásnak… De sokan átszoktak és átszoknának az e-színházra, e-mozira, ha nincs a valóvilág vonzása. Ha ezt jól propagálják, akkor az e-mozi, az e-színház is eljuttathat csuda élményeket olyanokhoz, kisgyerekesekhez és idősekhez is, akik nem jutnánk el a színházba, és védené a sokat szabadon mozgókat.   Érdemes lenne támogatni!

Sétálok Pamaccsal a belvárosi utcákban bezárt boltok, üres, kiadásra váró üzlethelységek …  Csak a nagy hálózatok boltjai bírják még ezt a válságot.   Az igazi vásárlók, a külföldiek, a turisták még láthatóan soká nem jöhetnek!

Várom, hogy megszólaljon, sokunk védelmében a városom vezetése és tegyen sürgősen javaslatot a tanárok szűrésének megoldására, továbbá a gimnáziumok és felső tagozatok esetében a 2 hét otthon és 2 hét tanteremben történő oktatásra (legalább!). Hivatkozva arra, hogy a nagyhatalmú közoktatásért felelős államtitkár szerint az őszi szünet alatti fertőtlenítés, valamint, hogy 10 napig nem találkoztak, ez védi a gyerekeket.
A kéthetenkénti váltás tervezhető lenne tanárnak és gyereknek és némi védelmet nyújtana.
Felhívhatná a figyelmet, mint követendő példára, arra a Budapesten lévő gimnáziumra (1) amely saját erőből, együttműködve a szülőkkel szervezi meg a tanárok és diákok teljes szűrését.   Lehet, hogy nem sikerül, de ahogy a ”Száll a kakukk fészkére” megtanított rá: Legalább megpróbáljuk!

Segíthetné a vendéglőket a közterek további ingyenes biztosításával, ezzel segítve, hogy a vendégforgalmat növelhessék pokrócok és meleget sugárzók felállításával. A kiszállítások központi propagálásával a vendéglők forgalmának csökkenése nélkül át lehetne strukturálni a fogyasztást. Tudom nem ugyanaz!

Biztos, hogy a „Várban lakó” számára sokkal több csatorna van, amelyek a hangját, közérthető szavait messze elviszik. De itt a Főváros vezetésének és a kerületeknek is érdemes használni a közösségi oldalakat. Örömmel töltöttem ki a kérdőívet a Nagykörút fejlesztéséről feltett kérdésekre. Öröm volt, hogy a válaszaim után színes grafikonon láthattam eddig melyik kérdésre, hogy állnak a válaszok. Külön értékeltem, hogy nem azt kérdezték, amihez nem értek, nem érthetek pl. milyen anyagot használjanak majd az építkezésnél…hanem hogy mit szeretnék: sok üzletet? zöld területet? azaz, hogy szeretne élni az itt lakó?

Mert ez most nem nemzeti konzultáció volt, ahol a demokrácia látszat-takarójával fedezik a központi döntéseket. Ki válaszolta volna azt, hogy további bezárásokat akar?  Ki válaszolta volna azt, hogy ha vírus veszély van, jöjjenek a turisták… de a válaszadók nem virulógusok!

Felrémlik bennem a kép, ahogy a műtőben a jó tanuló sebész megkérdezi a többieket: hol vágjon? esetleg megszavaztatja őket és az altatóorvos és a műtős és a másik orvos és a műszereket biztosító szakszemélyzet és még sokan, akik mind értenek a saját szakmájukhoz most arról szavaznak, ami nem az ő kompetenciájuk és a sebész ennek alapján vág… Vagy most inkább ne legyen műtét ezt szavaztátok meg? – kérdi és a beteget kitolják a műtőből az életmentő műtét elvégzése helyett ..

Szórólapok, a postaládába a kapukra …újra s újra írások a közösségi oldalakra, a még létező rádió és Tv, a saját kerületi újság… ezernyi lehetőség van.
Polgármesterek azért választottunk meg, hogy szakemberekkel konzultálva értünk az itt lakókért tegyetek, hallassátok a hangotokat!
November van.
Egyre gyorsabban hullanak a sárga levelek…

(A szerző villamosmérnök, politológus végzettséggel, Neumann díjas)

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” –ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: