2021-11-30

TALYIGÁS JUDIT: Mese a Kötéltáncosról

A nővérem a 60-as évek végén írt egy novellát. Kamaszlányként mély benyomást tett rám, és most a lényegét elmesélném.
Egy kisvárosban izgalomban élnek az emberek, mert vándorcirkusz érkezik. A kíváncsiak – fiatalok és idősek – mind a nagy térre tódulnak, ahol az előadást tartják. Először bohócok szórakoztatják a Nagyérdeműt, aztán más számok következnek.
Végül a Kötéltáncos!
Három épület között húzták ki a köteleket, ahova a mosolygós arcú jóképű fiatalember felhúzódzkodott.
Dobpergés! Figyelem!
– Hihetetlen milyen magasan van! És nem fél! – mondták amikor még el se indult!
Aztán ahogy a lábát a kötélre tette, és ahogy nagy mutatványnál illik, jobbra-balra dülöngélt, hogy teljesítménye súlyát érzékeltesse…  a nézősereg mind felnézett! Nézték, ahogy billeg és lép.
Nem gondoltak arra, hogy ha nem érezné magát biztonságban, nem játszana velük. Csak néztek felfelé … és észre se vették, hogy közben ismeretlen alakok keveredtek közéjük, akik a zsebeiket, a táskáikat kiürítették.
A felfelé néző tömeg tapsolt, tombolt, amikor a látszólag veszélyes út végére ért a Kötéltáncos. Ahogy mászott lefelé a tömeg kábultan csak őt nézte … amikor leért eltűnt a sötétben… mire a tömeg eszmélt már messze járt.

Ez járt a fejemben, amikor az orvos fizetésről szóló törvény készen, benyújtásra került, pedig a MOK vezetői még túl se voltak a megegyezés örömén.
Ez jut eszembe, amikor az SZFE hallgatói tiltakoznak. Hogy volt ez a Budapesti Corvinus Egyetem esetében? És a többinél?
Fel tudják sorolni azt a hat egyetemet, amely 2020. augusztus 1-gyel alapítványi formába került?  (Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem)
Azt tudjuk hol, ki lett a kuratóriumi elnök és mi változott?

Most csak annyi történt, hogy valaki a Kötéltáncos mutatványa alatt tüsszentett és zsebébe nyúlva a zsebkendőéért észrevette, hogy őt meglopták! És sikított! Így aztán most vele foglalkoznak, a többi lopás titokban marad és a Kötéltáncos még nevet is a markába…

Fontos az SZFE, de a többi meglopottat is- no meg őket is jobban védenénk- ha a V21 által javasolt programra és az igazi kérdésekre jobban odafigyelnénk!
Ha nem hagynánk, hogy újra és újra egyedi, apró pénztárcalopásokkal forgácsolják szét az erőinket! Ha nem engednénk, hogy figyelmünk csak a mellettünk álló zsebtolvajokra lenne!
Ha a kisstílű tolvajok utáni kutakodás mellett, végre a közös. egységes megelőzés útjára lépnénk…  legyen szó a Covidról, amire a MOK – mint az orvosok érdekképviselete és szakmai tisztességért is felelős szervezet – most alig ér rá figyelni és így a győztes Hadvezér majd sok áldozat ellenére is arathat győzelmet, ha jól kommunikál.
És ehhez ért!
Hiszen az iskolák szemét kiszúrták a lázmérőkkel a valós védelem helyett. És nem volt hangos tiltakozás, hiszen honnan is sejthetnék a hozzá nem értők, a segítséget remélők, hogy ez megint csak egy bűvészmutatvány?

Miközben az ellopott egy-két pénztárcán vagyunk felháborodva, már a legaktívabb – a független -képviselők jogállását csorbítják, mert a Kötéltáncos és csapata előre gondolkodik, és lép újabb és újabb produkciókra készülve, hiszen addig van bevételük, amíg a Cirkusz működik.
A többség csak ámulva nézi őket…mert nincs igazi felelős ellenzék! Amíg a Kötéltáncos produkciójával a tömegek nyelvén beszél, addig az ellenzék bűvös értelmiségi nyelven kommunikál.
Nincs saját produkció, amire fel lehet figyelni, amely érdekesebb, mint egy házak között kihúzott kötélen táncoló.
(A szerző villamosmérnök, politológus végzettséggel, Neumann díjas)

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport”-ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa, reagáljon:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: