2023-01-27

TALYIGÁS JUDIT: Ijesztő vagy csodálatos valóság?

Jó tizenöt éve a horvát tengerparton sétálva egy idősebb úr, egy fura, négypropelleres repülő tárgyat eregetett, reptetett. A fura tárgy, örökös kíváncsiságom okán megállított és beszélgetésbe elegyedtem a reptetővel.  Kérdésemre elmondta, hogy ez egy drón – a ma közkeletű kifejezést akkor hallottam először – és kísérleteket végez, az irányíthatóságát tanulmányozza. Akkor vettem észre, hogy a könnyű légi jármű távirányítós.

A múlt

Repülés, kitörni a földön járásból milyen régi vágy! Leonardo de Vinci 1487-1505 között készült rajzain a nagy szárnyaktól a propellerhez hasonlító nagy forgórész is megtalálható. Történelmi léptékkel néhány pillanatra úgy tűnt a hő léggömb a győztes, hiszen a Montgolfier fivérek 1783-ban azzal majd 2 méter magasságba emelkedtek, de jó száz évvel később 1903-ban a Wright fivérek már az első irányítható motoros repülővel szálltak fel.

A drón feltalálása nem a repüléshez kötődik, Nikola Tesla szerb amerikai feltaláló, a 19-20 század egyik zsenije, számtalan szabadalma között található, az 1898-ban bejegyzett, „mozgó járművek működését vezérlő szerkezet működése”, azaz egyszerűbb nevén a távirányító. Tesla hajókat irányított vele. Az első távirányítású repülőgép 1932-ben szállt fel. Az első általunk hagyományosnak vélt TV távirányítót 1950-ben a Zenith Rádió nevű cég fejlesztette.

Mi lett a quadcopterből?

Az általunk drónnak ismert szerkezet 1989-ben született és RC quadcopternek hívták. Három percig repült.

A 21. században a drónok életünk részei lettek, szívesen látjuk, ha a gyerekek, vagy az apukák játszanak vele, és döbbenten halljuk a katonai drónok „munkájának” eredményeit. A műholdas adatátvitelnek köszönhetően a katonai drónokat a Földről tetszőleges távolságból lehet irányítani. Így pl. az amerikai légierő Afganisztán felett repülő MQ-9 Reaper felfegyverzett drónjait a nevadai földi légi bázisról irányították.   Réges-régen a háborúkban az ellenfelek szemtől szemben álltak, később a lövészárokból kitörve szuronyt szegeztek a másik, arctalan tömegnek és persze a bombázó gépek pilótái látták a városokat, sejtették az emberek ezreit, amikor kioldották a bombákat.

De a drónok esetén mintha számítógépes játékot játszana, ül a katona a számítógépnél és irányítja a gépet, csak képernyőn látva a virtuálisnak is hihető lakott házat, úton rohanó autót…és közben 2004-2013 között amerikai katonai drónokkal Pakisztánban kb. 3000 embert, Jemenben 300-at és Szomáliában 20-at öltek meg.2019-ben így likvidálták az iráni kémfőnököt. A Brit Királyi Légierő 2015 decembere és 2016 decembere között összesen 73 drón támadást vitt véghez Szíriában, melyek következtében az Iszlám Állam – megközelíthetőleg – 120 katonája vesztette életét, és további 12 sérült meg. Ijesztő! – mondanám, ha nem tudnám, hogy az első világháborúban 8,5 millió, a másodikban 75 millió halott volt. Félelmetesen hangzik, de ez a célzott öldöklés kevesebb civil áldozattal jár. Tudomásul kell vennem: a drónokkal vívott háborúban esély van rá, hogy csak azt ölik meg, aki a célpont, s ha létezik ilyen, ezért ez emberibb hadviselés.

No de más baj is van a drónokkal. A filmvevőn, fényképezőgépeken túl, apró lehallgató készülékekkel is könnyedén elláthatók, és így észrevétlen – akár engedélynélküli – megfigyelők is lehetnek. Így a személyeken túl tárgyakat, folyamatokat rögzíthetnek és lehetségessé válik személyes és/vagy üzleti érdek megsértése. Igaz ma már számtalan jogszabály korlátozza a drónok szabad felhasználását hazánkban, és az EU-ban pl. a 2019. március 19-én elfogadott uniós szintű szabály, amely szigorúbb a hazainál, a magyarországi törvényt 2021. február 10-től kell alkalmazni. De tudjuk a meg nem engedett módon gyűjtött adatok felhasználása gyakorlatilag ellenőrizhetetlen. A hazai szabályok, bejelentés vagy engedély kötelessé tétele csak a földtől 120 méternél magasabbra és a 25 kg-nál nehezebb gépekre vonatozik, továbbá ha ember-tömeg fölött repül a drón, amíg az EU-ban engedély köteles, ha  120 gramm fölötti, vagy rendelkezik adatrögzítővel,vagy 100 méternél messzebb repül az irányítótól.

Miért szeretem mégis a drónokat?

Mert megmenthetik az emberi életet! A szerv átültetés esetén a leggyorsabb szervszállítók, a világ több pontjára, és az USA, Afrika, Dél-Amerika nehezen járható részeire gyógyszer, leggyorsabban drónnal juttatható el. Raundában pl. 2016 óta öt kórházat orvosi felszerelésekkel drónok látnak el, és ők szállítanak Ghánában 2019 óta csaknem kétezer egészségügyi intézménybe sárgaláz, gyermekbénulás, kanyaró stb. ellen vakcinát. Biztosan segítenek most a Covid idején is. De a legfejlettebb országok is igénybe veszik szolgáltatásaikat pl. Svájcban laborminták szállítására alkalmazzák őket.

Léteznek az egészségügy szolgálatában még nagyobb erősebb drónok, akik defibrillátort szállítanak a sürgősen rászoruló megsegítésére. De hol érdemes őket – no már megszemélyesítem e csuda eszközöket – az egészségügy terén használni? A németországi Aldenhovenben, a Vodafon 5G kísérleti laboratóriumában sikeres koncepciópróbát vitt véghez a Vodafone és az Ericsson. A két vállalat a hálózati adatok felhasználásával lefedettségi térképeket készített, így látható melyek azok a területek, ahol a földi mentőegységek nem, vagy csak korlátozottan bevethetők gyors és hatékony segítségnyújtásra és ezért a drónokat érdemes alkalmazni. A drónok útvonalát, ahol a folyamatos kapcsolat fenntartható az irányítóval szintén gyorsan megtervezik. Ez lehetővé teszi majd, hogy a baleset helyére a legszükségesebb segítség, a lehető leggyorsabban megérkezzen.

A gyors segítségnyújtás miatt lett 2019-ben a Balatonnál is a vízirendőrök ma már pótolhatatlan társa a drón, amely az irányítótól 3500 méterre is el tud távolodni, biztosítva a megfelelő képeket, segítve a rászorulók mentését. Ausztráliában kicsit nagyobb, erősebb drónt használva, ha szükséges a drón mentőcsónakot dob a fuldoklónak.

De a napi munka természetes és ma már nehezen pótolható eszköze a mezőgazdaságban is a drón, ahol felméri a termést, és ha szükséges permetez. (no persze egy másik darab!), és ha mégis baj van a pontos kár felmérésben is kiválóan teljesít.  Ha körbe nézek, mindenhol segít. Van olyan magas és hosszúnyakú daru, az építkezésben, ahol egy drón a „szem és fül” és a földön álló ember a tőle kapott információk ismeretében irányítja az óriás daru rakodását.

A drón lett az állatok viselkedését kutató szakemberek szeme is…messzebbről, és az utjaikon hosszabban tudják megfigyelni vagy éppen megtalálni az állatokat és így még kevésbé zavarhatja meg a természetet a jelenlétük.

Nagy segítség eltűnt emberek keresésében csak néhány példa: drónos megvilágításnak köszönhetően megmentették egy utahi hegymászó életét, aki éjszaka leesett egy szirtről, drón segítségével találtak meg egy 88 éves eltűnt férfit Texasban. Mindkettő 2019 januári eset, 2018 áprilisában az izlandi hegyvidéken tűnt el két barát akit megtaláltak… és folytathatnánk a hosszú sort.

No és segít, ha valahol elszakad, megsérül a távvezeték, ha a hegyek meredek oldalán, ha az erdőn-mezőn átívelő részen, ha járható úttól messze, a jég vagy hóakadály nehezíti a közlekedést, a drón csak elindul és végig a vezeték felett repülve küldi a képeket és a szerelők egyenest a szükséges helyre mennek, a megfelelő eszközökkel, hiszen „látták” és így ismerik már, a hiba mértékét is.

Merre tovább?

Az Amazon cég – az ekereskedelem egyik megalapozója -, 2019 nyarán mutatta be új, gyors rugalmas szállítóeszközét – igaz csak 2kg-ig terhelhető –, de a nagy városokban minden más szállítónál gyorsabb, ez a drón. Az új arra vonatkozik, hogy 2016-ban indította ezt a fejlesztését a vállat.

2019 még nem volt pandémia…micsoda lehetőség a házhoz szállításra kényszerült emberek számára a sok repkedő drón, amely kiszolgálja őket. Ez persze ha megvalósul, átstrukturálja a munkaerő piacot, de a motorkerékpáron és biciklin rohangálok nem elvesztik az állásukat, hanem biztonságosabb munkát kaphatnak, és szinte játszva – egy képernyőt nézve és közben navigálva – jutathatják el a csomagokat. Ez persze a jövő! De Kínában a pandémia idején területek fertőtlenítésére is drónokat küldtek!!

Végül nézzük meg az óriásra nőtt és az aprócska drónok néhányát. Az óriásra nőttek között megemlítenék egy drónokat gyártó és mesterséges intelligenciát fejlesztő-alkalmazó 2007 óta működő, kínai XAG társaságot, amely japán és ausztrál vállalataikkal, fejlesztő helyeikkel együttműködve létrehozott egy felmérő és növényvédő szolgáltatást 230 000 farmer számára. Gépeik egy másodperc alatt hét hektárnyi területet mérnek fel, több mint 98%-os pontossággal, így a permetezés is megbízhatóbb és már több mint 20 millió hektárt 38 országban ( pl. Korea, Japán, Ausztrália, Mexikó, Zambia)  így gondoznak. Az érintett földeken gyapot, kukorica, rizs, búza és gyümölcstermesztés is folyik.

A méretükben óriás gépek ember szállítására készülnek. Érdekesség, hogy a texasi székhelyű Lift Aicraft vezető mérnöke a magyar származású Kerülő Balázs, aki egyelőre egy ultrakönnyű így csak 10 perces repülésre és egy személy magasba emelésére alkalmas gépet, drónt fejlesztett 2016-ban. De számtalan helyen készülnek a zsúfolt városi forgalom feloldására embert szállító drónokkal.

Árulnak, bárki megveheti 4 cm átmérőjű tenyérbe simuló SD kártyával működő fotókat és videókat is készítő drónt. Igaz ez az aprócska csak 5-7 percig tud repülni.

Viszont bárki nem veheti meg, és nem használhatja  nagyobbacska bátyját, amely katona és 168 mm hosszú 2 km a hatótávolsága és 21km/ óra sebességre is képes…természetesen létezik óriás bátyja az Arrow nevű harci gép is, amely több mint 16 tonna mégis több mint 4800 km-re repül több  mint 2500 Km/óra sebességgel és képes rajban bombákkal a hasában repülni.

No de hadd meséljek arról, ami a drónoknak köszönhetően feltölt, ha nagyon fáradt vagyok. Gyönyörködöm azokban a tájakban, amelyek a drónok felvételeivel váltak láthatóvá ebből csak egy, az Európát magasból bemutató sorozat, de az állat és növényvilágról is újabb csodák láthatók nekik köszönhetően.

De képesek a drónok is úgy egymásra figyelve csoportban repülni, mint a madarak? Ez izgatta Vicsek Tamást az ELTE Biológiai Fizika tanszékének professzorát.  Kutatásai szerint a raj egyedei közötti kommunikációk csak az egyedek szűk környezetére szorítkoznak, vagyis lokálisak, de ezek a döntések az egész rajra kiható, azaz globálisnak nevezhető viselkedést eredményeznek. Az első önszervező drón raj – kutatásai eredményeként – 2014-ben még csak 10 gépből állt, de a Science Roboticsban 2018-ban megjelent tudományos cikk már 30 drón együttes repüléséről számol be, megnézhető videón is.

Tokióban az olimpia megnyitó ünnepélyén a pandémia miatt nem lehetek nézők, így a padsorokat nem töltötték meg számtalan nemzet képviselői. De a rendezők, ha jelképesen is az egész Földet összes földrészével a nyitó ünnepség fölé varázsolták, amikor 1824 összehangolt drón táncával zárult a megnyitó ünnep, és a drónok végül a Földet formálták az összes földrészt megjelenítve, az összetartozást jelképezve…
(A szerző villamosmérnök, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság eHétköznapok szakosztály elnöke)

Források:
https://www.origo.hu/techbazis/20140515-akar-egy-jatekdron-is-gyilkolhat.html
https://www.mozaweb.hu/Extra-3D_modell-Repulogep_Leonardo_da_Vinci_talalmanya-215847
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_rep%C3%BCl%C3%A9s_t%C3%B6rt%C3%A9nete
https://beasthackerz.ru/hu/wi-fi-lokalnaya-set/evolyuciya-distancionnogo-upravleniya-istoriya-pulta-distancionnogo-upravleniya.html
http://real.mtak.hu/92342/1/PPB-MK_2017_1_Buzas_Revesz_A_dronok_alkalmazasanak_.pdf
https://hu.digivideofestmenyek.com/hobbijaink/repules/a-repules-tortenete/tanulni-a-madaraktol
https://www.origo.hu/techbazis/20140712-minden-amit-tudni-akart-a-dronokrol.html
https://index.hu/kulfold/2020/01/03/kasszem_szulejmani_meggyilkolasa_kemfonok_bagdad_irak_iran_donald_trump/
https://mydronespace.hu/aktualitasok/orvosi_dronok
https://go2fly.hu/dronok-az-egeszsegugy-szolgalataban/
https://legter.hu/blog/dron-torveny-2021-erthetoen-szakertoktol/
https://hvg.hu/tudomany/20190606_amazon_prime_air_dron_csomagszallitas
https://agroforum.hu/agrarhirek/gepinfo/a-kinai-xag-agri-tech-orias-20-millio-hektar-teruleten-alkalmazza-novenyvedo-dronjait/
https://raketa.hu/szuperszonikus-katonai-vadaszrepulo-dronok-az-egen
https://raketa.hu/madarrajok-mozgasa-ihlette-a-magyar-kutatok-dronraj-iranyitasi-attoreset

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van
olyan lehetőség,hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:https://www.facebook.com/groups/762663054098897

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: