2021-11-30

TALYIGÁS JUDIT: Felkészülés a versenyre …

Késő este van. Rég sétáltunk sötétben Pamaccsal, de most lecsábított. Azt hittem így este 10 után, amikor kijárási korlátozás van, már magányos leszek. De most látom, izgalmas sokszereplős csapatjáték, verseny folyik az utcákon.

Esti csapatjáték

Két csapat van, szinte sprintben hajtanak úttesten és járdán, az egyik kékben a másik pirosba öltözve, többségében kerékpáron, de egy-egy motoros is besegít.
Hipp-hopp robognak el mellettem. Vajon mik lehetnek a szabályok? Ott a fiatal ginkófák alatt a padon 4-5 piros ruhás, áll izgatottan, mindegyikük mellett a nagy, ruhájukkal egyező színű, egyforma, hátra akasztható doboz. Talán a játék stratégiát egyeztetik. Aztán biciklire pattannak, az egyik drága versenybringára a másik kevésbé strapabíróra, a harmadik nagyszülőktől örökölt öreg darabra. Hirtelen háromfelé tűnnek el. . Hm, aztán egy zöld ruhás is feltűnik… három csapat játszik-tűnődőm. Egyre bonyolultabbnak képzelem a szabályokat, így az est homályában.

Az előválasztás elé…

Alvásra készülő, virágzófák mellett sétálunk. Fejemben az elmúlt napok eseménye: az ellenzék előválasztásra készül.
Ez nagyon helyes, egy évvel a választások előtt, ha hiszünk a győzelem lehetőségében erre átgondoltan, közérthető programmal és tisztességes, a való világban élő, és azt ismerő, azon a nyelven beszélő jelöltekkel kell indulni. Közben egy kékruhás versenyző, hátán az elmaradhatatlan nagy kék dobozzal motoroz el mellettem. Vajon ő elfogadna egy zöld vagy piros ruhásat csapatkapitánynak? Ha rákényszerítenék, bízna benne?  Vajon jó megoldás, hogy miniszterelnök jelöltnek pártelnököket jelölnek? Az eddig élesben sose próbált koalíció, szerintem csak akkor működhet jól, ha miniszterelnököt, a csapatkapitányt(!)  lelke mélyéig, minden játékos elfogadja. Ehhez a kormányzati munka ismerete, – ez is egy szakma(!) – lehetőleg nemzetközi és hazai elismertség, valamint minden koalíciós pártot képviselő majdani kormánytaghoz, egyforma viszony szükséges.   E rövid, de fontos elvárás sornak nem felelhet meg, egyetlen vezető pártember se.
Mert itt több kell, pártérdektől mentes függetlenség és szakértelem!!!

Néhány képzavar

A sötétbe burkolódzott város fő utcáin néhány Metro3 jelű busz suhan el, mellettem. Micsoda képzavar.  Semmi sem az, mint aminek látszik. A szép csuklós buszok, – több mit hatvan éve kezdték el hazai gyártásukat -, most nagy M3 jellel a homlokukon, szeretnének Metrónak látszani. Sokat segítene Budapest közlekedésén, ha olyan gyorsak lennének, mint az alagútban futók. De ha türelmesek vagyunk, előbb utóbb elkészül a felújítás. Minden elismerésem a frissen kiépített, biztonságos a hagyományos forgalmat nem zavaró metró buszmegállókért. De a busz mégse nyújtja a Metro biztonságát és gyorsaságát. E képzavarról, no és a biztonságról, eszembe jut a tárcámba lapuló kis kártya. Szabályos plasztik téglalap és a legfontosabb, engem beazonosítható adatokat hitelesen tartalmazza. Modern darab az adatok egy része QR kóddal idézhető meg.  Mégse igazolhatja hitelesen, hogy én Covidtól védett vagyok, vagy hogy nem fertőzöm.  Pedig ezt a célt szolgálná a kibocsátó állam, pontosabban a kormány szerint.

Barát-ellenség jelzés Pamacs módra

Szemben kutyások tűnnek fel… néha irigylem Pamacsot, ahogy már messziről érzi, tudja, hogy a szembejövő kutya barát, vagy ellenség, lehet-e vele közös játékba kezdeni? Az én fehér barnafoltos göndör szőrű kutyám és az egyszínű vöröses rőt szőrű, lelkes játékba kezd, bíznak egymásba. Nincs kártyamutogatás, hogy ne félj nem fertőzőm, nincs állami igazolás… és mégis ez itt most, valódi bizalom. A QR kódos kártyát 10 nappal az első oltásom után hozta a postás, hasonlóan, mint további lassanként 3 millió beoltottnak. Akkor amikor még nem védett senki, és nem tudható később fertőz-e még? Tudnunk kell, nem érezném magam, nem érezheti magát senki biztonságban, a focimeccs 60 000-es nézőterén, vagy máshol, ahol a biztonságunkat e kártyák felmutatása garantálná.

De legalább egyértelmű az üzenet, és ettől sokaknak szerethető, hiszen a Miniszterelnök is olyan, mint sok más férfi, szenvedélye a futball és ezért sok mindent feláldoz.  Igaz ők, focirajongó barátaink, ismerőseink nem milliókért felelős emberek, és nem kockáztatnák családjuk, barátaik vagy ismeretlenek egészségét.  Igaz, a Miniszterelnök vállalhatott volna csak 20 ezer nézőt, ahogy más országok felelős vezetői tették. De így most biztosan megint első helyezettnek érezheti magát. Igaz sokat kockáztat, de nem a saját egészségét…

A rőt szőrű, a gazdáival arrébb ballag még biztatóan és barátságosan megcsóválja a farkát Pamacs felé: találkozunk még! Mi is tovább megyünk a két ginkófa között most örült iramban egy piros ruhás biciklis versenyző tűnik fel. Hirtelen megáll, lábával megtámaszkodik és a mobilon valami címet, útvonalat ellenőriz.  Talán valami hasonló játék, mint valaha a számháború, amit iskolásként játszottunk homlokunkra kötött számokkal?  Igaz akkor csak két csapat játszott egymás ellen, de három még izgalmasabb lehet, ha egyértelműek a szabályok.

Egyértelmű szabályok. De jó is lenne.

Vajon Karácsony Gergely főpolgármester, amikor azt nyilatkozta: úgy döntöttünk, teszteléssel segítjük az iskolanyitást. És ezzel egy időben tízezer tesztet is felajánlott a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrjék a diákokat és pedagógusokat.
Ugyanakkor ezt is mondta: ilyen helyzetben nehéz azzal mit kezdeni, hogy a kormány a nyitás mellett döntött.  Most segíti az iskolanyitást? vagy még se? és mit segít, ha egy adott pillanatban negatív a teszt? ez a másnap biztonságát már nem garantálhatja…

Azt gondolom Karácsony ígéretes politikus, de most még az egyértelműen nyilatkozó, a nemcsak kormányzati lépésekre válaszokat adó, hanem átütő Főpolgármesteri létet is tanulnia kell.  Azok közé tartozom, akik hétvégeken élvezik az autó mentes rakpartokon a sétát, – köszönhető Karácsonynak, és aki örül, hogy erélyesen kiállt a Diákvárosért. Ezért gondolom megérdemli, hogy legyen tanulási ideje, hogy egyszer valóban alkalmas legyen az ország vezetésére. Megérdemli, hogy a főváros vezetésével bizonyítson és érdemi eredményeket mutasson fel.

Az enyhe estében a házak ablakai nyitva az erélyeken emberek álldogálnak és oldják az egésznapi bezártság és okos távolságtartás lelkileg már egyre nehezebben viselhető szabályait.

Én Pamaccsal és az online módon szinte bármikor elérhető nagy családommal és barátaimmal no meg a tanítványokkal együtt lelkileg védett vagyok. Ehhez nem is kell igazolvány. Gondoltam a Miniszterelnöknek felajánlom a semmit se igazoló, igazolványok helyett, okos kiképzett kutyák őrködjenek a stadion kapujában, hogy fertőzött ne lépjen be… mert ők tisztességes, megbízható munkavégzők…

Párt lojalitás?

Miniszterelnök… ízlelgetem a szót és a tartalmát… jó lenne, ha nem egy pártnak kéne megfelelnie, hanem a szakmai tudása, az emberi tisztessége lenne a garancia, hogy a hat párttal és más együttműködőkkel hatékony kormányt alkot. Jó lenne, ha a Covid utáni új világban valóban a hatalmon lévők gazdagodása helyett, a leszakadt rétegek felzárkóztatása történne, nem megfeledkezve az oktatás, kultúra szabadságának visszaállításáról, jó lenne, ha azok is, akik az agrárvilágban és az iparban dolgozva nem zárhattak be a vírus miatt, a Covidnak köszönhetően széles körben alkalmazásra került, elfogadott modern digitális technikára épülő élet részesei lennének.

A biciklivel suhannók is, kékek, pirosak és zöldek, az e-világ előfutárjai, akik az online megrendelt ételeket – igaz biciklivel és még nem drónnal –, repítik időben az emberek asztalára. Mi indulunk haza. Az utcai lámpák barátságos fényében látom ahogy az apró és nagyobb virágok összebújnak, egy bokor feléjük hajt néhány ágat, hogy a hajnali hűvösben megvédje őket, és reggel már hozzákészüljenek a kék, piros, sárga virágbimbók a lassú de biztató virágzáshoz.
(A szerző villamosmérnök, politológus végzettséggel, Neumann díjas)

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

KÖVESSÜK ÉLŐBEN A KLUBRÁDIÓT!
https://www.klubradio.hu

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: