2021-11-30

SZÉL BERNADETT: Következetes embertelenség

2019 őszén, egy széttört demokráciában, lebontott jogállamban, a díszletté degradált törvényhozásban nyomós indokok szükségesek ahhoz, hogy valaki ellenzéki képviselőként szerepet vállaljon. Az én egyik fő indokom a kiszolgáltatottak védelme. Azoké, akiket más nem véd meg, nem tesz láthatóvá, sőt, pont a hatalom dobja őket félre. A Fidesz-kormány szinte minden gonosz, kártékony döntése mögött ez a szemlélet húzódik.

Következetesen embertelenek.

Az például rögtön az embertelenség csúcsa, hogy bár ma is hatályos törvény tiltja, hogy anyagi okokból fennálló veszélyeztetettség miatt emeljenek ki gyermekeket a családjukból, ez mégis megtörténik. Gyakran karhatalmi erőszakkal lakoltatnak ki nehéz helyzetbe került, például a devizahitelét elbukó vagy beteg hozzátartozóval élő családokat. Minisztériumok, kormányhivatalok és az adatvédelmi hatóság elzárkózása után a KSH-tól sikerült adatokhoz jutnom azzal kapcsolatban, hogy hány gyermek kerül az ellátórendszerbe lakhatási szegénység miatt. A számok azt mutatják, hogy lakhatási okokból évente 4500 gyermek kerül átmeneti gondozásba.

Ez óriási szám.

Ugyanez az embertelenség vezet oda, hogy gyermekeik szeme láttára éheztetnek szülőket a határmenti, tranzitnak nevezett, de facto börtönökben. Mi képviselőként hozzuk csak ki a szögesdrót mögül a híreket, például az egészen a közelmúltig ott raboskodó, gyógyíthatatlan rákos kislányról, a fogorvos híján napok óta nem alvó kisfiúról, az embertelen hőségről, vagy akár egy éven túli bezártságról. Ez ellen az embertelenség ellen küzdenek az önfeláldozó civilek is, akik végül minden egyes esetben Strasbourgig kell, hogy menjenek, hogy a hatóságok ne éheztessék a menekülő családokat. Még az ombudsman helyett is összeszedtem a szükséges dokumentumokat, és átadtam a Nemzeti Nyomozó Irodának, mivel utóbbiak abszurd módon felszólítottak, hogy helyettük nyomozzak.

Megtettem.

És még mindig a gyerekek: az elmúlt hónapok legnagyobb csatája Fót körül zajlik. Az embertelen kormány a legszerencsétlenebb sorsú, sérült és beteg gyermekek érdekét is figyelmet kívül hagyva akarja kiüríteni a fóti gyermekközpontot; hozzáteszem, ha ez megvalósul, az megint az uniós forrásokkal való visszaélés lesz. Világos, miben mesterkednek: a fóti kastélyra és annak parkjára vetettek szemet, a propagandamédia szíves közlése szerint amolyan saját, újabb luxusmenedéküket kialakítandó. Ennek érdekében, ahogy ők fogalmaznak, „áttelepítik” a gyerekeket, tömegintézménnyé hízlalva egyes intézményeket. De a Fideszt nem érdekli, ha már most is zsúfolt, vagy épp nem is akadálymentesített otthonokba, az ország különböző részeire, Zalaegerszegtől Hűvösvölgyön át Kalocsáig szórják szét azokat, akik korábban Fóton biztonságban, közösségben éltek. Meg sem fordul a hatalmasságok fejében, min mennek át azok a gyerekek, akik, ha már nem tudtak a vér szerinti szüleikkel élni, eddig Fóton találták meg az új családjukat, és hirtelen „áttelepítik” őket — mintha nem is emberek lennének.

De az embertelen nemtörődömség az oka annak is, hogy (jellemzően nők) hajnaltól késő estig dolgoznak az államnak, évtizedekkel ezelőtt is korszerűtlennek számító irodákban, azért, hogy például időben és mindenki megkapja a nyugdíjat. Értük, a Nyugdíjfolyósító hőseiért is küzdök. Szembe kell szállni aztán a homofób kormányzati kampánnyal is, meg a Fidesz által bujtogatott-mentegetett, valós nácikkal is, akik ismét úgy érzik, szabadon lehet gyalázni és megfélemlíteni a magyar cigányságot. És persze minden szegényebb, vagy akár csak nem az egyre zártabb NER-elitből érkező gyereket sújt a tudatos, embertelen kormánypolitika, amellyel bevágják előttük az egyetemek kapuit. Pontosan ez a cél a tandíjjal, illetve a felvételi mellé kötelezően előírt nyelvvizsgával, melynek megszerzését olyan nyelvstratégia szolgálná, amit érdeklődésemre rögtön tíz évre titkossá nyilvánítottak, majd kiderült, hogy nem is létezik. Nem voltak sokkal bátrabbak a teljes köznevelési törvénnyel sem: gyáván, vakációkezdetre pakolva, salátatörvénybe csomagolva vezették elő. Minden, a közoktatásban tanuló gyerek nevében kell küzdenünk ellene, a kárait enyhítenünk.

Ha pedig a lehető „legemberellenesebb” elemet keressük a Fidesz politikájában, az biztosan a klímakatasztrófa kapcsán tanúsított gazember magatartásuk. Orbán Viktor hozott egy döntést, hogy őt a jövő csak addig érdekli, amíg Magyarország teljhatalmú ura lehet. Milyen kormányfő az, aki nem foglalkozik azzal, mivé lesz az ország, mivé lesz az egész bolygó, ha nem kezdünk azonnal a klímaválság kezelésébe? Itt konkrétan és kivétel nélkül az emberiség túlélése a tét. A levegő, amit belélegzünk, a víz, amit megiszunk, az élelmiszer, amit megeszünk, az, hogy milyen extrém hőmérséklet-változáshoz tudunk még alkalmazkodni, és a láncszerűvé váló természeti katasztrófáknak meddig tudunk ellenállni. A Fidesz mindehhez egy paródia-zöld KDNP-t, és egy zöldre pingált, bólogató Áder Jánost rendel hozzá az egyik oldalon – a másikon meg tömeges fairtást, esztelen szennyezést, a zöld energia tudatos háttérbe szorítását, a környezetvédelem eltüntetését a kormányzati politikából.

Így áll össze maga az embertelenség politikája. A leginkább kiszolgáltatottakat ütve, a gyerekekkel kegyetlenkedve, az önfeláldozó polgártársaink igyekezetét kihasználva, és a jövőt minden értelemben ellopva. Ez ellen kell küzdenie mindenkinek, aki még a holnappal is számolna. Mindannyiunknak minden létező eszközzel szembe kell szállni a következetes embertelenséggel, mert ez a típusú politikus addig megy és pusztít, amíg ellenállást nem lát.

Ez a közös feladatunk!

(A szerző közgazdász, országgyűlési képviselő) 

Ha van észrevételed, véleményed itt várunk: https://www.facebook.com/groups/762663054098897/?ref=bookmarks

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

One thought on “SZÉL BERNADETT: Következetes embertelenség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: