2021-08-03

SZABÓ TÍMEA:  Mindenki számít!

Az elmúlt esztendő a kontraszt éve volt.
Amellett, hogy az Országgyűlésben vezetem a Párbeszéd frakcióját, kétgyermekes családanya is vagyok, és ha ebből a szemszögből nézem 2019-et, a kép egyenesen riasztó. A Fidesz azzal kezdte az évet, hogy januárban bevezette a rabszolgatörvényt az évi 400 óra túlórával. Ez volt Orbán Viktor középkori válasza a saját maga által okozott munkaerőhiányra. A kormány állandóan siránkozik amiatt, hogy fogy a magyar, de vajon megnézték-e: a megalázóan alacsony bérek, az „életveszélyes” egészségügyi ellátás, a gyerekeket kiszipolyozó oktatás hogyan járult hozzá ahhoz, hogy 600 ezer magyar ember külföldre menekült a kilátástalanság elől? Miközben Orbánék arról papolnak, hogy az övék családbarát kormány, a demográfiai mutatók egészen katasztrofálisan alakultak. Vagy lehet, hogy a családbarát úgy értendő: ez a kormány jó Orbán Ráhel vagy Mészáros Lőrinc családjának?

Szemezgessünk csak az évből:
Pócs János fideszes képviselőről
 megtudtuk, hogy bezárta egy alkalmazottját egy kazánba, aztán rádobott egy égő gyújtóst – de ennek nem lett semmilyen következménye.

Bayer Zsoltról megírták, hogy 32 ezer forintért bérel lakást a budai Várban, miközben a csepeli munkásotthonban egy darab ágy havi bérleti díja 60 ezer forint – de ennek sem lett következménye.

Orbán Viktor vejéről, Tiborcz Istvánról kiderült, hogy csalt az uniós közvilágítási pályázatban, és lazán ellopott 13 milliárd forintot, amit aztán a magyar adófizetőknek kell majd az Európiai Uniónak visszafizetni – természetesen ennek sem volt semmilyen következménye. Mindeközben májusban napvilágot látott, hogy Tiborcz 32 évesen a 32. leggazdagabb magyar – 35 milliárd forintos vagyonnal. Na ja, ez valóban „családbarát” kormányzás…

Ugyanekkor, ugyanebben a dimenzióban – értsd: 2019 Magyarországán – egy év alatt legalább 3 ezer családot lakoltattak ki otthonaikból, köztük idős, beteg embereket és rákos gyermeküket egyedül nevelő édesanyákat. Ha valaki szeretné tudni, tényleg mi a helyzet ebben az országban, nézze meg a legújabb, 2019-es OECD-adatokat a betegellátásról: évente 46 ezer ember – egy Eger méretű város lakossága – hal meg gyógyítható betegségben pusztán azért, mert ez a rezsim módszeresen kilopja a pénzt az egészségügyből. A CT- és MR-készülékek számában csak Mexikó teljesít nálunk rosszabbul… Mexikó! Az összes OECD-ország közül!
A fóti fogyatékos gyerekeket kipaterolják az otthonukból csak azért, hogy Mészáros Lőrinc megint építhessen valamit.
Vagy még egy sokatmondó adat: hazánkban évi közel 15 ezer ember – azaz hozzávetőleg egy Balatonfüred vagy Püspökladányméretű település összes lakosa – hal meg idő előtt légszennyezés miatt. Mindeközben a társadalombiztosítás rendszerét úgy szigorítják, hogy az a legszerencsétlenebbeket sújtsa.
Szétverték az MTA kutatóhálózatát, most pedig a színházakat készülnek bedarálni. Újabb kilenc évre kinevezték legfőbb ügyésznek a korrupciós nyomozásban negatív csúcsot elérő Polt Pétert. Az ellenzéki pártokat megállás nélkül vegzáló – a Párbeszédet külön megfenyegető – ÁSZ elnökének, Domokos Lászlónak viszont havi 4 millió forintra emelték a fizetését.
A házszabályt alaptörvényellenes módon átírták, milliós pénzbüntetésekkel, kivezetéssel és mindenféle kényszerintézkedéssel akarják elnémítani a kritikusabb hangú képviselőket. És a listát még bőven lehetne folytatni.

Ám ott van a kontrasztos év másik oldala.
Október 13-án ellenzéki együttműködéssel felszabadítottuk Budapestet és a vidéki nagyvárosokat. Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök vezetésével a fővárosban, Budapesten már eltöröltük a rabszolgatörvényt, kihirdettük a klímavészhelyzetet, megállítottuk a fideszes ingatlanspekulánsok pusztítását a Római-parton, elfogadtuk az antikorrupciós és átláthatósági csomagot – napestig sorolhatnánk a pozitív intézkedéseket, amelyek szembe mennek az eddigi tolvajkormányzással.

Ráadásul az ellenzék végre megtanulta azt, amit a Párbeszéd már megalakulása óta hirdet, nevezetesen: ha van értelmes ellenzéki együttműködés, akkor Orbánék nem legyőzhetetlenek. A Karácsony Gergely által vezetett ellenzék diadala egy igazi gátszakadás is lehet. Miközben 2010 óta sokak gondolják úgy, hogy a Fidesz és Orbán Viktor bebetonozta a hatalmát, mi megmutattuk: senki sem legyőzhetetlen.
Eddig is tudtuk, hogy a Fidesznek nincs igazi többsége ebben az országban, és ha nem hagyjuk, hogy az ellenzéket leszalámizzák – nem hagyjuk! –, akkor a 2022-es országgyűlési választáson is legyőzzük a kormánypártot és helytartóit.

Évek óta mondjuk, hogy két dolog fontos!
Az első, hogy csak egy ellenzéki jelölt állhat a Fidesz emberével szemben.
A másik, hogy ott, ahol nem egyértelmű, ki lehet az ellenzék jelöltje, előválasztást kell tartani. A Párbeszéd által behozott előválasztás – ez az önkormányzati kampányban egyértelművé vált – működik. Igen, lehetőséget kell adni az ellenzéki erőknek, a civileknek és a pártoknak, hogy megmérkőzzenek, vitatkozzanak, éveljenek, ily’ módon kiválasztva a legesélyesebb jelöltet.

És van még egy biztató jelenség. Nekem zöldpolitikusként és édesanyaként is nagyon megható és inspiráló, hogy már nemcsak a svéd Greta Thunberg, hanem a hazai fiatalok is kezdik a kezükbe venni saját sorsuk alakítását. Miközben egyre több magyar aggódik a klímaváltozás miatt – nézzük csak meg, mi történik most Ausztráliában! –, a Fidesz főminisztere, Gulyás Gergely szerint a klímaváltozás elleni küzdelem aktivistája, Greta Thunberg egy „beteg kisgyerek”. Csakhogy ezek a kisgyerekek” immár kimennek az utcára és követelik azt, ami igazán jár nekik: az esélyt. Esélyt egy egészséges életre, egy élhető világra.
Ők megértették, hogy nem lehet csak a mának élni. És megértették, hogy ha a hatalommal bírók – önző és kapzsi módon – nem gondolnak a jövőre, akkor el kell kergetni őket.

Nekünk, politikusoknak most éppen az a dolgunk, hogy – ahogyan 2019-ben Budapesten és számos nagyvárosban megtettük – leváltsuk a keresztényi mázzal leöntött, valójában önző és kapzsi hatalmat, s végre megkezdhessük egy olyan Magyarország felépítését, ahol mindenki számít.

(A szerző a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője, országgyűlési képviselő)

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: