2021-11-28

SÖPKÉZ SÁNDOR: A harmadik útról, röviden

A mai közélet és politika, csak akkor tudna változni, javulni, fejlődni, ha az emberek a konkrét tettek, intézkedések és cselekedetek alapján véleményeznének, minősítenének. Őszintén, és kritikusan mondanának véleményt, nem pusztán és kizárólagosan a hovatartozás alapján, lojalitás kérdésnek tekintve azt, hogy ő most melyik tábor tagja. A szervezetfejlesztők, trénerek tudják, a fejlődés és fejlesztés legelső lépése az őszinte és leplezetlen önelemzés.

A megosztás mára már annyira bebetonozódott a magyar társadalomba, hogy bármit csinál a jelenlegi hatalom, a követők, a hívek, a szavazók, a rajongók automatikusan és ösztönösen kiállnak mellette, ahelyett, hogy használnák a fejüket és gondolkodnának. A gondolkodástól elszoktatták az embereket, ez általában velejárója minden populista autokráciának.

És vajon süllyedhet–e mélyebbre az orbáni autokrácia?

Amikor a szolgai beosztottak igyekeznek egymást és a főnököt is túllicitálni a mondásaikban, egyre tovább mennek, egymást is biztatva a képtelenség és az irrealitás útján. Nemrég épp Demeter Szilárd vetette jó messzire a sulykot. Nemcsak, hogy ízléstelen és megbocsáthatatlan antiszemita vélemény a cikke, de önnön alkalmatlanságának és szolgalelkűségének is ékes bizonyítéka.
Az orbáni világban a nagyotmondás versenye zajlik: ki tud még nagyobbat mondani, hogy kikezdhetetlen hűségét bizonyítsa a vezérnél!
Botrány-botrány hátán ugye, gondoljunk itt akár Szájer József esetére is. Már kibújt a szög a zsákból. Nem először. És még mi minden jön az elkövetkező másfél évben?
Az alkalmatlanság és a kontraszelekció terén annyira előrehaladt a gőgös elvakult hatalom, hogy az utolsó csatlósok már azt sem veszik észre, mikor mennek túl messzire, ahonnan már nincs visszaút a normalitás keretei közé. És, ezzel örökre kiírják magukat a demokrácia névsorából. De az autokrácia megteremtésével, egyben meg is ágyaztak önnön bukásuknak. Még akkor is, ha a másik oldalon egy olyan látható ellenzék áll a parlamentünk falai között, akik teljesítményükkel, már három ízben hozzásegítették a hatalom gyakorlóit a kétharmadhoz. Azonban az Orbán-rezsim eljutott a falig, nincs tovább. Ha egy rendszer belső kohéziós ereje, nem egy világos, szélesen értelmezett és alkalmazott értékrend, hanem egy álszent, képmutató önképviselet, hamarosan kiderül a valóság, és nincs tovább.  A narancsnak már a héja is barna, nemcsak belülről. És ilyenkor már csak gyorsul a folyamat.

A magyar gazdaságban nincs már sok tartalék!

Varga miniszter ugyan igyekszik megtenni, ami tőle telik. De az elinflált forint, a romló cserearányok, az elszabadult költségvetés, pazarló beruházások, az elmulasztott egészségügyi reform és vállalhatatlan kijelentések (és) politikai szándékok borzolják a józan emberek kedélyét.  Példa az önkormányzatok ellen, az iparűzési adó megvonásának ötlete, melyet ma már szerencsére a Fideszes vezetésű önkormányzatok is elutasítanak, vagy a választási törvény módosítgatása rendkívüli felhatalmazás idején.
A NER nem hozott létre, fenntartható hatékony és nemzetközileg versenyképes nemzeti burzsoáziát, mert nem piacon, versenyben jött létre és fejlődött.  Az adóforintok, és uniós pénzek újraelosztásában érzi csak jól magát.
A 2019-es nominál GDP/fő valahol 14.700 Euro körül volt, az idei 2020-as, a várható minimum 5%-os gazdaság csökkenés és ilyen nagy árfolyam romlás mellett valahol épp 13,000 Euro felett lesz. Ami, már majdnem Románia szintje.  A Visegrádi országok már fényévekkel előttünk járnak. Romló gazdasági teljesítmény mellett a NER egyre nagyobb szeletet követel magának, pazarló árakon. El lehet képzelni a maradék piacgazdasági szereplők és háztartások, gyorsan romló helyzetét. Bizony rohamosan csúszunk le a lejtőn, mint annak idején a „szoci”. És ez a szomorú valóság, mindenfajta fizetett propagandával ellentétben.

A kormány külpolitikájában Lukasenka, és Erdogan a referencia.

Ezzel persze kiírják az országot a XXI századi demokráciák köreiből. Én, már egy ideje szégyellem magam, hogy a nevünkben ilyen politikát folytat a kormány, melyet többször megválasztottunk. Beszélhetek a magam nevében, hiszen 1990-től 2014-ig folyamatosan behúztam az X-et a Fidesz listára. Egyetértek azzal, hogy jelenleg hazánknak a mai fejlettségi szintjén, a XX. század nemzettörő viharai után, határozott, magyarságunkat és identitásunkat újraépítő nemzet állam képviseletre van szüksége, a föderalista Európa koncepcióval szemben. Nem megkérdőjelezve, hogy kihez tartozunk, hova akarunk felzárkózni.
Bizony Európához! Nem az illiberális mintákhoz, Erdoganhoz vagy Lukasenkához. És ehhez ideje lenne, megfelelő stílust és módszereket párosítani. Ha már Európa gazdasági lélegeztető gépén múlik a gazdaságunk szinten tartása, felzárkózása vagy éppen lemaradási lendülete.
És számomra itt van a legitimitás kérdése is. Az én szememben, még Fidesz szavazóként, de mégis a legitimitás végét jelentette, amikor 2014-ben este 11 órakor kezdték el a szavazás kétharmados eredményeit közvetíteni a tévében, amit aztán 2018-ban gyakorlatilag megismételtek, 10 órai kezdéssel. Egy regnáló kormány nem engedhet meg magának ilyen mértékű transzparencia hiátust, azokkal szemben, akiket képviselve kormányoz.

Nem az a kérdés, ki nyeri a választásokat 2022-ben, – ha lesz elég ellenzéki szavazatszámláló biztos -, hanem, hogy mi lesz azután… és 2026-ban.

A parlamenti ellenzék összefogása a láthatóan gyenge humánerőforrási miatt, még ha egyszeri győzelmet is szerezhet a jobboldali proteszt szavazóknak köszönhetően, nem tudná megakadályozni Orbán Viktor visszatérését 2026-ban. Nemcsak az orbáni oldalon vannak inkompetens, kontraszelektált képviselők, de az ellenzéki oldal sem tudta letenni a névjegyét, és rátermettség bizonyítani az elmúlt 15 évben. Még ha akad is néhány üdítő kivétel.  És az önkormányzati választások után a baloldal úgy viselkedik, mintha azt hinné, a fővárosi siker nekik szólt, és nem a Fidesz elutasításának. Óriási tévedés. A felhatalmazás nem értük van, nem nekik szólt, hanem a még megmaradt polgári értelmiség sárga lapot mutatott a Fidesznek.
Egy választást nemcsak megnyerni kell, hanem egy sikeres kormányzással megvédeni és megerősíteni 4 év alatt. És ott már nem elég a jelen tagadása. Alkotni, dolgozni, együttműködni kell, hatékonyan, közös és jó célok érdekében. És a rendrakás után, békét teremteni. Egyik sem lesz könnyű feladat. Ehhez sajnos a parlamenti ellenzéki pártoknak jól láthatóan kevés a mai kompetenciájuk és felkészültségük.
Orbán rendszere nem legyőzhető a jelenlegi parlamenti összefogás által, még egy várható 2022-es választási csata megnyerésével sem. A NER rendszerét elfelejteni, csak a politika teljes megújításával, és új hiteles szereplők megjelenésével lehet, akik nem vettek részt az elmúlt 30 év közéletet zsákutcába vezető „evolúciójában”. A múltat le kell zárni és előre tekinteni. Ehhez kellenek az újak, a jövő emberei és pártjai. Ebben központi helye lesz Márki-Zay Péternek, és az elkövetkező évben magát sokkal markánsabban megmutató valódi, hiteles konzervatív oldalnak, az Új Kezdet Pártnak, az Új Világ Néppártnak, és a ma még, csak ébredező mozgalmaknak, szervezeteknek is. A NER rendszerét egy választási vereség nem győzi le. Ahhoz, hogy a Fidesz kormányoknak végleg búcsút intsünk, az elkötelezett és profi kormányzati munka mellett egy erős konzervatív alternatívára is szükség van. Olyan emberekre, akik tovább tudják vinni mindazt, amit a második Orbán kormány sikeresen elkezdett és tegyük hozzá, nem eredménytelenül. Nemzet és család politika, költségvetési fegyelem, patrióta gazdaságpolitika (de, piacon, versenyben) adópolitika, határozott schengeni határzár, az európai kultúrkörben a zsidó-keresztény hagyomány értékrend határozott képviselete és követése. Ugyanakkor meg kell szabadulni az álszent képmutatástól, a köz-szférát behálózó uram-bátyám világtól, szabad versenyben működő gazdaságot kell létrehozni, a fékek és ellensúlyok működtetésével helyre kell állítani a jogállamot. Kiegyensúlyozott médiaviszonyok között, egyenlő esélyt kaphatnak a politikai szereplők, melynek a civil mozgalmak is szerves részei.

Mi ezeket az elveket valljuk és ezeket a célokat tűztük ki, az Új Kezdet Pártban.

Az új, a jövő konzervatív oldalának, a „harmadik útnak”, biztosítékot kell nyújtania a szavazók számára, hogy ugyanolyan nagy távolságot tartanak a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett európai föderalista filozófiától, és politikától, mint az elmúlt 5 évben megteremtett megosztási és önképviseleti elvektől valamint azok létrehozóitól.
Az elkövetkező intenzív kampány év több fejleményt, eseményt és változást fog kiérlelni a magyar politikában, mint az elmúlt 10 év. Ezt az elmúlt hét történései is bebizonyították. A változás igényét jogszabállyal visszafogni, megakasztani ma már önmagában nem lehet. Ez egyértelműen kontra-produktív lesz. Mi az Új Kezdet Párt budapesti alapszerveztében a józan mértéktartó jövőn dolgozunk, magunkévá téve Abraham Lincoln mondását: „The best way to predict future is to create it”.
(A szerző közgazdász, cégvezető, az Új Kezdet Párt budapesti vezetője) 

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

(Innen elérhető a KÉRDŐÍVÜNK is…. kérlek töltsd ki!)       

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

2 thoughts on “SÖPKÉZ SÁNDOR: A harmadik útról, röviden

  1. Ez az alapos írás nemcsak egy-két részletkérdéssel foglalkozik, hanem áttekintést nyújt politikai életünk alap-problémáiról. Ahogy Hegel mondja: az egész az igaz. Vagyis a részletkérdések szoros összefüggésben vannak egymással. Az egyik problémából következik a másik. Ha csak egy-egy részletre figyelünk, kevesebb lehetőségünk nyílik arra, hogy az előttünk álló feladatokat a maguk komplex állapotában értékelhessük és a helyes megoldásra rátalálhassunk. Ez az írás azonban éppen az összefüggésekre hívja fel a figyelmet.

  2. Kedves Gyuri, igazad van! Még akkor is ha Sándorral megbeszéltük, hogy egyszer majd egy kávé mellett azt is megbeszéljük amivel nem értek teljesen egyet!Azonban ismét lényeget látó megjegyzésedet nem tennéd ki ide is ahol többen látják és olvashatják????

    https://www.facebook.com/groups/762663054098897

    Végezetül, köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet Sándorr írására.

    Barátsággal: mp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: