2021-12-02

PENZ ANDRÁS: A szellemi restségről és a közbeszélők felelősségéről az Európa Parlamenti választások kapcsán

( Örömmel teszem közzé Penz András barátom jegyzetét, amely ellentétes véleményt képvisel mint az előző “Fontos minden oldalról végiggondolni…-Túl nagy a tét!” című gondolat kísérletem. Itt azonban “szabad a vélemény”, sőt…. várjuk mindenkiét  ezzel a vitával kapcsolatban a Facebook ” Kerekasztal-mp.hu”  oldalán!) 

Hetek óta másról sem szólnak a magukat ellenzékinek mondó közbeszélők, a média ellenzékinek mondott fele és az amúgy „pártatlan elemzők”, mi több némelyik közvélemény-kutató is, mint hogy miért nincs az ellenzéknek erre a választásra közös listája, nota bene egyébként sincs mondanivalójuk.

Jelen jegyzetemben nem is „matematizálnék”, hiszen a különbség a közös és nem közös lista között 1-2 mandátum lehet, hanem arról beszélnék, hogy ez a vita – ha egyáltalán nevezhető annak – nem a lényegről szól, hanem a címben jelzett szellemi restségről és a beszélők-írók felelősségéről.

Mert mi is lenne a lényeg? Talán az  a cél, hogy az ellenzék összességében több mandátumot szerezzen, mint a Fidesz(KDNP), tehát legalább 11-et. És ez nem vágyálom, hanem elérhető cél.

Ahhoz, hogy ezt elérjük elsősorban és különösen talán arról kéne beszélni, hogy miért. De erről nem esik szó, hacsak az nem, hogy az ellenzéknek nincs mondanivalója ebben az ügyben, pláne nem közös. Ezt harsogja a politikai elemző: Lakner, Török, ezt mondogatja nyomukban a Klubrádió és más médiumok, és talán nem meglepő ezt mondják a Fidesz beszélő fejei, utoljára a Kósa nevű: idős oligarcha anya leszármazott. Csakhogy ez nem igaz, mondhatnám fake news. Ha az előbbi hölgyek, urak, média és mások – leszámítva fidesznyikek – vennék a fáradtságot, viszonylag hamar megtalálnák az egyenkénti, de összecsengő, sőt a közös mondandót is.

 1. Elsőként talán kéne vetni egy pillantást a 2019. március 15-én a teljes ellenzék és számos civil mozgalom által elfogadott közös Értéknyilatkozatra, a Márciusi Kiáltványra:
  • Magyarországon érvényesülni kell az igazságosság elvének.
  • Sajtószabadságot követelnek.
  • Közösen harcolnak a szegénység és a kiszolgáltatottság ellen.
  • Az Európai Unióban tartanák hazánkat, mert ellentétes a nemzeti érdekeinkkel, ha az orosz érdekszférába kerülnénk.
  • A nemzeti összetartozásunk és a magyar közösségek indentitásának megőrzése.
  • Színvonalas oktatás, egészségügyi és szociális ellátás mellett kiállnak a munkavállalók és a szakszervezetek jogai mellett, és persze harcolnak a rabszolgatörvény ellen.
  • Fellépnek a korrupció és a közvagyon ellopása ellen.
  • Konstruktív viták és felelős állampolgárok szükségesek egy biztonságos, szabad és demokratikus jogállamhoz.
 2. Legyünk részei az Egyesült Európai nemzetnek, mert annak része Európa minden népe, nyelvre, nemzetiségre, felekezetre, fajra, származásra való tekintet nélkül, mert az európai szellemi örökség létrehozói és hordozói vagyunk mindahányan. Mert az Európai Unió nem birodalom, hanem az otthonunk, ami megvéd és felemel, egyenlő jogokat ad. Erről szól a mindenkinél megjelenő európai minimálbér, az európai minimál-nyugdíj, és sok minden más. Tehát nem küzdeni kell ellene, hanem alkotó módon részt venni építésében fejlesztésében.
 3. Az ellenzék egésze akarja a csatlakozást az Európai Ügyészséghez.
 4. Európa ne csak politikai és gazdasági egység egyen, legyen szociális egység is.
 5. Az emberek szuverenitása az Egyesült Európában nőni fog, miközben a kormányfőké értelemszerűen csökken, és ez jó. Az Unió nyújtson védelmet polgárainak az egyes kormányok és intézményeik túlkapásaival szemben.
 6. Az egységes európai nemzet a megoldás a területileg és határokkal szétválasztott népek egységesülése felé.
 7. A Fidesz által hangoztatott „keresztény, fehér Európa” nem más mint a Horthy rendszerből ismert keresztény nemzeti kurzus etno-nacionalista mázzal leöntött és egész Európára kiterjesztett fajvédő (értsd: rasszista) program. Ezzel szemben az ellenzék programpontjai, üzenetei az egyenjogúságról, szolidaritásról és a szabadságról szólnak. Azaz a „Nemzetek Európája a Birodalom ellen” hazugsága helyett az európai közös nemzet vízióját vázolja fel.
 8. „Hallgass a szívedre NE szavazz a Fideszre!”, ennyi az üzenet, amit nap mint nap hangsúlyozni, kibontani, megvitatni kellene a „közös lista” című álvita helyett. Ez utóbbi ugyanis mindössze formai kérdés.

A valódi kérdések, programok közkinccsé tétele helyett arról vitatkozni, ami nincs, mozgósítás helyett ezzel azt üzenni, hogy az ellenzék úgyis alkalmatlan, mert együttműködni sem tud, a véletlenül megkérdezett politikusoktól sem a programról és megoldásokról kérdezni, hanem ezt az álvitát ragozni tovább, nos ezt nevezem szellemi restségnek. És ez a kisebbik baj. A nagyobb az, hogy ezzel el lehet tántorítani azokat az esetleges szimpatizánsokat, akik a valódi alternatíva megismerése alapján valamelyik ellenzéki listára szavazzanak. Ez tehetné ezt a választást valódi NER ellenes népszavazássá, ezért erre kéne mozgósítani. Ehelyett dagonyázás folyik és ellenpropaganda. Ébresztő emberek és véleményformálók!

(A szerző közgazdász, a Demokratikus Koalíció OT tagja)

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: