2022-08-18

PARÓCZAI ANIKÓ: A koronavírus az átláthatóságot is hazavágta

Az átlátható közigazgatás a korrupció visszaszorításának egyik legfontosabb eszköze. 

Például Dánia… 

Dánia, amely a legkevésbé korrupt ország a világon. A dánok átlátható és kiszámítható jogszabályi környezettel, független ügyészséggel, erős civil szervezetekkel és sokszínű médiával veszik fel a harcot a korrupció ellen. Dániában például a minisztériumok vezetői havonta hozzák nyilvánosságra a reprezentációs költéseikhez (pl. utazás, ajándékok) kapcsolódó kiadásaikat. 2019-ben az önkormányzati választások előtt civil szervezetek kezdeményezték az Ez a Minimum! átláthatósági programot, és az őszi önkormányzati választások után addig elképzelhetetlen számú progresszív képviselő került megválasztásra, akik a választások előtt elköteleződést mutattak az átlátható döntéshozatal mellett.

A járvány változtatott az önkormányzatok átláthatóságán?

A koronavírus okozta veszélyhelyzet és/vagy a tényleges döntéshozói státusz a vártnál kevésbé mozdította előre az önkormányzatok többségében az átláthatóságot. Bár ígéretesen indult, a saját tapasztalataim is hasonlóak ezen a téren.

Elsőre elég elvontnak hangozhat az önkormányzati átláthatóság, valójában azonban legtöbbször szinte minden olyan kérdésre választ tud adni, ami állampolgárként felmerülhet bennünk közvetlen képviselőink működésével kapcsolatban.

Nyilvánosságot a szerződéseknek…

Elég gyakran fordulnak hozzám például az utakon lévő kátyúk miatt. A legtöbb térségben ugyanis mindennapos problémát okoznak a kátyúk, amik megnehezítik a közlekedést. Az útfelújítások és karbantartások pedig részét képezik az önkormányzatok feladatainak. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy azt a kátyúkat mikor fogják megjavítani? Ha most tőlem önkormányzati képviselőként megkérdezné ezt valaki, legalább 3 hetet kellene várni, mire tudnék választ adni a kérdésre. Hiszen az önkormányzati honlapon nem érhető el bárki számára a tervezett útfelújításokról szóló összefoglaló, ezért az a választó, aki ezt tudni szeretné, felkeresi az önkormányzati képviselőjét. Az önkormányzati képviselő pedig közérdekű adatigényléssel fog fordulni a jegyzőhöz, aki megkérdezi a hivatalban ezért felelős szervezeti egységet, azt, akinél megvan valahol az útfelújítások- és karbantartásokról szóló tervezet. Ezután, én önkormányzati képviselőként felkeresem a választót az információval. Ha pedig egy másik képviselőhöz érkezik hasonló kérdés, akkor neki ugyanezt a folyamatot kell végig járnia. Ehhez képest az átláthatóság nemcsak a korrupciót tudja visszaszorítani, de terhet is le tud venni a hivatalokról és bevonja a választókat a döntéshozatalba, valamint annak ellenőrzésébe. Ebben az esetben lehetne néhány kattintásra az információ bármely önkormányzat weboldalán: melyik utcának mikor kerül sor a javítására, és milyen cég fogja elvégezni a felújítást és mennyibe került ez neki adófizetőként.

A nyilvánosan elérhető és kereshető szerződések, előterjesztések tehát alapkövei egy átlátható önkormányzatnak. A könnyen elérhető információk segítik az önkormányzati működést, és lehetővé teszik a választóknak döntéshozók ellenőrzését, saját tájékozódásukat.

és a testületi üléseknek is! 

Egy másik nagyon fontos átláthatósági minimum a nyilvánosan közvetített testületi ülések. Bár a jegyzőkönyv vezetés kötelező velejárója a képviselő-testületi üléseknek, ez nem szó szerint és valós időben történik. Az információk online elérhetőségének szükségességét nemcsak a 21. század, de a koronavírus járvány is megmutatta. Egy valóban modern közigazgatáson nem kellett volna, hogy fogást találjon a COVID, mégis a távmunka sok helyen meg mindig nem létezik a közigazgatásban, online üléseket pedig nagyon kevés önkormányzatban tartanak (ahol csinálnak is ilyet, ott nem hozhat a testület döntéseket, mert jelenleg ez nem szabályos az önkormányzati törvény szerint). Az elmúlt egy évben tulajdonképpen szünetre ment az a maradék önkormányzatiság is, ami még maradt az országban, ennek egyik oka, hogy nincsenek meg az intézményes feltételei sokszor meg az ülések közvetítésének sem. Ahhoz, hogy a képviselő-testületi üléseket átköltöztessük az online térbe jelenleg törvényt kellene módosítani, míg ezek élő közvetítése ma már kevés olyan erőforrást igényelne, ami nincs meg jelenleg is bármely önkormányzatnál. Az élőben követhető és visszakereshető ülések tovább növelnék a választok bevonását a közéletbe.

Ne csak nyilvánosan, de közérthetően is

A nyilvánosság önmagában azonban sokszor nem elég, a jogi szakzsargon értelmezése megnehezíti még a legelkötelezettebb érdeklődők tájékozódását is. Ezért arra is szükség van, hogy a nyilvánosan elérhető információk közérthetőek legyenek. Kiváló példa erre az önkormányzati költségvetés. Aki már dolgozott költségvetéssel, az valószínű egy függvényekkel tarkított táblázattal tette ezt. Mégis hallani olyan rémtörténeteket, hogy önkormányzatok költségvetését papíron számolják ki vagy szöveges formába szerkesztik. A nyilvánosan elérhető költségvetések sokszor nem kereshető kép formátumú dokumentumok semmitmondó sorokkal. Miközben ezek mögött a sorok mögött legtöbbször komoly tervek vannak, ezek csak nem vagy nem mindig képezik az előterjesztések mellékletét. Persze mint mindig, itt is vannak üdítő kivételek, Zugló például 2018-ban és 2019-ben csinált átlátható, vizuális költségvetést, ahol minden egyes költségvetési sor mögötti tételt felsorolták és elmagyarázták.

Az átláthatóság legtöbbször nem a hatályos jogszabályoktól függ, hanem döntéshozói elköteleződés eredménye. Ahogy kormányzati szinten, úgy az önkormányzatokban is igaz az, hogy valós elköteleződés mellett lehet jó példákkal elől járni. Az pedig, hogy olyan döntéshozóink legyenek, akik az átláthatóság mellett teszik le a voksukat, a választókon is múlik.
(A szerző közgazdász, a kispesti önkormányzatban a MOMENTUM képviselője) 

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség,
hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

KÖVESSÜK ÉLŐBEN A KLUBRÁDIÓT!
https://www.klubradio.hu

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: