2023-06-04

OFF Biennálé Budapest: documenta 2022

A blogger megjegyzése:

Egy korábbi kapcsolat folytatásaként kaptam, a Péli Tamás Kör tagjaként, a következő tájékoztatót a Péli mester
 „A CIGÁNYSÁG ÉS A MAGYARSÁG ÖSSZEFONODÓ TÖRTÉNETÉNEK JELENETEI ( SZÜLETÉS)” című
pannójának a kasseli „documenta” kiállításon történő bemutatásáról.
Az 1779-ben épült és Európa egyik legrégebbi nyilvános múzeumában, a Fridericianumban lett a Péli pannó kiállitva, mások mellett a magyar Balázs János és
Omara (OLÁH Mara) társaságában.
Kassel az 1955 óta, ötévente megrendezendő „documenta”-val,  ma már a világ legjelentősebb kortárs művészeti kiállításává vált.

„Kedves Barátaink!

Azért írunk most Önöknek, mert 2021 őszén aláírásukkal támogatták azt a kezdeményezést, amely Péli Tamás Születés című művének a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe való elhelyezését képviselte.

A levél megfogalmazását követő időkben felvettük a kapcsolatot Dr. Baán Lászlóval, a Szépművészeti Múzeum (így a Magyar Nemzeti Galéria) főigazgatójával, aki szóban támogatásáról biztosította a kezdeményezést, felismerve és elismerve a Péli kép jelentőségét és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe kerülésének szimbolikus és gyakorlati fontosságát.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a Galéria jelen állás szerint épp tereket veszít, kiköltözik a Budai Várból, de az új múzeumépület megvalósulása egyelőre bizonytalan, időben tervezhetetlen. A gyűjtemény bizonytalan ideig raktárba kényszerül, így azt nem támogatnák, hogy ekkora összefogást, hazai és nemzetközi láthatóságot követően a Péli-mű évekre újra raktárba kerüljön.

Ezért Főigazgató Úr azzal a javaslattal élt, hogy kerüljön ideiglenes bemutatási helyre a festmény (az ideiglenes ebben az esetben hosszú éveket is jelenthet), majd az új múzeumépület sorsának beláthatóvá válásával a gyűjteménybe kerülést kezdeményezni fogja a Magyar Nemzeti Galéria.

A festmény állami tulajdonú, a tulajdonosi jogok gyakorlója a NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., velük működtünk együtt a 2021 nyarán, az OFF Biennále keretében megrendezett, a Budapesti Történeti Múzeumban bemutatott „Közösen kihordani” kiállításon is, ahol a Péli kép először került a széles nyilvánosság elé.

A NÖF ideiglenes bemutatási helyszínként a nemrég felújított Edelényi kastélyt jelölte ki. Ezt megelőzően felmerült és megtekintésre került a pécsi Gandhi Gimnázium aulája, valamint a Villányi úti Konferenciaközpont – de ezeken a helyszíneken vagy a hozzáférés vagy a műtárgyvédelmi szempontok nem voltak biztosítva, így tulajdonképpen egyetlen jelöltként maradt Edelény. Ígéretet kaptunk rá, hogy az Edelényi kastély kurátorai és múzeumpedagógusai kiemelt figyelmet fognak fordítani a helyi – roma és nem roma – közösségekkel való kapcsolattartásra, ebben minket is együttműködésükről biztosítottak.

A kép történetének új fejezetét nyitotta meg, hogy – több más roma művésztől származó alkotás mellett – az OFF-Biennále Budapest révén június 18-tól az egyik legfontosabb nemzetközi kortárs művészeti bemutatón, a németországi Kasselben ötévente megrendezett Documenta című kiállításon látható szeptember végéig.

A Születés a város és a Documenta központjában, a Fridericianumban lesz látható, az épület első emeletén, a teremsor legközepén. A Fridericianum az európai kontinens első múzeumépülete, a Documenta kiemelt helyszíne. A „Lesz még egyszer ünnep a világon” kiállítás az ERIAC-kal közös RomaMoMA projekt keretében kerül bemutatásra Kasselben.

A Friedericiánumban a Documenta idején működik az ún. Fridskul, egy olyan művészeti és oktatási projekt, amely kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a világ minden tájáról összegyűjtse azokat a közösségi tudásokat, gyakorlatokat, történeteket, amelyek a mainstream kultúrában és oktatásban nem, vagy nem kellő súllyal kapnak helyet, és bemutassa, valamint megossza ezeket a tudásokat, tapasztalatokat, egymással is párbeszédbe állítva a műveket, csoportokat.

A Születés 2022 szeptember végéig látható Kasselben, ezt követően Edelénybe kerül majd kiállításra.

A Szépművészeti Múzeummal / Nemzeti Galériával kapcsolatban maradunk és azon leszünk, hogy az említett szóban megtett elköteleződés minél előbb írásos formát nyerjen.

Köszönjük mindenkinek a támogatást, segítséget, híradással leszünk a későbbiekben is!

Üdvözlettel,
Az OFF-Biennále kurátorai

 

Tájékoztatásul a  Kasseli documenta fifteen keretében megvalósuló
Lesz még egyszer ünnep a világon kiállításról 

A RomaMoMA az OFF-Biennále Budapest és a European Roma Institute of Arts and Culture (ERIAC) közös, hosszú távú művészeti projektje. Európa-szerte bemutatott kiállításokon, eseményeken és kiadványokon át egy transznacionális roma kortárs művészeti múzeumot képzel el és ölt formába, prefigurál.

A documenta fifteen keretében bemutatott Lesz még egyszer ünnep a világon című csoportos kiállítás egy paradox kettős feladatot lát el. Egyrészről a Fridericianum első emeleti központi terében megkísérli bemutatni, ami eddig láthatatlan, és elmondani, ami eddig hallhatatlan volt a modern és kortárs művészet globális színterein – egy transznacionális roma művészeti múzeum feladatai ezek, ha létrejött volna ilyen valamikor a huszadik század folyamán. Másrészről, ezzel egy időben, igyekszik dekonstruálni is ezt az intézményi víziót: nem csak azáltal, hogy a Fridericianumban szétszórva mutatja be öt roma származású kortárs művész újabb munkáit, hanem a kiválasztott művészeti pozíciók által is, amelyek a kortárs identitásformálás végtelen komplexitásáról tesznek tanúságot.

A kiállítás roma kurátorok és művészek és nem roma kurátorok együttműködésének eredménye. Didaktikus és interaktív elemeit a Fridskul mint környezet inspirálta; Daniel Baker Árnyékdiagramja gondolataik megosztására invitálja a látogatókat, a patrinok régi, titkos nyelvének megidézésével pedig játékos módon köti össze a projekt műalkotásait. Ethel Brooks szenvedélyes szövegei sokkal többek a kiállítás fő témáinak leírásainál: személyes, a kiállított műtárgyakkal egyenrangú kontribúciók.

A documenta fifteen kihívásokat kínáló de termékeny talaja a projektnek: egyszerre ad lehetőséget arra, hogy a romák történetei hozzáadódjanak az itt megjelenő számtalan narratívához, és arra is, hogy a közeljövőben kinyissuk a RomaMoMÁ-t más, hasonló tapasztalatok és művészeti gyakorlatok felé, amelyek folyamatosan újragondolják a nemzetállam jelenlegi struktúráit. Össze kell jönnünk, megosztani, amink van és közösen tenni egy elnyomó kategóriák és határok nélküli valóságért, hogy egyszer legyen még ünnep a világon…

 

Kiállító művészek: Daniel BAKER, BALÁZS János, Robert GABRIS, Sead KAZANXHIU, Damian LE BAS, Małgorzata MIRGA-TAS, Omara (OLÁH Mara), PÉLI Tamás, Selma SELMAN, Ceija STOJKA

Társkurátorok: Daniel BAKER, Ethel BROOKS, JUNGHAUS Tímea, Miguel Ángel VARGAS

Kurátorok: SOMOGYI Hajnalka, SZAKÁCS Eszter, SZÉKELY Katalin (OFF-Biennále Budapest)

Együttműködő partner: ERIAC (European Roma Institute for Arts and Culture)

Tanácsadók: GYÖRGY Eszter, KÓCZÉ Angéla / CEU Romani Studies, SZÁSZ Anna Lujza, SZÜCS Teri

Az Ammodo és a Goethe-Institut nagyvonalú támogatásával.

Támogatók: Christian AUTENGRUBER; BENCZE Péter; CONCORDE Értékpapír Zrt.; DÉNES Andrea & BALÁZS Árpád; EINSPACH Fine Art & Photography, Budapest; Everybody Needs Art és Longtermhandstand, Budapest; FARKAS Ádám; HORVÁTH Művészeti Alapítvány; Kisterem, Budapest; NOSZEK Péter; PŐCZE Attila; SPENGLER Katalin & SOMLÓI Zsolt; STREITMANN Norbert; TÓTH Csaba

Külön köszönet:

Budapest Történeti Múzeum; Horn Gyűjtemény, Budapest; Jindřich Chalupecký Society, Prága; Kai Dikhas Foundation, Berlin; KuglerArt Galéria, Budapest; NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., Budapest; Rijksakademie van beeldende kunsten, Amszterdam

és

ANDRISTYÁK Fanni, BAJAI Veronika, Sara GREAVU, Ania JAKA, KASZÁS Tamás, KŐSZEGI Edit, KRISTÓF Krisztián, Robert KUSEK, MÜLLNER András, Moritz PANKOK, PÓCSIK Andrea, RÓKA Enikő, Katarina ŠEVIĆ, SUGÁR János, SZIPŐCS Krisztina, SZUHAY Péter, Wojciech SZYMAŃSKI, Joanna WARSZA, ZSÁMBOKI Miklós

 

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban
van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: