2021-11-30

mp: NYULAK

 

A „nyulak” ebben a kis írásban nem a hosszú fülű, selymes szőrű állatkák akik gyermekkorunk kedvencei, hanem azok a közepes és kis tehetségű futók aki a tételes szabályokat tán nem megsértve, de a „fair playt” nem ismerve „húzzák” fel a bajnoki címre vagy rekordra törő munkaadójukat.

2013 májusában az Index arról ír, hogy még korábban az országgyűlésben: a jobbikos Novák Előd vitatta a magyar és a finnugor népek rokoni kapcsolatát, Z. Kárpát Dániel pedig arról értekezett, hogy a finnugor elmélet „sötét íróasztalok mellett” született. sic!

A közvélemény később megnyugodhatott, hiszen Jyrki Katainennel a finn kormányfővel tartott sajtótájékoztatón, mintegy erre is válaszolva Orbán Viktor miniszterelnök szerint „a magyar és a finn nyelv rokonsága történelmi tény, nem pedig véleménykérdés”.

Vagyis a nyulak megtették a magukét a „főnöknek” megteremtették a helyzetet, hogy emlékezeteset üzenhessen.

Nem hiszem, hogy a magyar közéletben mély nyomokat hagyott volna ez az incidens, mígnem ez év április 9.-én  a Magyar Idők „Történelmünk rehabilitációja elkerülhetetlen” címmel ismét egy hasonló vitát nyit.

A szokott „alapossággal és tudományos hozzáértéssel” írott cikk nemcsak a finn-ugor származás problematikáját fejtegeti hanem egy másik talán, mára aktuálisabb problémát is felvet, amikor többek között így ír:

„Ma ott tartunk, hogy történelmünk fontos alapkérdéseiben éles vita és szembenállás van a tudományos csúcsszervezet, az MTA és a magyar társadalom témára érzékeny széles tömege között.”

Az ELTE finnugor tanszékének egyetemi oktatói Facebook oldalukon válaszolják meg állitásról állitásra – nagyon közérthetően és szellemesen a cikk “állitásait”, mint ezt is:

„Örülünk, ha sokakat érdekel a magyar nyelv, de a széles tömegek nem szakemberek. A tudományban nem az az igaz, ami a legtöbb embernek tetszik.”   

Csak szeptemberre derült ki a közvélemény számára , hogy a „nyulak iramdiktálása” milyen újabb rekordot célzott meg? Cholpon-Atában (Kirgízia) az MTI szerint a miniszterelnök elmondja azt az azóta az internetet bejárt mondatát:

„Mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban”.

A kérdés csak az, hogy kinek szól az üzenet?

A keleti barátoknak, hogy vannak az EU-ban szimpatizáns támogatójuk?

Az EU-nak, hogy vannak Orbánnak barátai keleten?

Mészároséknak, hogy az EXIM bank ismét megnyit egy csapot?

Esetleg, nem véletlen az Akadémia költségvetési vitája közben az az üzenet, hogy a „főnök” miként gondolkozik a tudomány , a tudósok világának tiszteletéről , az MTA jövőjéről?

Lehet, hogy nyulak ismét megprobálták „felvezetni” a főnök erősnek szánt mondását?

Most nem sikerült!

Nem volt nyertes ez a mondás, mert dr. Kiss Jenő nyelvésznek, a „Magyar Idők” vitában elhangzott mondatai megadják a probléma mindkét aspektusára a választ:

„ A tudomány kérlelhetetlen igazságkeresés. Nem lehet a vallás szolgálóleánya, sem a politika prostituáltja.”

Sportos hasonlattal , nálam ez nyert!

Barátsággal:mp

P.S.: Új platformokon is hozzá lehet szólni…vagy megosztani?

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: