2022-05-28

mp – „Vigyázó szemetek…”

Khan 1,2 millió voksot kapott, Shaun Bailey, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje 977 ezret, miközben pártja történelmi vereséget  szenvedett egy hagyományosan munkáspárti választókerületben. Érdemes a választás immár bevált technikáját jobban szemügyre venni, hiszen a hazai előválasztásokra Márky-Zay Péter valami hasonlót javasol.

Az előrejelzéseknek megfelelően újra megválasztották

Az ellenzéki Munkáspárt jelöltje, Sadiq Khan győzött. A politikus pártja mérsékelt baloldali szociáldemokrata irányzatának képviselőjeként tartják számon. Az erőteljesen EU-párti szárnyhoz tartozik, és a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazás előtt a bennmaradásért kampányolt.
A posztért húsz jelölt indult – ami még Londonban is rekordnak számít!
Khan fő vetélytársa az indulók népes mezőnyében Shaun Bailey, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje volt.
A csütörtökön tartott londoni polgármester-választás eredményét brit idő szerint szombaton késő éjjel hirdették ki.

Londonban, hogy is csinálták?

Itt a választásra jogosultak 41,2 százaléka vett részt a polgármester-választáson.
A választási szabályzat szerint a szavazóknak egy első és egy második jelöltet kellett beikszelniük a szavazólapon csütörtökön aszerint, hogy kit szeretnének leginkább, és „második leginkább” polgármesternek.
A szabályzat szerint az első kör után a két legnépszerűbb „első választás” marad versenyben. Az így rájuk érkezett első körös szavazatokhoz pedig hozzáadják azoknak a szavazatait, akik olyan jelöltre szavaztak, akik kiestek az első körben, azonban második helyen a két legnépszerűbb jelölt egyikét jelölték meg.

A végeredmény


Az első körön Sadiq Khan és Shaun Bailey jutott túl. A második körös szavazatokkal együtt Khan 55,2 százalékot, Bailey pedig 44,8 százalékot szerzett.
Továbbá Siân Berry, a Zöldek jelöltje 7,8; a liberális demokrata Luisa Porritt 4,4; a YouTube-on prank videókkal befutó, a választáson viccből induló, 23 éves Niko Omilana pedig 2 százalékot szerzett. Az „extrém politikai korrektség” és a „woke culture” ellen kampányoló, oltás- és lezárásellenes, korábban színészként dolgozó Laurence Foxra 1,9; a korábban Boris Johnson és Theresa May ellen is elinduló Kukaarc grófra (Count Binface) pedig a szavazók 1 százaléka szavazott.

“Mély alázattal tölt el az a bizalom, amit a londoniaktól kaptam, hogy továbbra is a világ legnagyobb városát vezessem” – mondta a győzelem kihirdetésekor, vasárnap hajnalban tartott beszédében a politikus, aki úgy látja, hogy London és az egész ország továbbra is megosztott, még mindig a Brexit ütötte sebeket viseli. Khan azt ígérte, hogy megpróbál hidakat építeni a városháza és a kormány között.

A múlt


A jogész végzettségű 50 éves Khan pakisztáni bevándorlók gyermeke, apja buszvezető volt, anyja varrónő, akik 1968-ban vándoroltak be Pakisztánból.
Khant először 2016 májusában választották a 9 milliós London polgármesterévé. Közvetlen elődje ebben a tisztségben Boris Johnson jelenlegi konzervatív párti brit miniszterelnök volt, akit szintén kétszer választottak meg a brit főváros polgármesteri posztjára.
A londoni polgármester-választást eredetileg 2020-ban tartották volna, azonban a koronavírus-járvány első hulláma miatt egy évvel elhalasztották. Így Sadiq Khan négy helyett öt évig irányíthatta a várost első ciklusában. A következő polgármesteri ciklus azonban emiatt mindössze hároméves lesz.

Budapest gratulál

“Gratulálok, Sadiq! Folytassa, Főpolgármester Úr”
Ezekkel a szavakkal gratulált a Facebookon Sadiq Khan győzelméhez Karácsony Gergely főpolgármester, aki egyebek között azt írta, hogy a több százezres londoni magyar közösség számára is fontos, hogy választott városuk élén egy elfogadó, a kulturális sokszínűségben hívő ember áll.
“A londoniak egy erős szociális érzékenységről tanúbizonyságot tevő baloldali programnak szavaztak bizalmat, egy olyan városvezetőnek adtak új mandátumot, aki sokat tett London élhetővé tételéért a zöldfelületek növelésével, a fenntartható közlekedési módok erősítésével” – írja közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Közben megjelent a Závecz Research pillanatképe az Ungár – Czeglédy vetélkedő állásáról, melyben megfontolandó adatok vannak az elutasítottság szerepéről, lehetséges hatásáról  a végeredményre.
Persze  Magyarország nem Nagy -Britannia, és Szombathely nem London…
de azért az MZP féle javaslatra ne csípőből tüzeljetek amikor egyeseket könnyített pályához segítitek,  hanem először „vigyázó szemetek” Londonra vessétek!

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

KÖVESSÜK ÉLŐBEN A KLUBRÁDIÓT!
https://www.klubradio.hu

 

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: