2023-01-27

mp: SZAVAZTAM

Némi hezitálás után tegnap leszavaztam és Márki-Zay Péterre tettem a voksomat.

Azonban nem ennek az aktusnak van mai gondolat kísérletemben elsődleges jelentősége, hanem annak a tömeges részvételnek, amit a napi ismertetések tartalmaznak. Csütörtök estig a második fordulóban 441.589 fő vett részt, akik között van több mint 127 ezer olyan szavazó, aki az első fordulóban még nem vett részt az előválasztásban. Ez azt jelenti, a részvétel akár az 550.000-es álomhatárt is meghaladhatja.

Azt gondolom, hogy ez hatalmas sikere a civil kurázsinak. Miért is mondom ezt?

2018 novemberében Horn Gábor „Az ellenzéki polgárok hite és az előválasztás” című írásával kezdődött ezen a blogon egy eszmecsere az előválasztás szükségességéről és lehetőségéről a mai magyar viszonyok között. A jegyzet erős felütéssel indított:
„ Az előválasztás mellett szóló egyik ismert érv szerint az képes felkelteni a közvélemény figyelmét az ellenzék körül történő eseményekre, valamint az eredmények után fel lehet mutatni egy demokratikusan létrehozott egységet is. Nyilvánvaló, hogy az állandó kormányzati kommunikációs offenzíva árnyékában az előválasztás a kommunikációs teret is kiegyenlítettebbé teszi az ellenzéki jelöltek számára. Az előválasztások célja, hogy egy választás előtt a jelölt kiválasztása ne egy szűk pártvezetés – vagy akár egyetlen személy – döntése legyen, hanem valamilyen formában a tagság közös döntése. Az előválasztás ezen túlmenően növeli a transzparenciát: visszakövethetővé és megmagyarázhatóvá válik, miért az a személy lett a jelölt, aki. Az alapelveken túl az előválasztásnak számtalan formája ismert – az előválasztások rendszere épp olyan bonyolult és sokszínű, mint a választási rendszereké.”

Megszólalt a beszélgetés során Molnár Gyula,  Somogyi Zoltán,  Varga Zoltán és  Karácsony Gergely is megszólalt. Ennyi idő után érdemes visszaolvasni az akkor jogosnak tűnő, de mára a részvétel intenzitása által elsöpört fenntartásokat!

A résztvevő pártok lényegében jó megállapodásokkal (ha nem is hibátlanokkal!) működőképes „játékszabályokat” alkottak. A rendelkezésre álló erőforrások – hála a civilek sok irányú segítségének – tisztességes színvonalú lebonyolítást tesznek lehetővé. A viták az idő előrehaladtával kétségtelenül fel forrósodtak, de reményeim szerint nem okozhattak maradandó és politikailag helyrehozhatatlan sérüléseket.
Reményeim szerint az az aggodalom is meg fog dőlni, hogy az előszavazás végeredményét a vesztes vajon elfogadja-e?

Természetesen én sem ismerem a végeredményt, azonban vannak fejlemények, amelyek az elvárásaimat meghaladó módon jól sikerültek:

  • Az egyéni választókerületi eredmények szerint megindult egy régóta várt tisztulás. Ez nemcsak morális kifogások alapján, de a politikai stílus alapján is zajlott…
  • A belpolitikai színpadon megjelent egy olyan politikai közösség, amely talán érdemi változásokat hozhat az elkényelmesedett, kevésbé innovatív és nem igazán népszerű politikai elit versenytársaként.
  • A jobbközép politizálásnak a vártnál erősebb eredménye felgyorsíthatja az ellenzéki struktúra átalakulását, további nyitásokat és együttműködési formák megtalálását tesz lehetővé a civilekkel. Reményeim szerint egyre több „buborék” pattan el (még mielőtt betonbunkerrá válhatna!) és csökken a városi – vidéki, az ateista – hívő, a jobboldali – baloldali, az urbánus – népies és sok más, már-már ellenségeskedéssé váló nézetkülönbség.
  • A civil társadalom képviselői egyre erőteljesebben, és egyre több területen ma már nélkülözhetetlenül van jelen a politizálás különböző színterein.
  • Nem utolsó sorban hosszú idő után az ellenzék tudja tematizálni a közbeszédet.

Én úgy látom, hogy ezek közös eredményei a résztvevő politikai közösségeknek. Innen tehát már a politikai ízlésem döntött.
Nekem az a szellemiség felel meg leginkább, amit – minden hibájával együtt és ellenére – a Karácsony – Márki Zay „tandem” képviselt és reményeim szerint képviselni is fog. Ezért aztán megrögzött baloldali ateistaként szavaztam ahogy szavaztam.
( A szerző blogger)

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban
van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

 

Források:
https://www.kerekasztal-mp.hu/kozelet/toprengo-horn-gabor-jegyzete/
https://www.kerekasztal-mp.hu/kozelet/toprengo-molnar-gyula-jegyzete/
https://www.kerekasztal-mp.hu/kozelet/toprengo-somogyi-zoltan-jegyzete/
https://www.kerekasztal-mp.hu/kozelet/toprengo-varga-zoltan-jegyzete/
https://www.kerekasztal-mp.hu/kozelet/toprengo-karacsony-g-renczes-d-irasa/

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: