2022-01-25

mp: Rangos Katalintól a ZÁVECZ Researchig

Szinte egy időben jelentek meg a várva várt kutatás eredményei és a kitűnő újságírónő figyelmet keltő mondatai.
Rangos Katalin 2020 augusztus 29-én este az ATV „Civil a pályán” című műsorában hivatkozott korábbi Facebook bejegyzésének egy gondolatára a BAZ megyei időközi választás kapcsán, amely így szól:
„Túl nagy kérés az ellenzékhez, hogy nézzenek utána a jelöltjeik múltjának, mielőtt bedobják őket a köztudatba? Vagy bíznak benne, hogy már soha nem nevezi majd Judapestnek a fővárost? Hiszen bocsánatot kért, és megígérte.” (1)
Azt gondolom, hogy a közéletben és a politikai újságírásban páratlanul gazdag tapasztalatokkal rendelkező újságírónő  kivételesen téved és akarva, akaratlanul de relativizálja az ellenzéki jelölt kiválasztásának súlyos problémáját, és ezzel ösztönzött néhány gondolatom kifejtésére.

Szó sincs itt semmiféle figyelmetlenségről!
Nem életszerű, hogy ennyi pártvezető és munkatársaik közül senki nem volt tisztában a jelölt “előéletével”.
Sokkal inkább jól átgondolt stratégiáról van szó, ahol szégyenszemre megismétlik az egyszer már nagy felháborodást keltett forgatókönyvet – mint Pásztor Albert jelölésekor – (2) amelynek egyfajta botrányos „elméleti megalapozása” -Debreczeni József “Ne bántsd a cigányt” című műve- anno még könyvalakban is megjelenhetett (3) 

Mindez miért?
Szerintem azért mert az elmúlt hónapok nem hozták meg a nagyon várt áttörést az ellenzéki pártok számára! Ha nem is estek pánikba, mindenesetre már igen türelmetlenek, hiszen a ZÁVECZ RESEARCH néhány napja megjelent felmérése azt mutatja, hogy több mint másfél éve “befagyott” minden párt. 

 

 

Az „aktív választók” vagy másképp a „biztos pártválasztok” jelzik  leginkább azt a véleményt, hogy „mi lenne, ha most vasárnap lenne a választás?”
Tizenkilenc hónap alatt semmi nem változott a pártok támogatottságában, mert a miértekre rendre rossz válaszok születtek és születnek. Tudniillik hiába a szép vízió ígérete, a látványos összeborulás és a fogadkozás, hogy „megtanultuk a leckét”, ha ezek nem hitelesek!

 

Akkor nézzünk néhány esetet amelyek feltehetően akadályozzák a várt és szükséges támogatás növekedést – a teljesség igénye nélkül:
1., A Political Capital még 2014-ben készült reprezentatív felmérése szerint az akkori választási szövetség – Mszp-Dk-Együtt-PM – tagjai között közel ugyanannyian  nem idegenkednek az antiszemitizmustól (mintegy 31%),  mint a Jobbik táborában. (4) Márpedig ahol ilyen mértékben nem ellenszenves az antiszemitizmus, ott más irányú rasszizmus is jelen van! Ez az adatsor jelenti a valódi feladatot!
Ezért tartom a helyzet teljesen rossz megítélésének mikor a döntéshozók egy pillanatnyi siker reményében a rasszista ellenes elvek hangoztatása mellett, valójában azokat figyelmen kívül hagyva, állnak ki egy rasszista múltú és kétséges megbánást mutató jelölt mögött. Mindezt abban a reményben, hogy az együttélés mindennapos gondjaival súlyosan terhelt térségben ezzel a felfogással lehet nyerni . Gondolom ilyenkor példaként tekintenek a Jobbik térhódítására az egykori „vörös” térségekre. Ezt a “taktikát” nyilván támogatja a hosszú hónapok óta változatlan nagyságú bázisuknak a már említett egyharmadnyi része és a mindent feltétel nélkül elfogadó fan klubjaik is!
Azonban dönteni kell a valódi európai politizálásra jellemző rasszizmus ellenesség  és a borsodi jelöléssel, az autokrata rezsimekre jellemző gyűlöletpolitizálásban való részvétel között!

2., A nem túl elvszerű álláspont alátámasztására találták ki, hogy „most meg lehet roppantani a NER kétharmadát”!
Azt a nagyon régi és nem túl kreatív trükköt figyelmen kívül is hagyom az érvelésben, mely szerint ebből az állitásból lehet levezetni, hogy akinek a jelölttel, a jelölés módjával szemben ellenvéleménye van az az “egységet bontja meg és ezzel a NER-t támogatja”.
Ennél sokkal fontosabb, ennek az állitásnak a hamissága!
Feltételezve, hogy ez a jelölt nyer, akkor is dalolva megvan a NER kétharmadnyi szavazata az Országgyűlésben. Mert bármelyik pillanatban az egykori Jobbikos „függetlenek” közül néhányan behívhatóak a kispadról! Aztán még ott van biztonsági tartalékban a  nemzetiségi mezben megválasztott Ritter Imre, akinek elég az eddigi kormány álláspontot támogató szavazatait számba venni!
Ha tehát a parlament működése szempontjából nem perdöntő az eredmény, akkor nem lett volna sokkal hitelesebb és ezért hatékonyabb is az elvszerű együttműködés alternatívájával mozgósítani?

3., Azonban nemcsak a BAZ megyei időközi választás rombolja az ellenzék hitelességét.
Számtalanszor elhangzott, hogy nem lesz felelőtlen ígérgetés
Akkor mit jelentett az európai minimál bérrel és nyugdíjjal történő kampányolás,miközben az Európai Bizottság határozott hangú közleményben jelezte ennek az ellenkezőjét,hangsúlyozva minden bérmegállapodás nemzeti hatáskörének tiszteletben tartását.
Komoly és sokszor hangoztatott ígéret a korrupció visszaszorítása.
De mennyire vehető ez komolyan, ha és amennyiben csendben asszisztálnak a szövetségesek a kispesti történésekhez? Súlyosnak látszó ügyekben az átlátható és nyilvános vizsgálatot lehetetlenítik el.
Fontos feladat a kormányzóképesség felmutatása.
De ezzel mennyire egyeztethető össze kerületi polgármesterek „ellopása” a saját koalíciós partnerünktől?                          Vagy belső egyeztetésen átfuttatott és egyhangúan elfogadott/tudomásul vett előterjesztésnek az utolsó pillanatban történő „megfúrása”? Mindez csak azért, hogy a nyilvánosság 2-3 nap az „én pártomról” szóljon!

Mindezek után marad a nagy kérdés, hogy mikor vehetjük észre mindennapokban, hogy a pártok valóban “megtanulták a leckét”? Befejezik az egymás közötti rivalizálást, nem lesz több elvtelen, bár könnyebbnek tűnő döntésük, kinyitják a füstös szobák ajtaját és a friss levegővel együtt beengedik a civilek tapasztalatait, szakmai tudását,mi több még a választópolgárokat is …
Hitelesség, és még egyszer hitelesség !
Mert ha nem hiteles az összefogás célja, az önkormányzatokban felmutatott kormányzóképesség, a kormányváltás utáni teendők bemutatása vagyis a politizálás egésze…  akkor marad a NER!

(1) https://www.facebook.com/rangos.katalin/posts/3411275185601705

(2) https://444.hu/2014/07/05/igy-magyarazza-gyurcsany-miert-tamogatja-azt-akitol-korabban-hanyingere-volt

(3) http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=427251_debreczeni_es_a_ciganyok

(4) Polical Capital: Lappangó antiszemitizmus

(5) https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_20_979

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: