2022-09-27

mp: Fontos minden oldalról végiggondolni …– Túl nagy a tét !

 

A magyar belpolitika izgalmas kérdése, hogy a FIDESZ felfüggesztésekor az Európai Néppárt (EPP) mennyire „árulta” el alapértékeit, mennyire vált politikájuk elvtelenné? Erre a kérdésre sokakkal ellentétben, az a válaszom, hogy sehogy.

Lehet persze érvként felhozni: E. Macron sem éppen dicsérőleg kommentálta a történteket

Azonban nem szabad elfelejteni azt a nyílt titkot, hogy egy új frakció megalakítása lebeg a francia elnök szeme előtt. Így aztán nem durván, de természetes módon bemutatta, hogy ebben sem ért egyet az EPP vezetésével. Ebben a gondolat kísérletben eltekintek attól a jogos észrevételtől, hogy az EPP miért tűrte a FIDESZ elszabadult hajóágyú viselkedését jámbor türelemmel, szinte a kampány megkezdéséig.

A politika lényege, hogy a kialakult értékrendünk által meghatározott célunk elérése érdekében, a pillanatnyi lehetőségek közül kiválasszuk az optimálisnak tűnőt. Megtaláljuk az elvont és a racionális feltételek lehető legjobb egyensúlyát.

Európa jövője szempontjából nem a FIDESZ kint vagy bent léte az igazi probléma

Ennek alapján 60 -70 nappal az EP választások előtt mi más lehetett a legfontosabb cél, mint az Európa szerte kedélyeket borzoló EPP – FIDESZ vita mielőbbi lezárása? Az én olvasatomban ez nem egy elvtelen kompromisszum, mert megértem, hogy a legfontosabb a várható mandátumszám optimalizálása. Nem vitatható az az Európai közös feladat, hogy ne válhasson a növekvő mandátumszámú szélsőséges, EU szkeptikus közösség blokkoló erővé, az új EP-ben. Ez szinte minden mást felülíró követelmény a jövő érdekében. A botrány eszkalálása időben és térben az EPP és ezáltal az EU párti erők esélyeit csak ronthatta volna.

Mert látni kell Európa jövője szempontjából nem a FIDESZ kint vagy bent léte az igazi probléma hanem az, hogy az integráció folytatását vagy annak akadályozását célul kitűző EU pártiak és EU ellenzők, a centrumot megtestesítő demokraták és a szélsőséges nézeteket vallók aránya miként alakul a májusi választásokon?
Tudomásul kell vegyük, hogy ehhez képest Magyarország belpolitikai helyzete, beleértve a FIDESZ pávatáncát is kevésbé zavaró tényező az új összetételű EP megalakulásáig.

Most minden egyes mandátum fontos

Amennyiben ezt elfogadjuk az EP választás talán legjelentősebb tétjének akkor ez igaz a magyar nemzeti választásra is, hiszen minden egyes mandátum fontos ebben a vetélkedésben. Sajnos ma a NER áll nyerésre mivel nagy valószínűséggel egy – esetleg két – mandátummal növelheti EP küldöttségének létszámát a FIDESz-KDNP.

Ha ez bekövetkezik akkor a következmények sem maradnak el:

  • a NER Kormánya joggal veti fel, hogy európai „szabályok” mellett is megvan a kétharmados támogatottsága. Ennek értékét különösen jelentőssé teheti ha valóban bekövetkezik a nagy EU párti frakciók most valószínűsíthető csökkenése,
  • vagy az EPP-n belül erősödik meg és válik politika formáló tényezővé vagy önálló frakció megalapításával, de mindenképpen FIDESZ elnökét a kormány sajtó nyertes európai politikusként fogja reklámozni,
  • az ellenzéknek pedig a mandátumvesztést kell majd kommunikálni, ami az egymásközti arányokban nem fog nyertest produkálni csak „kevésbé” vesztest,
  • ezzel a NER két „nyertes játékrésszel” fordulhat rá a harmadikra, melyet vajon, hogy fog tolerálni a választó közönség?

Ezért aztán a demokratikus ellenzék dobja félre az önkormányzati választásokra való egyeztetések „fügefa levelét”. Mert ez csak arra jó pillanatnyilag ,hogy elterelje a figyelmet a valódi politikai feladatról!

Ez pedig, hogy közös listákkal meg kell akadályozni a Fidesz mandátum növekedését, mert ez nem csak magyar érdek de ez a valódi európai közös érdekünk. Ma Magyarországon csak a FIDESZ-től „történő mandátum rablás” hitelesítheti az Európa pártiságot.

Minden ami ezzel ellentétes az a NER hazai és a szélsőségek európai erősödését szolgálja.

( Megjelent: 2019-03-26 Városi Kurír)

 

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: