2022-05-28

mp: A demokrácia nemcsak szavazás!

Arról panaszkodott nemrég az egyik régi és a politikai közéletben még most is aktív ismerősöm/barátom, hogy sokkal könnyebb dolga van a Fidesznek mert nem kell a saját értelmiségével naponta vitatkoznia. Ez valódi kérdéseket vet fel:
Most, amikor a NER ellenes pártszövetség egyre markánsabban alakul, szabad-e a résztvevőit bármi módon, bármilyen mértékben kritizálni? Ilyenkor nem kelt-e éppen ellentétes hatást, akár még a jószándékú kritika is?

Az elmúlt időszak koalicíóiról

Tudjuk, hogy Magyarországon, a II. világháború óta nem volt példa olyan pártok közötti együttműködésre (pláne közös kormányzásra!)  mikor egymástól nagyon különböző politikai erők kíséreltek volna meg koalícióban együttműködni.  Ez alól talán az 1945-től az 1947-es választásokig tartó időszak a kivétel. Azonban az 1989 óta egymást követő kormányok nem nyújtanak bőséges és sokszínű tapasztalatot ezen a téren, mivel:

  • az Antall kormány ideológiailag nem volt különösen sokszínű,
  • a két párti Horn kormánynak nem igazán sikerült a különbözőségek kompromisszumát megteremteni,
  • az első Orbán kormány a partnerek „felzabálásáról” szólt,
  • a Medggyesi és Gyurcsány kormányok bukásában nem kis szerepe volt a feszültségeknek,
  • a Bajnai kormány valójában szakértői kormányként működött,
  • jelenleg pedig a miniszterelnök a Fidesz éléről egymaga kormányoz, hiszen a KDNP nem oszt és nem szoroz.

Elismerem mindezek alapján, hogy némi túlzással példa nélküli az az út, amelyre a NER ellenes megállapodásban résztvevő politikai közösségek léptek. Tehát sok más mellett arra sincs jó példa miként kezeljék a nyilvánosságot, a tárgyalások időszakában? Az esetleges nézetkülönbözőségeikből mit, mikor és mennyit hozzanak nyilvánosságra? Egyáltalán mi tartozik ezekből a nyilvánosságra? Hiszen több múltbéli kudarcot a plénumon történt vitáikra vezetnek vissza, talán nem is alaptalanul.

Változó erőviszonyok

Március 27-én jelent meg a Civitas felmérése miszerint a Jobbik folytatva a népszerűségének több hónapja tartó növekedését az ellenzéki szövetség jelentős politikai tényezőjévé vált, köszönhetően az elnökük hatékony kampányának is. Ez azonban – számomra jelentősen felerősítette – Jakab Péter március 8-án a telex.hu internetes portálnak adott nagy interjújának azt a részletét, amelyben komoly elhatározottságot mutató módon bejelenti – a már korábban is vitát generáló – Borsod6 választókerületben Bíró László újra jelölését.

Ezt értsük úgy, hogy Bíró jelölt lesz az előválasztáson?
Biztos, hogy meg fogja magát méretni, aztán majd a választók eldöntik,
hogy nekik pár komment a fontos, vagy az, hogy végre normális életük legyen a saját szülőföldjükön.”

Ennek az interjúnak másik a családdal kapcsolatos „sarkos” megfogalmazásával kapcsolatban olvastam valami halvány ellenvéleményt, azonban Bíró László indításának sokakat irritáló bejelentésével kapcsolatban nem találkoztam a pártok részéről elutasítással vagy ellenvéleménnyel.
Pedig emlékezzünk csak az ellenzéki pártelnökök 2020 évi utolsó ülésén megszületett a döntésére az együttműködés legfontosabb alapelveiről. Ezidőben került nyilvánosságra az a  13 pontból álló megállapodás is amely így fogalmaz a jelölt állításról:
„A közös listát állító pártok kizárólag olyan képviselőjelöltek indulását támogatják, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon” és „elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik, … miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára.”
Bíró László jelölésének ez az igen határozott hangú bejelentés ezeknek az elveknek mond ellent, valamint kérdéseket vet fel, az erősödő Jobbik politizálásának kiszámíthatóságával kapcsolatban is.

Hol van helye a vitának?

És itt felmerülhet egy másik probléma is: van-e helye a pártok nyílt vitájának alapvető morális érték érvényesüléséről? Az ellenzéki összefogás „védelmének” jegyében többször elkezdték már kongatni a vészharangot, mondván: ilyen vitáknak nincs helye a nyilvánosság előtt, mert az káros! Ezért beszéljék meg egymás közt!
De hol? Maguk között, ismét a sötét, hátsó szobákban?
Komolyan lehet gondolni, hogy az értelmes, érték alapú és nem egymás lejáratásáról, kiszorításáról szóló viták nyilvánosságra kerülése rombolja a kormányzóképesség hitelét? Nem inkább fordítva? Szerintem ha azt lehet látni, hogy a közös kormányzás érdekében egy párt mennyi és milyen kompromisszumra képes akkor az növeli a bizalmat a jövendő közös kormányzás iránt.

A demokratikus kormányzás velejárója a vita

Lawrence Lessig amerikai akadémikus, a Harvard Egyetem jogászprofesszora így vélekedik erről a témáról:
„A demokrácia sohasem csupán a választásokról szólt. A demokrácia azt jelenti, hogy a nép kormányoz, de a kormányzás valamivel többet jelent, mint pusztán választásokat. Hagyományaink szerint azt is jelenti, hogy érvekkel alátámasztott vitákon át történik a kormányzás.”
Ha és amennyiben ezt a gondolatmenetet, mint a demokrácia egyik fontos jellemzőjét elfogadjuk – amely viszonylag jól működő demokrácia tapasztalatain alapszik, – akkor ebből az is következik, hogy helye van az ellenvéleménynek és vitának.  Természetesen ez csak akkor igaz, ha ez a számunkra fontos és iránytűként működő értékek érvényesíthetőségéről szólnak, mert  hitelesítheti egy demokratikus kormányzás vízióját.

Mivel hiszek ennek az idézetnek az igazságában ezért megkérdem, lehetnek bírólászlók az ellenzék közös jelöltjei?Most még van idő nemcsak pártközi egyeztetésekre, de akár valóban széleskörű vitára is, hiszen ez a kérdést nem lehet egy párt belügyének tekinteni.
Igaza van Kárpáti Jánosnak, aki így zárja ezzel is foglalkozó cikkét:
„Az ilyen vita a NER számára nem ajándék, hanem a legnagyobb rémálom. A rendes ellenzéki viták miatt Orbán nem egy újabb kávét fog kérni, hanem inkább valami rendes töményet.
Csak a széles nyilvánosság előtt zajló versennyel és tisztességes (továbbá felkészült és hiteles) versenyzőkkel lehet eltakarítani az Orbán-rezsimet!

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség,
hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

KÖVESSÜK ÉLŐBEN A KLUBRÁDIÓT!
https://www.klubradio.hu

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: