2022-06-25

mp – 2021 utolsó napjai… (szubjektív vélemény)

2021 évben számtalan esemény megérdemli, hogy értékeljük. Reményeim szerint januárban ezt hozzáértő szakértők a „kerekasztalon” is elfogják végezni. Ezért nem értékelni szeretnék, hanem elmondani a véleményemet az évvégére kialakult gyűlölet cunamiról, amely sajnálatosan, de jelen van egyes ellenzéki szimpatizáns csoportok között. Ennek lehetséges okairól, de főleg a veszélyeiről!

A Medián 2021-12-29-i közlése kapcsán

Mértékadó szakemberek és politika iránt érzékeny barátaim egybehangzó véleménye szerint az egyik legfelkészültebb, és legjobb találati aránnyal rendelkező kutató cég a Medián, amely tegnap hozta nyilvánosságra a legfrissebb adatait, amelyek közül kettőt emelek ki. A „teljes szavazókorú népesség” 52 %-a szerint „rossz irányba mennek a dolgok”, és mégis ugyan ennek a csoportnak csak a 23%-a valószínűsít ellenzéki győzelmet.
Történik ez mindössze kicsivel több mint 3 hónappal a várható és bizton állítom súlyosan sorsdöntő országgyűlési választások előtt. Olyan helyzetben amikor tragikusan elhibázott a járványkezelés, összeomlás szélén az egészségügy és az oktatás, egekben az üzemanyagok árai, folyamatosan emelkednek a kamatok, de ennek ellenére romlik a forint.

Tudom, egy mérés nem mérés és egy kutató cég egyszeri elentése nem ad biztos képet. Csakhogy az utóbbi hetekben valamennyi nem kormánypárti közvéleménykutató a néhány hónappal ezelőtti – a hibahatárt némileg meghaladó – ellenzéki fölény csökkenését jelezte. Így mindezt együtt szemlélve már súlyos az üzenet az ellenzéki pártelit felé nagy baj lehet, ha így folytatják.

A demokrácia bölcsőjénél

„Az athénieket én is, mint a többi görög, bölcsnek tartom. Azt látom mármost, hogy amikor tanácsba gyűlnek össze, ha a városnak a házépítések ügyében kell intézkednie, akkor az építőmestereket hívatják, hogy az építkezésekre vonatkozó tanácskozásban részt vegyenek, ha pedig hajóépítésről van szó, akkor a hajóépítőket; s így járnak el minden más dologban is, amiről úgy gondolják, hogy megtanulható és megtanítható…
Amikor azonban államügyről kell tanácskozni, akkor felállhat és tanácsot osztogathat nekik az ács éppúgy, mint a kovács, a cipész, a kereskedő, a hajótulajdonos, gazdag és szegény, előkelő és pór, és ezeknek nem hányja senki a szemére, úgy, mint az előzőeknek, hogy noha sehol nem tanulták és senki ebben tanítójuk nem volt, mégis megpróbálnak tanácsot adni. Nyilván azért, mert [az athéniek] úgy tartják, hogy ezek a dolgok nem taníthatók.”
idézi Magyary Zoltán professzor a „Magyar közigazgatás” című könyvében Platon Protagoras című művét.
Számomra azért fontos – és sokszor hivatkozott – ez az idézet mert a demokrácia két igen fontos elemére hívja fel a figyelmet. Évszázadok óta bebizonyosodott, hogy a szakértelem és a széleskörű részvétel mennyire fontos a demokrácia működésében.
Ez a két szempont jellemzi és uralja a sorsdöntő kampányra készülő pártok, közösségek és követőik megjelenését a digitális térben vagy a hagyományos médiákban?
Még akkor sem így van, ha az utóbbi napokban kapunk valamiféle laza szakpolitikai tájékoztatást néhány témában.

Az előválasztás során nemcsak miniszterelnök-jelöltet választottunk

Az előválasztás nemrég– amikor nagyszerű mozgósítása révén a részvétel minden előző várakozást felülmúlt – új rétegeket és korosztályokat, főleg fiatalokat is meg tudott mozgatni! Erre pedig a nevezetes internet adó miatti tűntetések óta nem volt példa.

Nagyon méltatlan most, a suttogó propaganda útján azt terjeszteni, hogy ezek a fiatal srácok a Fidesz aknamunkájaként álltak be a szavazó sátrak előtt kígyózó sorokba!  Különösen annak fényében, hogy ilyen hivatalos kifogás, bejelentés azóta sem történt az előválasztást lebonyolítók felé. Az önmagukat demokratának tartó pártvezetőknek kutyakötelességük lenne tagságukat, szimpatizánsaikat és facebook huszárjaikat minden létező módon és eszközzel felvilágosítani arról a nyilvánvaló igazságról, hogy sem politikai, sem jogi hiba, csalás stb. nem történt, így mielőbb megállítva a kialakuló és egyre több kárt okozó gyűlöletcunamit.

Ezzel párhuzamosan egyeseknek rá kellett jönni Zuglóban, Terézvárosban, Székesfehérváron vagy éppen Borsod6-ban, hogy így nem működhetnek tovább. Igen, valamennyit tisztult a kép és ezt fontosnak tartom még akkor is, ha ebbe bezavarnak néhányan, akik sajátos külügyi és kínai kapcsolatokkal, vagy éppen önkormányzati ügyletekkel rontják a politikai tisztesség levegőjét.

Vereséget szenvedtek ekkor a választóközönség szemében megkopott és/vagy hiteltelen, de párttisztségük okán még az elithez tartozó egyes jelöltek is, nem annyira váratlanul. Ezeket megemészteni és feldolgozni nehéz a vesztes jelölteknek is és a közösségüknek is. De az előválasztás könyörtelen tükörként tudja megmutatni a valós helyzetet, hitelességet és szimpátiát.

Persze ugyanakkor elhangzanak rossz megfogalmazások, tévedések vagy akár kellően át nem gondolt ötletek is. Kinek nem volt ilyenje? Ki meri azt mondani, hogy mindig nyomdakészen és tévedhetetlenül nyilatkozott mindenről? Korosztályom még emlékszik a mai „veteránok” tévedéseire… mert voltak ilyenek!

Márky – Zay Péter meggyőző fölénnyel és megkérdőjelezhetetlen körülmények között – ám az is igaz, hogy váratlanul nyert. Ezzel többféle párt és egyéni érdeket, stratégiát döntött romba, aminek a megemésztése sajnos még most sem zárult le. Meggyőződésem, hogy ha az egyes pártok vezetői által nem csitított (azonban remélem nem is gerjesztett!) hisztériának engedve az ellenzék bármilyen politikai okra hivatkozva, bármi módon miniszterelnök jelöltet vált, akkor nemcsak a sikeres kormányváltást kockáztatja meg ésszerűtlen mértékben.  Az előválasztás intézményét tenné ezzel hiteltelenné és így az eddigi egyetlen valódi és sikeres ellenzéki innovációt „küldheti a lecsóba” … pestiesen szólva és hosszú évekre!

Abba kell hagyni a sebek nyalogatását, senki nem ragadhat „Szegeden”!

Anno 1626-ban Szapolyai János, I. Szulejmán közeledésének hírére elindult csapataival Mohács felé, de a csatatérre nem érkezett meg. Serege – amely feltehetően 15-40 ezer fő volt – Szegednél vesztegelt a csata alatt, egyesek szerint a király ellentmondásos parancsai miatt. Tény, hogy “lekéste” a mohácsi csatát. Vannak olyanok, akik szerint szándékosan késett a csatából, hideg számításból hagyta cserben uralkodóját és veszni a mohácsi csatamezőn, ezzel is egyengetve a saját útját a királyi címhez vezető úton.
A magyar történelemnek ez a sorsfordító pillanata ismétlődik meg amikor a legitim módon választott miniszterelnök-jelölthöz, a „tréfásan” Kapitánynak titulált Márky -Zay Péterhez induló anyagi és személyi erőforrások a hírek szerint „Szeged mellett” ragadnak.
Azért emlékeztetek erre a sorsrontó történelmi pillanatra, mert a késlekedés, a kivárás hozhat egymás ellen pillanatnyi „sikert” a pártoknak, mint Szapolyainak I. Jánosként. Ez lehetséges, de ha ez igaz akkor az országra nézve, ugyanúgy, mint egykoron, tragikus következményei lesznek.

BUÉK 2022-re!

Kívánok békességes, egészséges és boldog új esztendőt mindannyiunknak!

  • Ehhez azonban véget kell vetni a gyűlöletgerjesztő, stupid pártpolitizálásnak!
  • Ehhez a vétójoggal élni és nem visszaélni kell, minden résztvevőnek!
  • Ehhez a politikai összefogás megkopott szlogenjét valódi tartalommal és egymást segítő együttműködéssel kell felváltani, véget vetve az alibizésnek!
  • Ehhez engedni kell, hogy megtalálja a helyét és feladatát a politikában a civil szféra felől jövő minden közéleti személyiség, legyen az ápolónő, tanár vagy polgármester… akár önálló frakcióban is!
  • Ehhez tudatosabb és vonzóbb programok kellenek!
  • Ehhez nyitni kell egymás felé a pártoknak ugyanúgy, mint a különböző társadalmi csoportoknak és nem elzárkózni a saját buborékjaikba/bunkerjaikba!

Ehhez vissza kell szerezni, sőt meg kell haladni az előválasztáskori bizalmat és támogatottságot… és akkor, de csak akkor lesz 2022 hosszú idő után újra békességes és boldog év!

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban
van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: