2021-11-28

mp – 100 000. avagy mi történt 2020-ben a „kerek asztal” mellett?

Az év vége mindig az összegzés időszaka és miért is lenne ez másképp ezen a blogon?
Ezért magunkról, a „kerek asztal”-ról  és az olvasók együtteséről szeretnék ezt azt elmondani,  így az új esztendő kezdetén.

Néhány hete azzal a kéréssel fordultam hozzátok, hogy akinek kedve és ideje engedi töltsön ki egy „KÉRDŐÍV”-et, amelynek az eredményeiről eddig nem számoltam be.
Néhány tucatnyian tettetek eleget ennek a felhívásnak  ami kevés ahhoz ,hogy reprezentatívnak tekinthessük az eredményeket! Ennek ellenére – minden számokkal és arányokkal való okoskodás nélkül – röviden összefoglalom a válaszokat:

  • A válaszadóknak csak 10%-a lakik községekben, mindenki más különböző nagyságú városokban él, a legtöbben Budapesten,
  • és 89%-a negyven évnél idősebb, valamint 84%-a felsőfokú szakmai vagy iskolai végzettséggel rendelkezik.
  • A három legszínvonalasabb hírportálnak a Hvg.hu-t, a 24.hu-t, és a TELEX-t tartják jelentős többséggel, míg a heti 3 megjelenés 82% szerint elegendő.
  • Komoly meglepetésemre a felajánlott 11 témából a válaszadók leginkább a „leszakadó rétegek és térségek” (41%) vagy az „önkormányzatiság” (39%) problémáira kíváncsiak. Jelentősen megelőzve olyan aktuális problémákat, mint a hazai gazdaság, egészségügy vagy oktatás kérdése.
  • 93% nem hiányolja a napi friss híreket és a legtöbben történelmi tárgyú (38%) és szakmai könyveket (25%) olvasnak
  • 52% állítja magáról, hogy ismeri a Facebookon a „kerek asztal csoport”- ot és részt is szokott venni az itteni beszélgetésekben, míg 26% nyilatkozott arról, hogy a jövőben be akar kapcsolódni.
  • Végül a válaszadók 80%-a szerint a megjelenő írások terjedelme megfelel.

Akit érdekel a teljes statisztika az erre a linkre kattintva találja meg:

https://docs.google.com/forms/d/1svdapW6V9b7keScJhCwNdX9AHu7vH2RJXFGg9cRgsy8/edit?gxids=7628#responses

A blog sablonját működtető WP szerint az un. „nézett” forgalom nem tartalmazza a robotok, férgek által lekért oldalakat, illetve a speciális HTTP statuszkódot generált kérések forgalmát, vagyis igyekszik leválogatni a mesterségesen generált forgalmat.
Ily módon számlálva 2020 – ban 74,5 ezren léptek be a blogra és éves átlagban valamivel több mint 5 percet töltöttek el a „kerek asztal”- nál.
2020 december 22. jelentős nap volt a „kerekasztal” történetében, hiszen ekkor lépett be elindulásunk óta a 100 000. látogató.

Ezek az adatok megerősítenek, hogy kezd kialakulni egy törzs asztaltársaság a blog körül. Hálás vagyok barátaimnak és ismerőseimnek, akik hol probléma felvetéseikkel, hol pedig szakszerű magyarázataikkal, magas színvonalú elemzéseikkel segítik tájékozódásunkat ebben a bonyolult világban, és adnak okot a „kerek asztal” melletti beszélgetésre, elmélkedésre.

A teljesség igény nélkül néhány „kedvcsinálót” hadd említsek meg az ez évi tervek közül is:
Az első hetekben folytatódik a magyar időskorúak problémáiról szóló sorozat jogaikról, helyzetükről nemzetközi kitekintésben és az iskolai képzésbe történő bekapcsolódásuk lehetőségeiről.
Szó lesz egy nemrég megjelent könyv kapcsán a színházak problémáiról és később néhány eset tényszerű bemutatásával a korrupció számszerűsített kárairól szólnak jegyzetek.
Valóban definiálhatatlan a jogállamiság? Erre fog választ adni egy határon túli szerző, és ismét feszegetjük az értelmiség szerepét, felelősségét is, most a szolidaritás aspektusából.
Fontos kérdés, hogy megfelelően óvja-e épített környezetünket a jelenlegi szabályozás? Ezt járja körbe a műemlékvédelemben, önkormányzatiságban jártas szakember.
Természetesen folytatódnak az egészségügy, az oktatás és a gazdaság helyzetét, gondjait boncolgató sorozatok, mint ahogy a jelentős dátumok, évfordulók „üzeneteit” közvetítő jegyzetek is.

Vagyis az élet megy tovább…. remélem mielőbb magunk mögött tudjuk a járvány okozta tragédiákat, és a sebeink lassan begyógyulnak! Ehhez kívánok mindnyájunknak, szerzőknek, olvasóknak, ismerőseimnek és barátaimnak további erőt, vírusmentes egészséget!

Végezetül a szokott, záró felhívás amely most is igaz:
Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: