2022-12-06

MOLNÁR GYULA: Ki kell törni a ránk erőltetett keretekből!

Sokan szembesültek már csapatépítő tréningen vagy állásinterjún az un. Scherer logikai feladvánnyal amikor kilenc pontot, ami négyzet alakban van elhelyezve össze kell kötni 4 vonallal úgy, hogy közben a tollat ne emeljük fel. Ez nyilvánvalóan lehetetlen feladat (aki akarja tesztelje magát még most a megfejtés előtt!) és csak egy megoldás van, – amit persze nem mondanak el előre -, hogy úgy is lehet, ha kimegyünk a négyzet zárt keretéből két helyen is.
Miért jutott ez most eszembe? Mert egyre inkább úgy érzem, hogy kudarcaink és reményvesztettségünk okai között a legfontosabb, hogy abban a keretben képzeljük el a tartalmi, stratégiai és taktikai lépéseinket, amit az ellenfeleink felrajzoltak – vagy használjuk inkább az erősebb kifejezést – ránk erőszakoltak.
Ránk, a magyar társadalomra!

Biztató politikai mondatokat hallottunk az ellenzéki pártok vezetőitől az elmúlt napokban, miszerint készen állnak a közös indulásra, vagyis mindenhol egy jelölt, közös a miniszterelnök jelölt és ez helyes, fontos, hitem szerint az egyetlen lehetséges megoldás. (De kár, hogy 3 évvel ezelőtt amikor ezt mondtam még mindenhol kedves lesajnáló kritikákat kaptam és a gyengeség jelének tűnt).

Igen ez az egyetlen lehetséges megoldás, de ennél több kell!
Nagyszerű eredményeket értünk el több helyen az önkormányzati választáson 2019-ben, ami optimizmusra adott és ad is okot.
Viszont figyeljünk oda az aggasztó jelekre!
Arra, hogy a Fidesz minden eszközzel meggyengíti, nehezíti a többségében nagyobb települések ellenzéki önkormányzatainak munkáját és csökkenti a tényleges valamint politikai mozgásterüket. Ez abból a szempontból cinikus és aljas játszma, hogy ezekben a nehéz időkben a helyi önkormányzatoknak kiemelten nagy szerepük van az állami szerepvállalás kiegészítésében és a helyi sajátosságoknak való megfeleltetésben.

De! Ami ebben az aljas politikai terv, és már most készülni kell az elhárítására, hogy miként készítik elő a 2022-es kampányuk fő tételét: „ezek megnyerték és nem tudják megcsinálni, vagyis ALKALMATLANOK!”

És ez nagyon komoly veszély, ebből lehet az igazi tragédia!

Személyes véleményem, 16 év önkormányzati munka után, hogy bizony mindig több a probléma, mint a rendelkezésre álló idő! És ha az ember (a vezető) nem vigyáz akkor elsodorják a napi teendők és nem lesz ideje az igazi feladatok megoldására. Ezt látom most sok helyen becsületes, tisztességes, felelős és győztes barátaimtól, hogy fáradt tekintettel agyon dolgozva magukat szenvednek a mindennapokban ezért nem képesek a tekintetüket a horizont fölé emelni.
Ez baj, ez hiba, ami végzetes is lehet!
Történelmi lehetőség van az ország 1/3-nyi lakosságának megmutatni: lehet másképp, lehet jobban, lehet úgy, hogy a többségnek jó legyen és még közben tudunk örülni is egymásnak.

Az én véleményem szerint az nem lehet, hogy a Főváros vezetése, a nagy számú győztes kerületi polgármesterrel, az ellenzéki vezetésű nagyvárosokkal együtt ne mutasson fel pár (sok) olyan programot, eredményt amire bátran hivatkozhatunk majd a 22-es parlamenti kampányban: „Így is lehet!”
Igazságtalan lenne, ha csak elvileg fogalmaznám meg a kritikát és nem mennék tovább ezen az ingoványos talajon. Nyilván nagyon sok irányt ki lehetne találni, de a mai erősen centralizált hatalom jellegéből és a mi általunk hangoztatott kritikákra alapozva úgy gondolom, hogy feltétlenül szükséges a szociális ellátó rendszer átalakítása és egységesítése, a bérlakás helyzet javítása, az alap és a járóbeteg szakellátás (amig lehet persze!) színvonalának emelése és a városfejlesztés egyes elemeinek radikális megváltoztatása.

Azt mindannyian tudjuk, hogy ma más rászorultsági mutatók alapján kap különböző összeget aki mondjuk Kőbányán rászoruló mint aki a módosabb Újbudán vagy a II. kerületben? Vagyis könnyen lehet, ahol nagyobb a szükség ott pont magasabb jövedelemhez kötött a támogatás és az összege is alacsonyabb.

Vagyis egységes rendszert kell kialakítani!

Ezen belül a lehetséges törvényi maximumig kell feltornázni az összegeket, miközben egyértelmű és világos fókuszokat kell meghatározni. Ilyennek kell lenni a nagycsaládosok számára a lakhatás és az iskolakezdési támogatás, az idősebbek számára pedig a gyógyszerhez jutás segítése.

Még a mostani betelepülési ráta mellett is gyorsul a főváros elöregedése, ezért Budapest számára létfontosságú, hogy a fiatalokat megtartsa, és az elszállt fővárosi lakásárak mellett, erre az egyetlen esélyt egy működő bérlakásprogram lehet. Az európai nagyvárosok példája azt mutatja, hogy az önkormányzat általában kispályás szereplő a többi tulajdonoshoz képest. A bérházakat üzemeltető nyugat-európai profitérdekelt társaságok, illetve itthon a több százezernyi egyéni tulajdonos mellett az egyes kerületek néhány száz darabos lakásállománnyal nem tudnak hatékony érdekérvényesítő képességgel, a lakásbérleti díjakat letörve fellépni. Ehelyett hatékonyabb megoldás lehet a meglévő önkormányzati lakásállomány felújítása.

Budapesten a 900 ezres lakásállománynak csak 5,3 százaléka önkormányzati bérlakás. A KSH adatai szerint a lakások átlagos alapterülete 46,7 négyzetméter, egy- vagy kétszobás, sok a komfort nélküli, vagy alacsony komfortfokozatú közöttük. A fővárosban hatezer üres önkormányzati bérlakás van, a legtöbb a VIII. és a IX. kerületben.  Újak építése helyett ezek átalakítására és felújítására kell kidolgozni koncepciót, ami az önkormányzat és a bérlők közötti költségmegosztáson alapul. A bérlakásállományt növelni is lehet: a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a lakásállomány nyolc százaléka 73 ezer lakás áll üresen Budapesten. Ebből bőven lehetne felvásárolni, de akár életjáradék-programot is hirdethet a főváros: a járadékot olyan idős, gyermektelen, örökös nélküli lakók kaphatnák, akiktől meg- vagy visszavásárolná az ingatlanokat.

És akkor beszéljünk azokról a fővárosi építkezésekről, amelyeket meg kell akadályoznunk.
Ilyen a Városliget és a Vár – további – beépítése. Ezek a Fidesz és személyesen Orbán Viktor területfoglaló, városkép-átalakító próbálkozásai. Ízléstelen, átgondolatlan, a városképbe nem illeszkedő tervek. A Várban a sosemvolt habos-babos Horthy-romantikába próbálnak életet lehelni, a Ligetben pedig saját vélt nagyságuknak állítanának emléket. Ízlésen, vagy ez esetben ízléstelenségen kár vitatkozni, nem is csak emiatt kell megálljt parancsolni ezeknek a projekteknek, hanem azért is, mert teljesen szükségtelenek. A modern államot nem szimbolizálhatja az a középkori udvartartás, ami a Vár falai közé zárja önmagát. A főpolgármesternek, és a mögötte felsorakozó testületnek minden politikai és jogi eszközt be kell vetnie annak érdekében, hogy Orbán ne tudja elvenni a Várat Budapesttől és az országtól, hogy megtartsa a köznek. (Ugyanez igaz a „kedvezményesen” fillérekért kiadott I. kerületi lakásokra, amelyek a NER kiszolgálói, Bayer Zsolt, Rákay Philip és társaik annyiért bérelnek, mint amennyiért egy „közbudapesti” csak egy szobát kaphat a társas albérletben.)

És a nemek után az igenekről…
A Városligeten kívül is szabályozni kell a nagyberuházások engedélyezését. Újbudán a Kopaszi-gáton most épül egy lakónegyed, és minden nap elképedek, amikor elmegyek mellette, hogy milyen közel állnak egymáshoz az épületek. A Fidesz viszonyát a tőkéhez remekül szimbolizálja az itteni beépítési terv: a legértékesebb területre a Dunapartra a MOL-székház épül, mögé pedig azok a kiválasztottak költözhetnek, akiknek még jut valamennyi a park és a folyó látványából. A többieknek már csak a szemközti ház jut, mint a hetvenes években a lakótelepeken, csak annál sokkal közelebb, és sokkal drágábban. (Annak idején mi is lakásokat akartunk ide építtetni, de sokkal kevesebbet, és sokkal kisebb beépítettséget tartalmazott a fejlesztési terv.) Orbán, és kerületi bábjai egyszerű ingatlanfejlesztési projektnek tartják a fővárost, építési területnek, amibe számolatlanul lehet önteni a betont. Nem törődnek azzal, hogyan járnak sok ezren majd munkába a már most is zsúfolt utakon az ide költözők, honnan lesz bölcsőde, óvoda, iskola, háziorvos, vagy éppen parkolóhely az új lakóknak, vagy azoknak, akik dolgozni járnak szintén sok ezren. Újbudán sem változtatták meg az érvényben lévő előírást: minden újépítésű lakáshoz egy parkolóhelyet kell létesíteni. Az itteni háztartások azonban jellegzetesen két autóval rendelkeznek, így a környéken hamarosan lehetetlen lesz megállni napközben. Az ingatlanfejlesztés helyét át kell vennie az átgondolt városfejlesztésnek, amelyben a Budapestre költözők és a Budapesten élők szempontjai egyaránt érvényesülni tudnak, és ez is az Összefogás feladata!

A Budapest 2030-at a Fidesz-kormány egyszerűen a kukába dobta.
Talán, mert, ahogy ők mondják „úgynevezett” szakemberek készítették, és tele volt kellemetlen tényekkel, adatokkal. Talán, mert nem alapozta meg egyik építési projektjüket sem. Talán, mert zöld maszlagnak tartották, mint a nemzeti kormányok a globális felmelegedéssel kapcsolatos híreket általában. Talán azért, mert nem vettek ki belőle elég pénzt. Történt ugyanis, hogy a 2013-as tervezet elkészülte után megbízták egy csókosukat, hogy 600 millió forintért készítsen újabbat. Az Összefogás politikusainak az volt a feladata, hogy ezt az urizáló, romboló, környezetszennyező bandát 2019-ben elkergesse, ez meg is történt most viszont érvényes választ kell adjunk ezekre a kihívásokra. Mert semmi túlzás nincsen abban, ha azt mondjuk: Budapestet meg kell menteni!

Sokat sokszor beszélgetünk arról, hogy hogyan lehet legyőzni ezt a hatalmat normális választáson, ezzel a fejnehéz választási törvénnyel. Nos az elmúlt 10 év azt bizonyította (legalábbis nekem), hogy bármilyen veretes jelzővel illetjük őket, versengő autokrácia, maffiaállam, hibrid rezsim, bármilyen egetrengető, ordenáré dolgot művelnek a gazdaságban a médiában nem ingatja meg a híveiket és nem mozgósítja a szkeptikusokat. Vagyis alternatíva kell és nem csupán a korrekt működés alternatívája, hanem a valódi új modern szolidáris Magyarország képe, amit pedig most az önkormányzatokban lehet és kell felépíteni!
Fogy az idő, cselekedni kell, most!

(A szerző mérnök, az MSZP országgyűlési képviselője, volt pártelnök)

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: