2022-09-27

mp: Merre van az előre? Európába, vagy Európából?

Soha nem késő, csak ha késő….

Nem az európai közösség, nem az EU intézményei és még csak nem is kiemelkedő politikusai roppanthatják meg a NER-t! Egyszerűen nem az ő dolguk, felelősségük, ezért nem is helyes az erre történő hivatkozás!
Ez a mi feladatunk és a mi felelősségünk…itthon Magyarországon!

Magyarország 21 képviselői hellyel rendelkezik várhatóan – a Brexittől függően– a 700-750 fős testületben. Azt is mondhatnánk, hogy ez elhanyagolható kisebbség, ha pusztán a számarányokat vennénk alapul.

Ez azonban európai kitekintésben nem igaz!

A magyar NER sajnos Európa egyik „sláger” témájává vált azzal ,hogy a FIDESZ pávatánca. Nem csoda, hiszen a „Nemzetek és a Szabadság Európája” frakcióval( amelynek tagjai között megtalálható a német szélsőjobbos AfD, a francia Marie Le Pen féle Nemzeti Gyűlés, az olasz Liga vagy az ausztriai Osztrák Szabadságpárt, amelyiknek köszönhetően megkurtították amagyarok ausztriai juttatásait) és más, Európa ellenes álláspontot képviselő párttal, mint a lengyel Jog és Igazságosság Pártja flörtöl és tárgyalgat.

Az Európa-párti politikai erők komoly erőfeszítéseket tesznek a saját belpolitikai színterükön, hogy csillapítsák a szélsőjobb várható előretörését. Mert ez kell, hogy megvalósuljon az az egész közösség számára fontos feltétel, hogy az EP-ben ne jöhessen létre döntéseket blokkolni képes Európa-szkeptikus tömb! Amig a legtöbb európai országban érzékelhető a felismerés ennek rendkívüli szükségességéről, addig a magyar politikai színtéren az ellenzéki pártok részéről, ez még nem általános stratégia.

Taktikát kell váltani

Az EP által nyilvánosságra hozott mandátumbecslések és a hazai közvélemény kutatók egy dologban azonos következtetésen vannak, hogy igenis még ma sincs késő a taktika megváltoztatására! Megfelelő politikai korrekciókkal lehet mandátumot/mandátumokat rabolni a FIDESZ-től! Ennek és csak ennek a szempontnak kellene az EP kampányban, valamennyi ellenzéki pártnak, mindent alárendelnie!

Amennyiben a Fidesz-KDNP ezen a választáson tovább növelné a képviselőinek számát -bármilyen fájdalmasan igaz – akkor is hiteltelenné válnak a magyar választási szabályok igazságtalanságát felmutató ellenzéki érvelések. Ha az európai szabályok szerinti listás választással is kétharmad közelében lenne ismét, az nem erősítené meg az ellenzék kifogásait.

Az EP-n belüli várható erőviszonyok közepette ereje tovább nőne, ezzel tovább gyengítve az Európa-párti erőket! Ismét vereségként élné meg ezt a választást is a hazai NER-ellenes tábor! Ennek az őszi választásokra gyakorolt hatása csak negatív lehetne!

Hogy mi lesz, csak rajtunk múlik

Mert mérések és modellezések támasztják alá, hogy az előbbiekben többször említett ellenzéki mandátum növelés nem lehetetlen. A részleteket nem boncolgatva ez még 45% feletti Fidesz eredmény mellett igaz. Továbbá az is nagy valószínűséggel állítható, hogy két „tömbnek” a párhuzamos listája esetén (Mszp-P-Dk-Momentum és Jobbik-Lmp), nem lenne rosszabb az eredmény mint a teljes összefogást, de elvi tisztázások nélkül hajszoló lista esetén.

Előnyök hosszú sora

A változtatás a pártok taktikájában több előnnyel járna:

  • a két lista lehetőséget adna, hogy még többen szavazzanak valódi értékeik mentén és még világosabbá tenné, hogy két irányból is lehet a NER ellen szavazni,
  • bizonyíthatóan kevesebb lenne az „elvesztett” szavazat,
  • időt adna egy demokratikus minimumon alapuló szerződés kidolgozására az őszi önkormányzati választásokig . Ez megadná a ma még nem látható garanciát, hogy a fővárosi, nagyvárosi támogatásért cserébe a borsodi, nógrádi vagy ormánsági stb. és más krízis területeken megsegített polgármesterek, önkormányzati képviselők is tudomásul veszik és elkötelezik magukat az EU. alapértékei, normái mellett. Nem vitatva a néppártosodás lehetőségét, azért ezzel kapcsolatban még vannak aggályok.
  • ebben a felállásban nem a ma még számomra erősen vitatható -saját magukon belül sem tisztázott identitással bíró- párt válna a legerősebb ellenzéki párttá, aminek jelenleg megvan az esélye,
  • csökkentené azt a választói dilemmát ha nem kellene mérlegelni az esélyesebb és a számomra „kedves” pártok között, így hosszú évek után siker élményt élhetne meg a NER ellenes szavazótábor, ami mozgósító erővel bírna őszre,
  • valójában hosszú évek után először a NER sikertelenségét jelentené, és így növelhetné bázisában az elbizonytalanodást,
  • és nem utolsó sorban kézzelfoghatóan bizonyítaná, az ebben részt vállaló pártok tevőlegesen vállalnak részt az EP. európa -szkeptikusaival, vállalhatatlan szélsőségeseivel szembeni politizálásban, ezzel is bizonyítva ennek a választásnak fontosságát,
  • az EP. képviselői számára világos üzenetet jelentene a demokratikus ellenzék identitásáról, a NER meggyengíthetőségéről.

Nem az ő dolguk

Nem az európai közösség, nem az EU intézményei és még csak nem is kiemelkedő politikusai roppanthatják meg a NER-t! Egyszerűen nem az ő dolguk, felelősségük, ezért nem is helyes az erre történő hivatkozás!
Ez a mi feladatunk és a mi felelősségünk…itthon Magyarországon!

(Megjelent 2019. 03. 12 .-én a www.varosikurir.hu-n)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: