2022-12-06

KOMÓCSIN SÁNDOR: Brexit szilánkok – 5

Katasztrofális következményekkel jár a briteknél, hogy elhajtják a bevándorlókat

Becsléstől függően 900 ezer és 1,3 hárommillió között szóródik azoknak az európai vendégmunkásoknak a száma, akik az elmúlt egy évben visszatértek a kontinensre az Egyesült Királyságból. Ez több szempontból is nagy csapás a járvány miatt amúgy is bajban lévő brit gazdaságnak

A külföldi vendégmunkások a második világháború óta nem látott tempóban hagyják el az Egyesült Királyságot – írja a Bloomberg. Csak London lakossága 700 ezerrel csökkent – derült ki friss felmérésekből, ami éppen akkor szorítja le a lakásokat bérbe adók bevételeit és a költségvetési adóbevételeket, amikor a gazdasági válság miatt a legnagyobb szükség lenne ezekre. Nagy a kockázata annak, hogy ezek az emberek, akik főként a lezárt vendéglőkben és boltokban dolgoztak nem térnek vissza a korlátozások feloldása után, így a hiányuk tartósan fékezni fogja a gazdasági növekedést – panaszkodik Jonathan Portes, a londoni King”s College közgazdász professzora, aki szerint a szigetországot összesen egymillió vendégmunkás hagyhatta el egy év alatt.

A londoni lakásbérleti díjak 8,3 százalékkal zuhantak – derül ki a Zoople szakportál adataiból, bár ez nem feltétlenül a távozók számlájára írható, mert az elmúlt időszakban sokan érkeztek a tengerentúlról, akik főleg magánlakásokat bérelnek.

Az idei költségvetés minden bizonnyal tükrözni fogja, hogy a cégek és az államkincstár kevesebb vendégmunkás munkájára és adóbefizetéseire számíthat, miközben a pandémia miatt mind a vállalatok, mind az állam eladósodott. A bevándorlásból kivándorlássá fordult helyzet minden bizonnyal megváltoztatja a kormány bevándorlási politikáját is. Az elmúlt évtizedben igyekeztek leszorítani a bevándorlók számát, akik évente jóval több mint százezren érkeztek, ám nem sok sikerrel. Most azon kell aggódnia a brit vezetésnek, hogy a helyi lakosság elöregedése miatt nem lesz, aki dolgozzon az országban.

Vészes forgatókönyvek

Az utóbbi helyzet előre jelzése érdekében több forgatókönyv is készült. Az egyik szerint, ha a bevándorlás teljesen megszűnik – szemben a korábbi százezres nagyságú érkezővel -, akkor öt év után a brit GDP egyszázalékos növekedési áldozatot szenvedhet el a vendégmunkások hiánya miatt. Ez az éves költségvetési hiányt a GDP 0,7 százalékával dobhatja meg.

Rövid távon még nincs gond, mert koronavírus-válság miatt magas a munkanélküliség és a gazdaság egy része, különösen a vendéglátás még egy ideig korlátozások alatt maradhat. Amikor azonban ezeknek vége lesz, akkor a brexit után bevezetett bevándorlási rendszer komoly akadályokat fog állítani elsősorban azoknak az embereknek a beáramlása elé, akik alacsony képzettséget igénylő munkákat végeznek. Ezek az emberek nem kapnak majd hosszú időre szóló munkavállalási vízumot.

Riasztó számok

Valójában azt sem lehet pontosan megbecsülni hányan hagyták el az országot. A hivatalos munkaügyi statisztika szerint 900 ezerrel, 8,3 millióra csökkent a a külföldi vendégmunkások száma 2020 harmadik negyedévéig. A kormány által finanszírozott Economic Statistics Centre for Excellence szervezethez kapcsolódó blogon 1,3 százalékos becslés látott napvilágot, ezen belül a közel kilencmilliós London lakossága nyolc százalékkal zsugorodhatott.

A vendéglátás és a kiskereskedelem különösen nagy veszteséget szenvedhetett el. Ezekben az ágazatokban a külföldi munkavállalók aránya 30, illetve 18 százalék volt. Egyelőre sok a csőd és nagy a munkanélküliség, ezért nem tudjuk mennyi emberre lesz szükség a válság után – mondta ezzel kapcsolatban Kate Nicholls, a brit vendéglátó vállalatok lobbiszervezetének vezetője. Az ágazat továbbra is anyagi segítséget kér a kormánytól. Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a kelet-európai küldő országok egy részében, főként Lengyelországban sokkal jobb lehetőségek állnak az emberek előtt, mint korábban, ezért nem fognak visszautazni vendégmunkáskodni a britek ködös szigetére.

Egyre szörnyűbb Európa és a britek viszonya

Az Európai Parlament elhalaszthatja a tavaly decemberben kötött brit-EU kereskedelmi megállapodás ratifikálását válaszul arra, hogy a brit kormány halogatja a korábbi válási egyezség Észak-Írországra vonatkozó részének betartását.

Az Európai Parlament elhalaszthatja a tavaly decemberben kötött brit-EU kereskedelmi megállapodás ratifikációját, ezzel válaszolva arra, hogy a londoni kormány megszegi a korábbi kereskedelmi egyezséget – írja az Euronews. A londoni kormány egyelőre nem hajlandó ellenőrzéseket bevezetni az Észak-Írországot Nagy-Britanniától elválasztó belső tengeri határán, annak ellenére, hogy ezt a második negyedévtől meg kellene kezdenie.

A 2019-ben kötött EU-brit válási megállapodás szerint Észak-Írország az európai vámunió és egységes piac része maradt, miközben az Egyesült Királyság többi része kivált onnan. Így biztosítják az ír-északír határ szabad átjárhatóságát. Az Egyesült Királyságnak az Ír-tengeren keresztül Nagy-Britanniából Észak-Írországba szállított árukat az EU megbízottjaként uniós vám- és szabványügyi ellenőrzésnek kell alávetnie a válási egyezség szerint (ez az északír protokoll), aminek bevezetésére áprilisig kapott halasztást. London azonban egyoldalú döntéssel október elejéig meg akarja hosszabbítani a türelmi időt, mondván: a vállalatoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az új piaci környezethez.

Az Európai Parlament képviselői nem nézik jó szemmel az önkényes halasztást, úgy gondolják, London valójában soha nem akarja bevezetni az északír protokollt, mert az két részre választja szét a brit belső piacot.

“Az Európai Parlament régóta bizalmatlan a brit kormány szavahihetőségét illetően. Ez odáig vezet, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy a jelenlegi körülmények között ratifikálni tudjuk a kereskedelmi egyezményt. Ezért elhalasztottuk a döntést a ratifikáció dátumáról” – mondta egy német EP-képviselő, Bernd Lange.

Az északír brit tagállami kormány szerint a határellenőrzés elhalasztása nem sérti a korábbi alkut, viszont segíti a helyi cégeket. “Mindent megteszünk jogi és politikai szinten azért, hogy megakadályozzuk az Észak-Írországra káros dolgokat. Csalódottan hallottam az ír kormány reakcióját ma reggel. Ők azt mondják, nem ellenzik a türelmi időszak kitolását, de szerintük a brit kormány jogsértően járt el, ami nem igaz” – mondta az északír első miniszter, Arlene Foster.
(A szerző újságíró)

Az írást a http://www.napi.hu hírportállal kötött megállapodás alapján közlöm.

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség,
hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

KÖVESSÜK ÉLŐBEN A KLUBRÁDIÓT!
https://www.klubradio.hu

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: