2021-11-30

KETTEN AZ OKTÓBER 11-I VÁLASZTÁSRÓL

(Jóval a választás előtt arra kértem a két párt képviselőjét, hogy október 11 után két kérdésben fejtsék ki álláspontjukat:
– hogy értékelik az eredményt?
– van-e és ha igen, mi a tanulsága a választásnak?
Örülök és köszönöm, hogy sikerült időt fordítaniuk a válaszokra!)

KUNHALMI ÁGNES: Borsod6 – Nem vagytok egyedül.

/Az írás rövidített változata 2020. október 14-én megjelent a HVG360-on/

Miért pont ő?

Már a kampány időszaka alatt, majd még inkább a választás eredményének ismeretében éles vita bontakozott ki az előválasztás elmaradásáról, illetőleg a jelölt személyéről. A haláleset miatt kitűzött időközi választás határidői nem tették lehetővé az előválasztás megalapozott, korrekt előkészítését és lebonyolítását, ezért a jelölt személyéről a köztársaságpárti erők hat vezetőjének augusztus 13-i tanácskozása döntött. A 2018. április 8-i országgyűlési választáson a fideszes Koncz Ferenc győzött, s mögötte a jobbikos Bíró László végzett, 31,64 százalékos eredménnyel a második helyen. Őt Pap Zsolt, az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje követte 14,9 százalékos támogatottsággal. Ezek az eredmények döntő szerepet játszottak abban, hogy az ellenzéki elnökök Bíró László személyében egyeztek meg.

A jelölt személyéről történő döntést követően a kormányközi sajtó nyilvánosságra hozta, Bíró László 2017-18-ban tett antiszemita kijelentéseit, így például az, hogy Budapestet „judapestnek” nevezte, amiért aztán bocsánatot kért. A Fidesz kormányt egyébként legkevésbé sem zavarta, hogy éppen ebben az időszakban, 2020. augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki Raffay Ernő történészt, aki 2013-ban kiadott könyvében ugyanezt a kifejezést használta. Mindez világosan mutatja, hogy a kormányoldal csupán a köztársaságpárti erők megosztása érdekében kommunikálta folyamatosan Bíró László kijelentéseit.

A köztársaságpárti erők ebben a helyzetben elfogadták Bíró bocsánatkérését; úgy látták, hogy a Jobbik egészéhez hasonlóan érdemben változtatott akkori elfogadhatatlan nézetein. Ezt választóink is tudomásul vették, hiszen legnagyobb arányban a baloldali Tiszaújvárosban szavaztak rá. A választók ugyanis megértették, hogy a NER-rel szemben átfogó együttműködésre van szükség, felismerve azt is, hogy az elmúlt években a Fidesz és a Jobbik helyet cserélt a politikai mezőben. A baloldali választók egyben azt is tudják, hogy nemcsak számukra okoz elvi problémát jobbikos jelöltre szavazni, hanem a jobbik szavazói számára is adott esetben ugyanilyen gondot jelenthet egy baloldali jelölt támogatása.

A választások óta sok mindenről szó esett, csak a lényegről nem.

A borsodi időközi választás eredményei azt bizonyítják, hogy az összefogás hatékonyan működött – a kormánypárti győzelem ellenére.

Egy általános országgyűlési választáson a mostani eredmény hatalmas mennyiségű győzteskompenzációs töredékszavazatot venne el a Fidesz-KDNP-től. 2018 április 8-án 9193 ilyen voks került a Fidesz-KDNP országos listájára, csak azért, mert nem volt együttműködés az ellenzéki pártok között. Most viszont ez csak 1722 lenne, mert megszületett az összefogás. Ez 7471 töredékszavazat-veszteséget jelentene a Fidesz-KDNP-nek. Ez az egyik döntő oka annak, hogy a kormányoldal megpróbálja hitelteleníteni, megakadályozni az együttműködést.

Ez ugyanis 100%-os biztonsággal kizárja az újabb kétharmados győzelmet,

s ha még közös lista is van, nyerni fog a köztársaságpárti összefogás.

A Fidesz politikusai és elemzői, akik rendkívüli mértékben tartottak matematikai kétharmaduk elvesztésétől, most teljesen megalapozatlanul hatalmas győzelemről beszélnek. Érthetően említést sem tesznek arról, hogy – természetesen a jóval alacsonyabb részvételt is figyelembe véve – 94 százalékos volt az átszavazási hajlandóság, ami igazolja mind a Publicus, mind a Závecz Research kutatásait. Ez a kiemelkedő eredmény azért nem volt még magasabb, mert a Szanyi Tibor alapította ISZOM által támogatott, illetőleg a szintén függetlenként elindított roma jelölt több, mint ezer szavazatot szerzett meg a köztársaságpárti szavazók köréből.

A Fidesz úgy fél az összefogástól, mint ördög a tömjénfüsttől. Joggal.

2018-ban a legutóbbi országgyűlési választásokon a kamupártokon kívül sajnos három érdemi párt is indult egymással szemben e körzetben, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, és az LMP. E jelöltek akkor elért egyenkénti eredményeit összeadva 48,81 százalékot értek el, így 49,3 százalékkal a Fidesz-KDNP küldhetett képviselőt az országgyűlésbe.

Azt pedig már kifejezetten álhírnek tekinthetjük, hogy Bíró László az összefogás nyomán kevesebb szavazatot kapott, mint amikor 2018-ban önállóan indult. A részvétel ugyanis valamivel több, mit egyharmaddal alacsonyabb volt a két és fél évvel ezelőttihez képest, Koncz Zsófia pedig 8065-tel kevesebb támogatóval büszkélkedhet, mint édesapja egykoron. Ezt az adatot érthetően elhallgatja a kormányoldal, hiszen alapvetően cáfolja hamis állításaikat.

Az elmúlt hetekben többször is voltam a borsodi körzetben. Jártam Tiszaújvárosban, Szerencsen és számtalan apró faluban.

Az egyik községben egy úr elmesélte, hogy másfél év után talált munkát, de csak öt településsel odébb, mint ahol a családja él. Ezért most heti két éjszakát a kocsijában alszik, mert ahhoz túl alacsony a keresete, hogy szobát béreljen magának. Két gyermeke, egy óvodás és egy éppen iskolát kezdő miatt bármit elvállal. A szerencsi piacon pedagógusok arra panaszkodtak, hogy mindenkit fenyegetnek, rájuk szólnak, hogy ne kommenteljenek és lájkoljanak bizonyos posztokat a Facebookon. Az egyik utcafórum közben elsírta magát egy hölgy, hogy mi el sem tudjuk képzelni, mennyire elviselhetetlen azoknak az élet egy faluban, akik nem fideszesek. Sokszor a köszönését sem fogadják, pedig generációk óta ott él családjával, tisztességben, s csak azért, mert nem ért egyet velük, kirekesztik. Járvány ide vagy oda, megöleltem. Legyesbényén egy bácsi azért szomorkodott, hogy neki két skót és három londoni unokája van, nem így képzelte el az öregkorát, de megérti, mert se fejlődés, se lehetőség már a térségben. Tiszaújvárosban egy hölgy megmutatta a fényképeit, hogyan küldték haza a kórházból a férjét ellátatlanul a covid miatt, mert se orvos, se akarat nem volt arra, hogy a beteggel érdemben foglalkozzanak.

Sorolhatnám a nekem és politikustársaimnak elmondott történeteket, amelyekből világosan látszik, mennyire magára hagyta a Fidesz ezt a térséget is. Átnéz és át is lép az ott élő embereken. Onnan nézve azok a viták, amelyeket mi Budapesten vívunk, nem is látszanak, de egy biztos, amíg mi ezekkel a vitákkal vagyunk elfoglalva, addig ezek az emberek nincs kibe kapaszkodni, nincs, akitől segítséget reméljenek.

Erős vidék nélkül nincs erős Budapest

Büszke vagyok arra, hogy Karácsony Gergely ott volt velünk. Azt üzente, nem engedi megosztani Magyarországot, nem szabad szembeállítani a fővárost a vidékkel. Megüzente az ott élőknek, hogy nincs erős vidék erős főváros nélkül és erős Budapest sincs, ha nem erős a vidék Magyarországa. Ráadásul ma Budapestet vidékiek és budapestiek együtt teszik olyan csodássá, amilyen. Karácsony megértette, hogy bár máshogyan élik meg a problémákat a fővárosban és vidéken, mégis közös az utunk, és együtt meg tudjuk oldani a problémákat. Úgy érzem, a kampány végére Karácsony Gergely, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és én is világosan láttuk, mennyire számítanak ránk az ott élők.

Erőt meríthetünk a mostani időközi választásból, mert egy részben jobboldali körzetben is sikerült olyan eredményt elérni, amely azt bizonyítja, a Fidesz ezekben a körzetekben is legyőzhető. Erőt meríthetünk a választóinkból, az emberekből, akik nagyon számítanak ránk. Nem hagyhatjuk magukra őket, és nem is fogjuk.
(A szerző újságíró, politológus, az MSZP társelnöke, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke)

BRENNER KOLOMAN: Izmos eredmény ellenszélben

Izmos eredményt ért el Bíró László jobbikos politikus Borsodban, ráadásul az ellenzéki pártok által támogatott jelölt mindezt hihetetlen ellenszélben érte el. Alapvetően megállapíthatjuk, hogy az ellenzéki érzületű szavazók elfogadták a közös jelöltet és az együttműködést, hiszen egyrészt a 2019-es európai parlamenti választáshoz képest jelentősen több szavazatot kapott Bíró, de a 2019-es önkormányzati megyei listás eredményekkel egybevetve is volt előrelépés. Kiemelkedően sikeresen szólította meg az összellenzéki jelölt a Tiszaújvárosi szavazókat, hiszen szinte kétharmaddal nyert a városban, amely elsősorban baloldali fellegvárnak számított korábban, tehát az átszavazás hajlandóság teljes mértékben működött.

Ráadásul Bíró 46 százalékos eredményét tovább emeli, hogy további három „független jelölt “gyengítette eredményét 3 százalékkal, tehát megállapítható, hogy egy Tiszaújvárosi magasabb részvétel esetén, és a kamujelöltek nélkül akár a győzelem is meglehetett volna Borsodban. Ezzel együtt természetesen megállapítható, hogy a Fidesz továbbra is kiemelkedően erős, elsősorban a kisebb településeken, és ennek a választókerületnek a településszerkezete és szociológiai összetétele nagyon kedvezett a kormánypártnak. Ezen kívül a legtöbb település polgármesterét rá tudta venni a Fidesz arra, hogy neki kampányoljon, fenyegesse és befolyásolja a települése lakosait. Ennek a 38 polgármesternek a szégyene, hogy még arra is vetemedtek, hogy fotózzák azokat a polgárokat, akik megjelentek az ellenzéki kampányrendezvényeken. Ez a kommunista egypártrendszer módszere fideszes változatban az Úr 2020-dik évében.

A krumpli- és vécépapírosztás, együttműködve a helyi cigány közösségeket kizsákmányoló uzsorás réteggel talán a leggyomorforgatóbb része volt a választásnak, jómagam Ongán személyesen is láttam ezt. A legkiszolgáltatottabb rétegek ilyen jellegű zsarolása és megvásárlása szégyen a 21. században. Az is tény, hogy a média (az ellenzékinek tartott része is nagyrészt), Bíró László esetében a programjáról érdemben nem számolt be, az MTI és a közmédia pedig kizárólag a fideszes jelöltről és a hozzá látogató kormánytagokról és a fideszes vezetőkről számolt be. A „szokásos” fideszes hazugság- és lejárató kampányok az ellenzéki jelölttel szemben már sajnos a „megszokott” mederben, bár kiemelkedő brutalitással zajlottak.

Ami Bíró László kampányáról pozitív előjellel elmondható, az az új tapasztalat, hogy többszáz aktivista, nagyos sok jobbikos, olyanok is, akik már egy ideje eltávolodtak a párttól, újra aktivizálták magukat, járták a településeket, profi és hatékony kampányt tudtak felmutatni. A többi ellenzéki párt különböző mértékben, de szintén aktivistákkal és vezető politikusokkal segítette a jelöltet, az ellenzék egységet és erőt tudott felmutatni. Fontos és előremutató tapasztalat ez, hiszen jómagam is több napon át róttam azokat a falvakat, ahol még csengő sincs a házakon, csak kiabálással lehet elérni a helyi polgárokat. Ez a személyes megkeresés és meggyőzés az egyedüli út, hogy megmutassa azoknak a polgároknak, akik sokszor az M1, TV2, Kossuth rádió Bermuda háromszögében tévelyednek a Fideszre szavazva, hogy igenis van élet a Fideszen túl.

Az együttműködő ellenzéki pártok ezen a választáson megmutatták, hogy nemcsak a parlamentben, hanem a terepmunkában is tudunk együttműködni. Mindenki fegyelmezetten tartotta a sort, és ez a tapasztalat megmarad a következő másfél évre is, amikor is a 106 egyéni választókörzetben kell a legjobb jelöltet kiállítanunk az egypárti túlhatalmat kiépítő fideszes jelölttel szemben.  Másrészt pedig jelesre vizsgázott az ellenzék azért is, mert egy nagyon erős fideszes körzetben meg tudtuk szorongatni a kormánypártot, mivel mind a jobboldali, mind a baloldali ellenzék felsorakozott a közös jelölt mögött.

Összefoglalóan megállapíthatjuk tehát: a legfontosabb tanulsága az időközi választásnak, hogy az ellenzéki pártok együttműködése fontos és jól vizsgázott. Ugyanakkor az is látszik, hogy a kisebb településekre sokkal komolyabb erőforrásokat és meggyőzési munkát kell fektetni, ebben a vidéken jól beágyazott néppárti Jobbiknak, amely az itt élők értékrendjéhez illeszkedő konzervatív világképet jeleníti meg, kiemelkedő szerepe lesz a 2022-es választásokon.

(A szerző nyelvész, egyetemi docens, a Jobbik parlamenti képviselője, az Országgyűlés alelnöke)

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

One thought on “KETTEN AZ OKTÓBER 11-I VÁLASZTÁSRÓL

 1. Kedves Kerekasztal!

  Az alapügy elmaradt bér pertárgy. (én a felperes édesapja vagyok és nem a vagyoni viszonyok, a hátrány helyreállítása miatt írok, hanem, mert szeretném kicsiben a jogállami mechanizmust helyreállítani és ezt elősegíteni). Jog nincs, de itt a matematika a lényeg: a jogerős megítélt elmaradt bért hogyan lehet lekönyvelni mérleghelyesen, szabályos bizonylatokkal: az elszámolt nettó jövedelem juttatás összege egyenlő a kifizetett bér összegével—-ez egy matematikai egyenlet. Tehát nem csak jog, de matematika tudomány sincs ma Magyarországon.
  Nem bonyolult egyenlet, gyakorlatilag két szám összehasonlítása. Melyik összeg a kisebb? a jogerős megítélt elmaradt bér esetén. Melyik összegről van kevesebb a Számviteli tv-nek megfelelő, szabályos bizonylat? a jogerős megítélt és végrehajtható elmaradt bér esetén. (ha valaki ezt a matekot nem érti, kérem, hogy ne olvassa tovább) De nem a mi saját hátrányunk, a vagyoni viszonyok helyreállítása miatt írok, hanem mert minden hátrányt szenvedett sofőrt kizártak az eljárásból, meg sem hallgatták eddig őket.
  Magyarországon 3 évre (polgári) eltiltották az ügyvezető házaspárt, de néhány km-re külföldön sikeres ügyvezetők. Pedig végrehajtható tartozása van, de nem behajtható, mert mikor kiderült, hogy ki lesz a munkaügyi perben a pervesztes, az alperes eladta a Kft-t, az új stróman/ügyvezető eltüntette/megsemmisítette a bérkönyvelést első lépésben, 2. lépés: megszüntette a Kft-t jogerős sújtó ítélet, fizetési kötelezettség hatálya alatt. Felszámoló? Cégbíróságot sem zavarta ez. Hajrá Magyarország, hajrá Eu. Mi kell a mai magyar könyvelésbe? Ezt leírja az a 10 határozat a Nagyalföldtől a Kisalföldig. A munkaügyi per az felejtős, a hatóságok pedig eltüntetik a bcs gyanúját is. Ha a végrehajtás sikertelen volt, akkor ki rendelkezik a jogerős megítélt elmaradt bér összegével? A jogerős ítélet azt írja, hogy alperes fizesse meg a felperesnek, de ez a mai napig nem történt meg.
  Az Szt értékhatár alatti kis vállalkozások, melyek éves beszámolóját így könyvvizsgálattal nem kell alátámasztani, szépen leírják a határozatok Szolnoktól Sopronig, hogy mi szükséges egy ilyen könyvelésbe: Szt alapelvek? Szabályos bizonylatok? Matematika? Számok? Mérleg? Ez egy sem kell. Összemérés elve minek, felesleges.
  Mi kell a mai magyar könyvelésbe? ( eddig a részbér banki átutalás feletti, különbözeti, maradék bérek kifizetéséről még 1db bizonylat sem került elő, pedig a banki átutalási kivonat önmagában nem elég, ehhez még könyvelni kellett valamit, hogy a helyesen elszámolt nettó bér , jövedelem , juttatás összegét, a mérleget elérjük)  Összemérés elve?
  Mit könyvelhetett ez a könyvelőiroda eddig és kinek, hogy az illiberális jogállam megvédi?
  Magyarországon a cégbíróság 3évre eltiltja ( polgári) az ügyvezetőket, de Ausztriában (Szijjártó szerint egyre több sikeres kis családi vállalkozás van külföldön, mind ilyen sikkasztó gyanús?) 35km-re Soprontól már nem érvényes a polgári eltiltás. Üdvözlöm az Eu-t.
  Éljenek a sikeres magyar vállalkozók külföldön. Meg is védik az ilyen vállalkozást, meg a kamarai tag , bűnsegéd gyanús könyvelő irodát. A jogerős megítélt elmaradt bért hogyan lehet lekönyvelni mérleghelyesen: az elszámolt nettó jövedelem juttatás összege egyenlő a kifizetett bér összegével megfelelően szabályos bizonylattal. Ezt a sikkasztó gyanús könyvelést védik a hatóságok. Határozataikban nincsenek számok, Ft összegek (bérkönyvelésről, helyesen elszámolt, de elmaradt bér kifizetésről van szó), az összemérés elve (mennyi az elszámolt és mennyi a kifizetett bér), nincs Számviteli tv., azaz nincs jog. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: