2021-11-30

KANÁSZ-NAGY MÁTÉ: Időnk kevés… teendőnk sok!

Időnk kevés. Teendőnk sok. Másfél év van az országgyűlési választásokig. De ennél sokkal kevesebb időnk van ahhoz, hogy kitaláljuk, hogyan fogjuk legyőzni a Fideszt 2022 áprilisában.  Új fokozatra kell tehát kapcsolnunk.

Mi az LMP-ben elkezdtük a munkát. Azt képviseljük, hogy még az idén meg kell állapodnunk abban, hogy hogyan fogjuk kiválasztani az egyéni és listás jelölteket, és hogyan állítunk miniszterelnököt. Pontos mentrenddel és világos válaszokkal kell a választók elé állnunk.

Ezért a tettek mezejére is léptünk. Hiszen határozott meggyőződésünk, hogy minden pártnak világossá kell tennie, mely körzetekben gondolja azt, hogy az ő jelöltjének indulása jelenti a garanciát a Fidesz legyőzésére. Mi nem követelünk, nem szabunk ultimátumokat, csak világosan és egyértelműen akarunk beszélni.
Együtt akarunk működni, de nyílt lapokkal akarunk tárgyalni.
Ezért jelentettük be, hogy Budapest 1. számú választókerületében Csárdi Antal, míg Baranya megye 2. számú választókerületében Keresztes László Lóránt indulását javasoljuk az ellenzéki pártoknak, Szombathelyen pedig Ungár Pétert javasoljuk. További bejelentések is várhatóak.

Azt is valljuk, hogy a kormányváltás szükséges, de ennek nem elégséges feltétele a választókerületi koordináció. A választóknak valódi alternatívát kell felmutatnunk a Fidesz 10 éves kormányzásához képest.

Olyan kormányt kell alakítani 2022-ben, amelyik nem eltagadni akarja a klímaváltozás tényét, hanem megérti annak a felelsőégét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még a saját kezében van a sorsa.
Olyan kormányzásra van szükség, amely minden egyes döntését úgy hozza meg, hogy azt megvizsgálja fenntarthatósági szempontból is. Ennek keretében elő kell segíteni a körkörös gazdaság megvalósítását és úgy kell átalakítani az adórendszert, hogy a szennyezők megtérítsék a társadalomnak az okozott károkat. Továbbá konkrét határidővel el kell fogadni egy menetrendet Magyarország karbonsemlegessé tételéről, ennek érdekében pedig ki kell mondani, hogy a zöldfelületek védelme és a biológiai sokféleség megőrzése a legfontosabb prioritások közé tartozik.

Meggyőződésem az is, hogy nekünk a mostani válságban kutya kötelességünk megmutatni, hogy van másik út.
Az ellenzéki pártoknak olyan kormányt kell alakítani, ami véget vet az elmúlt tíz évben látott perverz újraelosztás rendszerének, és olyan társadalompolitikát folytat, amely nem elgáncsolja, hanem segíti azokat, akik az állam segítéségre szorulnak. Fel kell vállalnunk, hogy jelentős béremelésre van szükség a közalkalmazottak körében, és szembe kell nézni a gondoskodási válsággal. Ehhez igazságosabb és fenntarthatóbb adórendszerre van szükség.

Reményt csak együtt tud adni az ellenzék. Külön-külön csak utópiákat tudunk vázolni, míg együtt a változás lehetőségét.

Nem csupán azoknak kell reményt adnunk, akik Orbán Viktor leváltását remélik. Azoknak is reményt kell adni, akik már nem várnak semmit a politikáról.
Nem csak azoknak kell reményt adni, akik a magyar jogállamért aggódnak, hanem azoknak is, akiknek a legnagyobb félelmük a hó vége.

Ha erre képesek leszünk, akkor nem csak esély lesz a kormányváltásra, hanem sikerülni is fog.
Ráadásul azt is pontosan tudni fogjuk, hogy mi a dolgunk a választások másnapján.

(A szerző szociálpolitikus, az LMP társelnöke, Újpest alpolgármestere) 

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: