2022-05-28

KALLA ÉVA: Intézmény nélkül 600 éve

„Homlokomon kettős aranypánt van. Az egyik a cigányságom, a másik a magyarságom, és egyikről sem vagyok hajlandó lemondani” – idézte gyakran a költő, Kovács József Hontalan sorait Péli Tamás festőművész. Valóban így valljuk mi, cigányok. De vajon megélhető-e maradék nélkül a kettős kultúra és identitás, ha nincs a cigányságnak intézménye, s nem tud a magyar kultúrába integrálódni a cigányok által teremtett kulturális érték és hagyomány?

Miért most?

Éppen most panaszolom fel, hogy nincs a cigányságnak intézménye, amikor a VIII. kerületben, a Kőfaragó utca 5-ben megnyílt a Roma Parlament képzőművészeti gyűjteményének galériája? Igen, most. Mert a galériát hat hónapra kapták meg, szeptember 30-ig szól a szerződés.

Ebben a házban élt Bura Károly (1881-1934), a kor neves cigányprímása. Sajtóba kiszivárgott végrendeletében meghagyta, hogy halála után lakásában múzeum legyen, és benne a cigány muzsikusoknak állítsanak emléket. Emléktárgyait is ezért adományozta a Nemzeti Múzeumnak. Ennek már közel száz éve!
Száz éve nem sikerült elérni, hogy legyen a cigányságnak múzeuma!

Mi lesz a Roma Parlament tulajdonában lévő 55 művész 239 darab alkotásával? Visszakerül a raktárba?
Ugyanabba a sötét pincébe, ahol láthatatlanul hevernek ezek a kincsek 2016 óta, amikor kilakoltatták őket az éjszaka leple alatt rendőri segédlettel a Roma Parlament székházából? Hadd legyen elzárva a közönség elől, mint amit dugdosni kell? Nincs helye, értéke a magyar képzőművészeti életben?

Nekünk Magyarország az anyaországunk

A Tavaszmező utcában, a Roma Parlament helyére tervezték a Cziffra Művészeti Központot, ezért is történt a kilakoltatás. Az alapkövet 2018. március 1-jén tette le Balog Zoltán Emmi-miniszter és Balázs János zongoraművész, a leendő intézmény művészeti vezetője. Az eredeti tervek szerint 2019 áprilisában kellett volna átadni. Bontással kezdődött az építkezés – 120,7 millió forinttal lett gazdagabb Mészáros Lőrinc cége –, s azzal be is fejeződött. A művészeti központra szánt 2,5 milliárd forintot a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva a gazdaságvédelmi alapba csoportosította át. Ugyanakkor azonban 2,6 milliárd forinttal támogatja a bolgárok kulturális központjának felépítését, melynek hírét január 7-én tették közzé a kultura.hu oldalon. Egyáltalán nem irigyeljük a bolgároktól a támogatást. A bolgárokat segíti az anyaországuk is.
Nekünk Magyarország az anyaországunk – mikor leszünk elismert gyermekei-e hazának?

Péli Tamás gondolatisága mindnyájunkat gazdagabbá teheti

Ugyancsak raktárban volt elhelyezve Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban 10 éven át Péli Tamás Születés című 41 négyzetméteres pannója, melyet a tiszadobi Andrássy-kastélyban működő nevelőintézetben festett 1983-ban. A kastélyt eladták, a nevelőintézet megszűnt 2011-ben. Több sikertelen próbálkozás volt a pannó budapesti elhelyezésére. Most végre az OFF-Biennálé keretében lesz látható júniustól szeptember végéig a Budapesti Történeti Múzeumban. Hogy utána mi lesz a sorsa, kétséges. Legvalószínűbb, hogy ismét egy raktár mélyén alussza álmát, ki tudja meddig. A pannón „az etnogenezis látomása körül a magyarországi roma történelem szimbolikus alakjai sorakoznak, egymásra következésükből kirajzolódik egy nagyívű történeti elbeszélés, mely kijelöli a közös magyar-roma történet csomópontjait” – idézzük a kiállításhoz készülő információs anyagot. Péli Tamás sem életében, sem halálában nem kapta meg a kellő figyelmet a művészettörténészek részéről. Azt hiszem, ideje volna felfedezni életművét a magyar művészettörténet számára, mert gazdagabbak lehetnénk általa, romák és nem romák egyaránt.

A FROKK is megszűnt

Megszűnt a Szentkirályi utcában a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ is. Igaz, a fennállása alatt sem folyt benne semmilyen kulturális élet, nem is volt alkalmas erre az épület. Az új központ ingatlanjait a Főváros már kiválasztotta. Iroda és raktárhelyiségek lesznek. Továbbra sem lesz múzeum, galéria, színházterem, hangversenyterem, kutatóközpont, nem lesz semmilyen médium, és nem lesz olyan közösségi tér sem, ahová leülhetnénk, és megbeszélhetnénk ügyes-bajos dolgainkat. Maradnak az egyéni akciók, lakásokon, védettségi igazolvánnyal vendéglátóhelyeken. Esetleg olykor egy-egy alkalomra befogadnak bennünket valamelyik kulturális intézménybe. Ha befogadnak…
(A szerző ujságíró)

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban
van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: