2021-10-28

JESZENSZKY GÉZA: A reménység elnöke, a világ legerősebb országában

Amerika földje, az Újvilág, az 1776-os Függetlenségi Nyilatkozat óta a jószándékú emberek reménye volt. A XX. század meghozta demokratikus értékei világméretű sikerét. Tudományos teljesítményét számtalan Nobel-díj és a Holdra szállás is jelzi. Jelen századunkban viszont sokan az Egyesült Államok hanyatlását látják, és ehhez nagyban hozzájárult a most dicstelenül távozó Donald Trump elnök.

Elnöki működését a demokratikus országok legtöbb politikusa és a világsajtó legtöbb orgánuma rendkívül kritikusan szemlélte, és félt újraválasztástól. A magyar kormányon kívül kevesen remélték, hogy másodszor is győzni fog. Még az Egyesült Államok két fő vetélytársa, Oroszország és Kína sem tudta igazán eldönteni, hogy kinek drukkoljon.

Eddig csak diktatórikus államokban lett elsőszámú vezető egy annyira műveletlen, demagóg, primitív beszédű és öntelt személy, mint Trump. Belpolitikája végletesen megosztotta országát, külpolitikája kiszámíthatatlan és kapkodó volt, majdnem szétverte a transzatlanti szövetséget, kereskedelempolitikája az Európai Unióval is konfliktusokhoz vezetett. Noha Amerika újbóli nagyságát ígérte, országa nemzetközi tekintélye mélyre süllyedt. Legtöbb amerikai magyar barátom, közte hagyományosan a republikánusokra szavazó vallásos konzervatívok is, mint a nemrég elhunyt John Lukacs, lesújtó véleményt tápláltak Trumpról és ellenében bárkire hajlandóak voltak szavazni. Mindezek ellenére, ha a koronavírus járvány nem ütött volna be és annak veszélyességét az amerikai elnök nem becsülte volna le és nem kezelte volna olyan rosszul a védekezést, nagy valószínűséggel most, január 20-án másodiki elnöki ciklusát kezdte volna el a festett hajú és feslett életű Trump. A magam részéről remélem, hogy az amerikai törvényhozás épülete elleni akcióra, tehát híveit lázadásra bíztató január 6-i, annyi republikánus párti, közte Bush korábbi elnök által elítélt beszédével nemcsak a személye, de a trumpizmusnak nevezett populizmus és vallási fundamentalizmus is elvesztette a hitelét.

Az Államok legidősebben, 78 évesen megválasztott új elnöke, a magát közvetlen hangon csak Joe-nak nevező Biden, rendkívül tapasztalt politikus. 1972-ben választották először szenátornak, volt elnöke a Szenátus külügyi bizottságának, 2008-tól nyolc éven át Obama alelnöke volt. Ír származású, vallását gyakorló katolikus. Noha ilyen sokan még soha nem szavaztak egy amerikai politikusra, mégis igen nehéz dolga lesz megvalósítani azt a nemzetegyesítő politikát, amire készül. Nemcsak Trump hatalmas szavazótábora, de a reá szavazó radikális afro-amerikaiak, magukat szocialistának valló fiatalok és értelmiségiek miatt is. Csökkentenie kell a rendkívül megnőtt vagyoni és jövedelmi különbségeket, lehetővé kell tennie több tízmillió amerikainak az eddig hiányzó egészségbiztosítás megszerzését. A külpolitikában meg kell erősíteni a meglazult szövetségesi viszonyokat, meg kell akadályozni Kína további gazdasági és politikai terjeszkedését, szembe kell szállni az iszlám fundamentalizmus új hullámával. Az arab-izraeli viszonyban viszont érdemes lesz folytatni Trump egyetlen sikeresnek mondható, összebékítő politikáját, miközben Iránnal enyhíti a feszültségeket. A klímaváltozás ügyében Biden vissza fog térni az előde által fölmondott párizsi egyezményhez.

Kormányát tapasztalt, nem szélsőséges, ugyanakkor minden tekintetben „színes” személyekből állította össze. Felerészben nők, több feketebőrű, de amerikai indián is szerepel a csapatban, alelnöke génjeiben afrikai és indiai örökséget hordoz.

Nagy kérdés, hogy a belső és külső ellendrukkerek meg a már százezrek halálához vezető járvány mellett marad-e ereje az Egyesült Államok 46. elnökének a demokrácia nemzetközi érvényesüléséért aktívan kiállani. Itt jön a képbe, hogy mit jelenthet Biden Magyarország számára. Meggyőződésem, hogy a bennünket a korábbi kormányoknál jobban ismerő vezetés nem a magyar miniszterelnök és külügyminisztere barátságtalan szavai, hanem a magyar kormány magatartása, következő lépései alapján fogja kialakítani hazánkhoz fűződő viszonyát. A jó viszonyhoz a magyar kormánynak jelentős mértékben módosítania kellene eddigi politikáját. Nem férhet hozzá kétség, hogy a minél jobb viszony elsősorban Magyarország érdeke.

Ahogy minden járvány egyszer véget ér, van esélye, hogy az Amerikát az utóbbi években mérgező szélsőséges politikai járványok is elveszítik fertőző képességüket a józan, a féltnél fizikailag és szellemileg is erősebb Joe Biden elnöksége alatt.

Trump vereségének fő oka, hogy a COVID-járvány veszélyességét lebecsülte és a közel negyedmillió halott még részvétet sem váltott ki belőle. De négy évvel ezelőtti fő ígéretét, hogy ismét naggyá teszi Amerikát, sem tudta beváltani, sőt, országa tekintélye mára lecsökkent.

A világ nagy része örömmel fogadta az eredményt, a NATO és az EU tagállamok legtöbb vezetője megkönnyebbülten gratulált Bidennek. A nagyon hangosan Trumpnak drukkoló magyar miniszterelnök nem a győzelemhez, csak a sikeres választási kampányhoz gratulált.

Nem lesz könnyű dolga az Egyesült Államok 46., január 20-án hivatalba lépő új elnökének. Meg kell fékezni a járványt, le kell csillapítani az elmúlt hónapok szélsőbalos, szobordöntögető rendbontóit, de elkerülve színesbőrű szavazói kiábrándulását, csökkenteni kell a rendkívül megnőtt vagyoni és jövedelmi különbségeket, lehetővé kell tenni több tízmillió amerikainak az eddig hiányzó egészségbiztosítást. Meg kell erősíteni az elsősorban Európával meglazult szövetségesi viszonyt, meg kell akadályozni Kína gazdasági és politikai terjeszkedését, valamint az iszlám fundamentalizmus új hullámát.

Nemzetegyesítő politikájához sok sikert kívánt Bidennek a világ számos politikusával együtt republikánus elődje, George W. Bush is.

(A szerző történész, egyetemi tanár, egykori külügyminiszter, a V21 tagja)

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: