2022-01-25

Helyi választások 2019: SZARVAS KOPPÁNY képviselőjelölt

Miért csinálom?

Az a percepció Magyarországon (és sok más országban is), hogy a politikusok csekély képességű naplopók, akik a rendes munka helyett mentek politikai pályára. Pedig a teljesen szociopatákat leszámítva nem viszik sokra azok, akik nem szívvel és elszántan csinálják, azért, mert valamit változtatni akarnak. Maximum valamelyik helyi önkormányzatban egy kiépített mutyihálózat langyosvizéig jutnak el, amiből közepes mértékű jólétben eléldegélnek, amíg tart a mandátumuk. Akik viszont eljutnak a polgármesterségig, vagy feljebb, azokat egészen más hajtja, mint a pénz és a kényelem. Fontos megjegyezni, hogy itt most a választott, frontpolitikusokról van szó, nem az úgymond apparatcsikokról, akik mondjuk a Fidelitasból kikerülve táskahordozók és háttéremberek lesznek. Ők is a politikában dolgoznak, profin űzve azt, de nem választott pozícióban, és a köznyelv nem is szokott politikusként tekinteni rájuk.

Az igazság az, hogy a politikusság, mint szakma, megerőltető, stresszes, és más állásokkal ellentétben itt rendszeresen újra kell állásinterjúzni, csak itt ezt választásnak hívják, és nem egy vagy két főnököd van, hanem több ezer. Erről amúgy elég alaposan ír Lenkei Gábor a „Miért nem bírjuk a politikusokat?” című könyvében. De mielőtt bárki azt hinné, hogy sajnáltatom magam, jelzem, erről szó sincs, mert aki tényleg elhivatott, annak ez egy abszolút elfogadható ár. Miért is cserébe?

Elsősorban annak tudatáért, hogy hatással vagyok a világra. Ha az ember elég jól csinálja ezt a politikának nevezett valamit, akkor azzal a biztos tudattal térhet majd egyszer végső nyugovóra, hogy ott van a kézjegye a világon. Ez pedig nagyszerű érzés. Engem személy szerint a két dolog hajt a politikában: az egyik, hogy jobb állapotban akarom hagyni a világot, mint amilyenben érkeztem bele, a másik, hogy élvezhessem a jól végzett munka feletti büszkeséget. Erre leghatékonyabban a politikán keresztül van lehetőségem, ahogy Pikó András mondta a Magyar Narancsnak: kiállhatok a térre ételt osztani, de azzal csak a felszínt kapargatom. Politikusként ezzel szemben segíthetek száz ételosztó civilnek – vagy elérhetem, hogy ne legyen szükség ételosztó civilekre!

Büszkeség és megtiszteltetés valami olyasmin dolgozni, ami egyszer a történelmet is formálhatja majd, nagyszerű érzés olyannak a részesévé lenni, ami túlmutat rajtunk. Nem csak a 8. kerületet formálhatjuk most, bár már az is önmagában iszonyat munka, hosszútávú következményekkel. A mostani önkormányzati sikerekkel azonban országszerte meggyengíthetjük a Fideszt és megágyazhatunk egy kormányváltásnak (majd talán rendszerváltásnak) 2022-re. Hiszen a közpénzjellegüket elvesztő milliárdok mellett a Fidesz hatalma helyben az önkormányzatokban gyökerezik.

Ezt a munkát helyben kell kezdeni, és én örömmel veszek részt benne. Minden egyes fidesztől elvett pozíció, minden egyes újra egyensúlyba hozott önkormányzati lap, minden egyes szabadon szavazó szegény egy-egy kivágott gyökérdarab a Fidesz hatalmából, ami már elég sokáig fonta gúzsba hazánkat. Ezért fontos az idei önkormányzati választás, és ebből a hatalmas munkából én is kiveszem a részemet tehetségemhez és lehetőségeimhez mérten, Józsefváros 12. választókerületében, a Százados-negyedben.

Emellett afféle mellékprojektként nagyon jó lenne visszaadni a politikus szakma becsületét, mert akkor még több olyan tehetséges embert be lehetne vonzani a közéletbe, akik most azért tartják távol magukat a politikától, mert mocskosnak érzik. Mi a Momentumban ezért is dolgozunk. Számunkra a politikai generációváltás azt a szándékot is jelenti, hogy megújítsuk végre a közügyekhez való hozzáállást és visszaadjuk a hitet az embereknek abban, hogy van beleszólásuk a dolgokba akár helyi, akár országos szinten. Mert enélkül a hit nélkül nem lesz demokrácia, ami persze visszahat a közélethez való hozzáállásra is. Sajnos, ebből a csapdából magának kell kirántania magát a népnek, mint Münchausen bárónak, saját hajánál fogva, mi politikusok csak besegíthetünk. De ami segítséget meg lehet adni, azt meg akarok adni, és ha itt sikerül változást elérni, akkor aztán tényleg eredményes volt a feljebb említett “történelemcsinálás”.

(Ha van észrevételed, véleményed itt várunk: https://www.facebook.com/groups/762663054098897/?ref=bookmarks)

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: