2021-11-30

GICZY GYÖRGY: Az ellenzék halaszhatatlan feladata

 

A közelmúltban az ellenzék feladataival Molnár Gyula és Magyar György cikkei foglalkoztak. Molnár hosszú távú programokat ajánlott, Magyar az összefogás szükségességét, számba véve azokat a nehézségeket is, amelyeket a Fidesz-kormányzat teremtett az ellenzék számára. Ebből a meglehetősen szűk lehetőségekből kell az ellenzéknek kilépnie, hogy az összefogás révén a következő választásokat megnyerhesse. A különböző, ámde összhangba hozható javaslatok érdektelennek korántsem nevezhetők, de van az ellenzéknek ezeknél közelebbi és halaszthatatlanabb feladata is, nevezetesen annak a belső tisztulási folyamatnak a munkálása, amely nélkül a hosszú távú  programok  –  legyen az akár gazdasági, akár szociálpolitikai jellegű  –  meghirdetése és a pusztán matematikai alapon propagált összefogás nem tudja beteljesíteni a gyökeres politikai fordulatnak a társadalom  széles köreiben megfogalmazódó reményét.

Az önkormányzati választásokon elért ellenzéki sikerek is csak akkor lesznek kamatoztathatóak a soron következő parlamenti választásokon, ha a külső körülményektől, azaz a Fidesz rájuk nehezedő döntéseitől független belső megtisztulás megtörténik. S itt néhány konkrét ügyre fel kell hívnunk a figyelmet.

Elgondolkozató, hogy Karácsony Gergelynek olyan személyekkel kell együttműködnie, sőt, főpolgármester-helyettessé tennie, akiket korábban ő maga is alkalmatlannak minősített. De vannak ennél nagyobb (?) problémák is az ellenzék térfelén.

Az MSZP-és zuglói polgármester, Horváth Csaba saját jogkörének a kiterjesztésével kezdte a működését, majd a testületet megkerülve egy 400 milliós parkolóóra-beszerzési tenderrel próbálkozott, s azzal a Kupper Andrással akart üzletelni, akinek ezzel kapcsolatos korábbi tevékenysége komoly kételyeket támasztott. Ugyanígy nyugtalanító kérdéseket vethetnek fel az MSZP-és vezetésű kispesti önkormányzat tisztázatlan ügyei is.

Dr. László Imrének (DK), Újbuda polgármesterének Hitlert méltató szavai joggal válthattak ki felháborodást az ellenzéki körökben. Egy országos zsidó szervezet menthetetlennek nevezte a nyilatkozatot, majd hozzáfűzte, hogy a polgármester azért mégsem antiszemita. Ha ők mondják, akkor el kell hinnünk. Csakhogy ebben az esetben még súlyosabb a károkozás. Hiszen egy kívülálló adott érvéket az antiszemiták kezébe…

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének időközi választásán induló Bíró László (Jobbik) ugyancsak menthetetlen antiszemita és rasszista kijelentéseket tett, mégis az ellenzék közös jelöltje lett. Ő is bocsánatot kért, amit az országos zsidó szervezetek nyugtáztak, de egyúttal hangsúlyozták, hogy Bírónak nem volna szabad országgyűlési képviselőnek jelöltetni magát. S meggyőződésem szerint ebben messzemenően igazuk van. És ezt tapasztalatból mondom. Mert aktív politikusként én is azzal a naivitással kezeltem a Csurka István vezette MIÉP-et, hogy megváltoztathatóak a nézeteik. Mindent meg is ígértek, de nem tudták betartani. Mert más volt a véleményük.

Igazat adok a közelmúltban elhunyt Heller Ágnes professzorasszonynak: a Jobbikot nem szabad kizárni az ellenzéki együttműködésből, de csak azzal a feltétellel, ha képesek olyan jelölteket állítani, akik korábban nem tettek sem antiszemita, sem rasszista kijelentéseket.

Bíró László esetében Gyurcsány Ferenctől Márki-Zay Péterig már megfogalmazódnak a kételyek a jelölt személyének alkalmasságát illetően. A legjobb talán az lenne, ha visszaléptetnék, a függetlenként induló Tóth Ádám javára. Merthogy ebben a választókörzetben amúgy is annak az ellenkező történt, amelyet az ellenzéki együttműködés szorgalmazói meghirdettek: az előválasztás során a legnagyobb támogatottsággal rendelkező, alkalmas jelölteket indítanak. Itt azonban az előválasztás elmaradt.

Ezúttal csak néhány problémát említettem – a teljesség igénye nélkül. És arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy nem lehet pusztán matematikai alapon   – ahogy a közvélemény-kutatók teszik – vizsgálni az ellenzéki összefogást. Erkölcs fordulat nélkül nincs megújulás.

S ezt leginkább a mindig visszatérő téma esetében lehet a legjobban szemléltetni. A korrupciós vagy korrupció-gyanús ügyekkel kapcsolatban. Merthogy a balliberális kormányzatok is – Tamás Gáspár Miklós szavával élve  –  „lopikáltak”. Így aztán a korrupció ellen felszólamló ellenzéknek be kell bizonyítania, hogy a kritikájuk erkölcsi alapon nyugszik, s nem azon az irigységen, hogy amit a politikai ellenfél már ellopott, azt ők már nem lophatják el…

(A szerző teológus, újságíró, politikus)

MOLNÁR Gyula hivatkozott írása:
https://www.kerekasztal-mp.hu/kozelet/molnar-gyula-ki-kell-torni-a-rank-eroltetett-keretekbol/

dr. MAGYAR György hivatkozott írása:
https://www.kerekasztal-mp.hu/kozelet/dr-magyar-gyorgy-egyetertek-molnar-gyulaval-hogy-valoban-ki-kell-torni-a-rank-eroltetett-keretek-kozul-de-hogyan/

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: