2021-12-02

FODOR KATA: Gítá-dzsájantí

A Gítá-dzsájantí ünnep a leghíresebb hindu írásmű, a Bhagavad-gítá elbeszélésének napja. E művet nevezhetjük India Bibliájának is, ez ugyanis az egyik legfontosabb és legalapvetőbb szentírás a mintegy 600 millió hindu számára. Többségük Indiában él, noha nyugaton is egyre többen követik az ősi védikus elveket és a vaisnavizmus tanításait, köztük a Krisna-hívők is.

Krisna a hindu panteonban
A „Bhagavad-gítá” kifejezés szó szerint azt jelenti: „Az Úr éneke”. Ezt a szentírást ugyanis Maga az Úr Krisna beszélte el személyesen. A Krisna név jelentése pedig annyit tesz: a „Mindenkit vonzó”, tehát az Úr legfontosabb tulajdonságára utaló személynév. A Krisna-tudat tanításai szerint Isten a különféle inkarnációk formájában időről időre alászáll a lelki világból a hétköznapi, materiális valóságba, különféle emberfeletti cselekedeteket mutat be, és egyben tanításokat ad át híveinek, miközben különlegesen vonzó, mennyei természetével mindenkit elbűvöl. Bár Isten a hinduizmusban számos formában megjelenhet, mégis fontos tudni, hogy a hinduizmus alapvetően egyistenhívő, monoteista vallás, ahol az Istenség Legfelsőbb Személyisége alárendeltjeiként az ún. félistenek látják el a különféle irányítói feladatokat, egyfajta „miniszteri” pozícióban. Ilyenek például az Úr Siva, a pusztítás „táncoló” istene, vagy a jól ismert elefántfejű istenség, Ganés, akihez leginkább anyagi gazdagságért imádkoznak. 

Háborúba torkolló trónviszály
Az Úr Krisna eredeti emberi alakjában legutóbb 5300 évvel ezelőtt szállt alá erre a Földre, az indiai Vrindávan falucskába. Krisna itt töltötte gyermekéveit, majd fiatal felnőttként Dváraka hercege lett. Családi kapcsolatait tekintve az unokatestvére volt azoknak a jámbor Pándava testvéreknek, akik akkoriban India kiterjedt földnyelve, Bhárata jogos trónörökösei lettek volna, ám akiket saját rokonaik, a Kauravák gonosz cselszövések sorozatával száműzetésbe kényszerítettek, és végül kisemmiztek. Az évtizedeken át húzódó testvérháború végül egy 18 napig tartó véres, ám sorsdöntő ütközetbe torkollt, amit a valós harc mellett egyben az elvek csatájának is nevezhetünk.
 

A tanítások esszenciája néhány órában
Az indiai Kuruksetra csatamezőjén a háború előtti percekben az egyik Pándava fivér, Ardzsuna, rokonait látva az ellenség sorai között a csata értelmetlenségén kezdett rágódni, ezért Krisnához fordult magyarázatért. Krisna a több ezer harcos füle hallatára, a dharma, a vallás elveinek tanításain keresztül feltárta előtte, miért elkerülhetetlen a csata, s alapvető tanításokat adott át az élet végső céljáról és az ember lelki természetéről.

A Bhagavad-gítá tehát egy kiemelkedő szentírás, amelyet több mint 5000 évvel ezelőtt az Úr Krisna Maga beszélt el a földkerekség egyik legnagyobb háborúja előtt. Krisna örökérvényű tanításait később lejegyezték, s ma könyv formájában érhető el, melyet nemcsak a hinduk tekintenek a lelki megértés ábécéjének, hanem számos nagy nyugati gondolkodó – köztük Einstein, Emerson, Jung, Hesse, Thoreau – is méltatott. 

A Mahábháratától a Gítáig
Magáról a kuruksetrai csatáról egyébként a Mahábhárata elnevezésű óind eposz fejezetei között olvashatunk. E mű képezi a földtörténet egyik legnagyobb szabású és legkegyetlenebb háborúja kerettörténetét. A családon belüli trónutódlási konfliktus végkimeneteleként vívott csata számos erkölcsi kérdést is felvetett, amelyek kapcsán az Úr Krisna az élet minden területére kiterjedő elvi tanítást nyújtott az eljövendő kor embere számára. A Bhagavad-gítá 700 verse során Krisna részletekbe menően adja át a védikus tudás legjavát.

Felvilágosít, hogy minden élőlény lélek, amely keletkezés nélküli, halhatatlan és örökkévaló, valamint rámutat, hogy az emberi élet tökéletességéhez épp e bennünk lakozó örök lélek felismerésén keresztül vezet az út. Választ ad olyan alapvető fontosságú kérdésekre is, mint hogy miért van szenvedés ebben a világban, vajon van-e élet más bolygókon, hogyan maradhatunk tartósan boldogok, valamint, hogy ki Isten és hogyan juthatunk el az Ő országába. E nagyszerű és nagy hatást kiváltó olvasmány eloszlatja a tudatlanságunkat és a téveszméinket, és visszaadja az emlékezetünket, miszerint mind lelki természetűek vagyunk.

Tűzceremóniával egybekötött ünnep
A röviden csak Gítáként emlegetett mű elbeszélésének ünnepe minden évben december elején esedékes, a holdnaptár függvényében. Ebből az alkalomból a Krisna-hívők Budapesten és más vidéki helyszíneken tűzceremóniával egybekötött megemlékezést tartanak. A Gítá-dzsájantínak nevezett ünnepségen közvetlenül az Úrra emlékeznek és a Gítá mind a 700 szanszkrit nyelvű versét felolvassák. A tradicionális tűzceremónián a Krisna-hívők Közösségének kiemelkedő tanítói is részt vesznek, a vendégek pedig a szentírás köteteit ajándékozzák egymásnak és szeretteiknek. Végül imádságokat énekelnek közösen, mint a Haré Krisna mantra és programjukat ízletes, vegetáriánus lakomával zárják. 

“Kijelentem, hogy aki tanulmányozza ezt a szent párbeszédet, az az értelmével imád Engem.”
Bhagavad-gītā 18.70. 

Gítának szentelt tematikus év
A Krisna-hívők számára 2019-2020 a Bhagavad-gítá Éve. Céljuk, hogy ebben az időszakban a lehető legtöbb magyar emberrel megismertessék az ősi védikus bölcsesség e páratlan gyümölcsét.

A Gítá egy igazi életvezetési útmutató, a tudatos élet iskolájának legszebb alkotása, mivel nem ember alkotta. Bölcsessége lámpásként szolgál ma is, kortól, vallástól vagy akár élethelyzettől függetlenül mindenkinek, aki egyszerűen csak boldog szeretne lenni. A Gítá egy igazi útravaló korunk emberének, ablak egy teljesebb, hibátlan világra. Teljes egészében tartalmazza az önmegvalósítás védikus ismereteinek lényegét. Kérdés, kinyitjuk-e…

(A szerző a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének vaisnava teológusa) 

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897
(Innen elérhető a felmérésünk KÉRDŐÍV-e is…. kérlek töltsd ki!)

 

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: