2023-06-04

FELEJTHETETLENEK! – ASCHER OSZKÁR: Akkor és oda

Nem csak előadóművész, színészpedagógus és színházigazgató volt , hanem a sallangmentes előadóművészet egyik újjáteremtője is!

ASCHER OSZKÁR: (1897-1965)

A kezdetek

Műszaki pályára készült, a BME elvégzése után, 1923-tól mérnökként dolgozott az egyik budapesti gépgyárban. Azonban már az egyetem idején színészetet tanult Ódry Árpádnél. 1921-től tartott önálló esteket, 1926–28-ban a Teréz körúti Színpadon, Nagy Endre kabaréjában szerepel.1931-ben pedig a Képeskönyv Kabaréban lépett színpadra versmondással.

Kiteljesedő, sokrétű pálya

1947–1949 között a Pódium Kabaré igazgatója volt. Közben a Magyar Rádió rendezője is volt. 1946–47-ben a Művészben, 1949-ben a Belvárosi Színházban is kapott szerepeket. 1950–51-ben az Úttörő művésze volt, 1951-ben a Faluszínházhoz szerződött, amelynek 1957-től haláláig igazgatója is volt. 1957–59 között az Irodalmi Színpadon önálló esteket tartott, 1959-ben a Bartók Teremben is játszott. 1946–1950 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított beszédművelést.
Színészként elsősorban groteszk karaktereivel aratott sikert, míg önálló estjeivel és irodalmi műsoraival, versértelmezéseivel a patetikusságtól mentes színészi stílus megteremtésében játszott fontos szerepet.

Ascher credoja: a pontos értelmezés

A mondanivaló, a tartalom kifejezésére helyezte a hangsúlyt, nem deklamált, hanem értelmezett. Ezért is emlegetik – Gáti Józseffel és Latinovits Zoltánnal együtt –  a szavalás igazán magas művészi szintre emelőjének.
Megfogalmazása szerint „a vers után úgy lépek a próza előadásába, mint amikor valaki kemény plasztront levetve, háziruhában táncol”.
Ezúttal a nagy magyar író, humorista Karinthy Frigyes egyik híres humoreszkjét – amely műfaj nem volt idegen karakterétől – adja elő, amely egy mai napig ismerős embertípust mutat be.
Munkásságát Kossuth-díjjal és Kiváló művész címmel ismerték el.

A teljes humoreszk itt hallható:
https://youtu.be/dHArAiV50EA

Karinthy Frigyes: Akkor és oda

Hogy én állásba menjek? – biggyesztett gőgösen a független ember, – hogy én odaadjam a szabadságomat holmi fixumért, ami rendes, szabályos és szabatos életet biztosít – á! nem nekem való az! Tintakulinak való az, öcsém, afféle rubrika-embernek, akinek még az esze is srófra jár, nem az ilyen korlátot nem tűrő, rapszódikus léleknek, ami én vagyok. Inkább ne csörögjön egy pengő se a zsebemben – én nem birom ki a rendes embereket, rendes életet, – nekem, öcsém, az kell, hogy akkor menjek oda, ahová jól esik, amikor kedvem szottyan rá. Akkor és oda, amikor és ahová akarok. És azért, amiért jónak látom. Akkor, oda és azért, amikor, ahová és amiért jónak látom, úgy bizony. És nem előre kialkudott pénzért, hanem csak amennyire magam saccolom a munkám értékét. Akkor, oda, azért és annyiért, amikor, ahová, amiért és amennyiért érdemes, no lássa, így szeretem én azt. Így ám, tempósan, a magam gusztusa szerint, nem ahogy azok a kötőfékes bolondok csinálják, maguknak nehezítve meg a dolgot, ahelyett, hogy úgy jönne, kinek-kinek a természete szerint. Akkor, oda, azért, annyiért és úgy, amikor, ahová, amiért, amennyiért és ahogy a gusztusom diktálja. Mert az én gusztusom nem afféle papagáj, meg daráló gramofón, ami mindig csak egyet darál, szabad madár az én kedvem, nem bírja a láncot meg a szabályt, csak a tulajdon törvényét ismeri, úgy, ahogy az Isten teremtette, – vagy kellek úgy, ahogy vagyok, vagy nem kellek! Nem is akarom, hogy másnak vegyenek – vegyenek csak annak, aminek születtem. Annak, akkor, oda, azért, annyiért és úgy, ami, amikor, ott, akkor, amennyiért és ahogy kínálom magam. Én, öcsém, nem sokat váltom a szót, nem köntörfalazok, nem csűröm-csavarom a dolgokat, lehet, hogy egy kicsit rapszódikus vagyok, de legalább nem fogok belehülyülni valami földhözragadt mesterség taposómalmába. Ilyenformán élem szép szabad világomat, sejhaj – olyanformán, annak, akkor, oda, azért, annyiért és úgy, amilyenformán, aminek, amikor, ahol, azért, annyiért és… izé, hogy is kezdtem csak?!… nincs magánál aszpirin, öcsém? egy kicsit megfájdult a fejem.

 

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: