2022-06-25

ÉSIK SÁNDOR: A hinta és a fal

A csehek nemrég kiutasítottak 18 orosz diplomatát azért, mert valószínűleg kémek, és egy 2014-es robbantáshoz is közük van. Várhatóan hamarosan Moszkvából hasonló létszámban fognak cseh diplomatákat kiutasítani, és figyelni fognak rá, hogy legyen köztük a helyi viszonyokat jól ismerő, értékes hírszerző is.

Ez egy barátságtalan diplomáciai pengeváltás

Teljesen felesleges belemenni abba, hogy az oroszok gonosz módon rászolgáltak erre a lépésre, vagy provokáció áldozatai. Nem lehet ebben igazságot tenni, majd száz év múlva történészek elemzik, hogy ki mit csinált pontosan.

Ami fontosabb, hogy jól érezhető az amerikai nyomás emögött. A Biden-kormány, már látszik, hogy szeret erős szimbólumokat használni, és úgy tűnik, hogy a jövőre esedékes midterm választásokig azt szeretné, hogy az amerikai politikát ezek a témák határozzák meg. Az amerikai híreket követők hallanak a “ghost gun” (sorszám és nyilvántartás nélküli) fegyverek elleni küzdelemről. Nyilván fontos, hogy ilyen fegyverből lehetőleg kevés legyen, azonban az amerikai gun violence oka nem a sok ghost gun. Már pár száz dollárért elképesztő mennyiségű fegyver vásárolható, hatalmas használtpiac van, és a tavalyi-tavalyelőtti BLM tüntetések idején a lőfegyver és a lőszer hiánycikk lett, annyit vettek. Az, ha évente néhány ezer ghost gunt kivonnak a forgalomból, pont nem változtat semmit, de kiváló üzenet.

A külpolitikában az amerikai kormány látványosan igyekszik helyreállítani a Trump-érában megtépázott hírnevét

Természetesen nem mondjuk azt, hogy Kína és Oroszország a bérmaruhás hajadonok, akik ártatlanul kénytelenek elviselni az amerikai izmozást. Kína maga is expanzív, a szűkebb környezetében egyenesen provokatív politikát folytat. Kína-szakértők hosszasan tudják sorolni, hogy ezzel milyen belső problémákról terelik a figyelmet, de attól még Kína a csendes-óceáni térségben keresi a konfrontációt és Trump gazdasági eszközei után most megkapja a politikai ellenintézkedéseket is.

Hasonló a helyzet Oroszországgal, Bidenék egyik fontos üzenete, amelyet Putyinhoz és minden barátjához el akarnak juttatni, hogy egyszer volt Budán kutyavásár, nincs direkt beleszólás az amerikai belpolitikába.

Hosszú távon persze az ilyen izmozás azért van, hogy legyen hova enyhülni belőle, és egy Amerikának kedvező kompromisszum zárja az ellenségeskedést. Azért viszont, hogy az olyan öreg rókák, mint Putyin és Lavrov ne azt gondolják, hogy egy-két évet kell kibírni, és mindegy mit csinálnak közben az amerikaiak, muszáj egy kis izmot is mutatni. Muszáj jelezni, hogy itt nem arról van szó, mint amit Brüsszel szokott csinálni, hogy kifejezi mélységes felháborodottságát, hanem valami kis ütést be kell vinni. Például ismert kémeket meg kell buktatni. Nyilván Moszkvában nem dől össze a világ attól, hogy 18 emberüket hazaküldik Prágából, de sokszor 18 ember azért már fájhat.

Magyarországnak ez még okozhat kínos pillanatokat

Ugyanis Magyarország a kis országok hintapolitikáját játssza, kisebb szívességeket igyekszik tenni Moszkvának és Pekingnek is. Egy-egy megvétózott nyilatkozat, egy kis letelepedési kötvény, néhány “ukrán állampolgárnak” adott frankó magyar személyazonosság, egy kis Fudan University, cserébe egy kis Szputnyik és Sinovac vakcina, meg persze alighanem a jó öreg készpénz, esetleg némi pénzmosással egybekötve.

Amikor nem ezt csináljuk, akkor természetesen elkötelezett euroatlantisták vagyunk, legalábbis tartunk erre pár diplomatát, aki ezt el tudja mondani, és nincs az arcára írva, hogy az “euroatlantista” helyett “pitiáner opportunista” értendő.

Na ennek lehet hamarosan vége.

Amerika úgy tűnik, hogy elvárja a szövetségeseitől, hogy tegyenek határozott gesztusokat

Sorakozót fújtak, és megnézik, hogy ki áll be a sorba. Erre többféle reakció létezik, aszerint, hogy ki melyik súlycsoportban van. Nyilván egy Németország vagy egy  Franciaország még azt is megteheti, hogy visszaszól, hogy kedves Joe azért ott nekünk pozícióink vannak, amelyek akár még neked is hasznosak lehetnek, úgyhogy kösz, értjük mit akarsz, segítünk, de ne várj tőlünk olyasmit, amivel magunkat rombolnánk.

Kisebb kormányok, főleg azok, amelyeknek van helyben ellenzékük, sietve igyekeznek megtalálni azt a szimbolikus lépést, amelyikkel nem húzzák magukra sem Putyin, sem Biden haragját. Egyúttal végiggondolják, hogy a következő legalább négy évben a világpolitikában erősödni fog a hidegháborús logika. Amerika tenni fog a Belt&Road ellen, és el fogja várni mindenkitől a Kínával szembeni távolságtartást.

Magyarország a hintapolitika közben lehet, hogy túl nagyot lendült Kína és Oroszország irányába. Szokás szerint a kormány abban bízhat, hogy elég jelentéktelen ahhoz, hogy személyes retorziók ne érjék. Vagyis ne forduljon elő az, hogy a kormány egyik homoszexuális politikusa, aki rendszeresen jár privát partikra, egyszercsak a fél brüsszeli rendőrkapitányságot találja a buliban. Nyilván az információk megvannak az ilyen és ehhez hasonló műveletek végrehajtásához, de valószínűleg senkinek nem hiányzik egy Ukrajnához hasonlóan destabilizált állam.

Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a Peking- és a Moszkva-barátságnak következményei lesznek

Az eddigi elszigeteltség fokozódni fog, csak most már érezhető lesz a hétköznapi életben is. Nem arról lesz szó, hogy egy három nyelven beszélő magyar vezérőrnagy nem kap képességeinek megfelelő NATO-beosztást, vagy hogy egy magyar EP képviselő csak a legjelentéktelenebb bizottsági helyeket kapja meg. Minden érzékenyebb nemzetközi tudományos projektben a magyar kolléga gyanús lesz, a nemzetközi világűrprojektben nem feltétlen a magyar műszert választják, szépen lassan mindenütt elszigetelik a magyar résztvevőt a fontosabb, különösen a technológiai szempontből is érzékeny dolgoktól. Politikai értelemben folytatódik és fokozódik, ami már most is van, komoly ország miniszteri szinten sem tart kapcsolatot Magyarországgal, ide csak a különböző basik látogatnak, és Viktort is csak ilyen helyekre hívják meg. Már ha meghívják, mert ott is gondolkoznak, hogy kell-e nekik egy megjelölt ember társaságát keresni.

Olyan kérdést is kaptam, hogy vajon lesz-e látványos seggberúgás?  A válasz szerintem inkább nem, mint igen. Az EU-n belüli status quo az, hogy senki nem csinál látványos seggberúgást. Egy EPP-kizárás, ami elég nagy seggberúgás, is két évbe tellett, ameddig mindenkit sikerült egy platformra hozni, és még akkor is megadták a lehetőséget a viszonylag méltóságteljes kivonulásra. Az, hogy Orbánnal szemben a jogállamisági kártyát kijátsszák, ha meg is történik, legalább ennyi időbe fog telni. Az EU lényege ugyanis pont az, hogy a kicsik nyugodtak lehetnek, hogy egy gyors német-francia megbeszélés után nem lesznek hipp-hopp seggbe rúgva, a seggbe rúgás azután következik, hogy abban mindenki egyetért és biztosítékot kapott, hogy ő nem kerül sorra. Olyan persze lehet, hogy az USA ennél türelmetlenebb lesz, különösen, hogy Kelet-Európa vonalon dolgozik Biden és Blinken közelében pár ember aki úgy gondolja, hogy nagyon pontosan érti (sőt: érzi) ezt a térséget. Ha lesz ilyen, az EU igyekszik majd úgy csinálni, mintha tényleg véletlen lenne a dolog.

Sokkal valószínűbb azonban Magyarország elszigetelése és olyan leprásként kezelése, mint aki nem teljesíti a szövetségesi státuszából és méretéből adódó kötelezettségeit, méghozzá azért nem, mert a kormánya Kína zsebében van, dacára annak, hogy a pénzt az EU-tól kapja. Hogy ez az állapot meddig fog fennállni, nem tudjuk. Az biztos, hogy Orbán úgy gondolja, hogy ezzel simán együtt lehet élni, meg kell nyerni a választásokat, és akkor senki és semmi nem szólhat bele abba, hogy az országából Kínának eladósodott balkáni országot csináljon.
(A szerző ügyvéd, LLM, MBA és a “DIÉTÁS MAGYAR MÚZSA”  alapítója)

FRISSITÉS:

Magyarországon keresztül?
https://hvg.hu/vilag/20210421_orosz_ugynokok_gru_praga_budapest_becs_vrbetice_robbantas 

"DIÉTÁS MAGYAR MÚZSA" írásának
utánközlése

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

 

KÖVESSÜK ÉLŐBEN A KLUBRÁDIÓT!
https://www.klubradio.hu

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: