2022-08-18

mp: ELŐSZÓ HELYETT…

Egy újabb blog indul…

Nem nagy esemény, hiszen naponta több tucat, ha nem több száz indul csak itt kis hazánkban.

Mégis szeretném megosztani Veletek, hogy miért is vágok bele?

Vagy huszonöt – harminc éve részese lehettem egy „asztal társaságnak” amely éjszakákba nyúlóan vitázott és beszélgetett az akkor formálódó magyar társadalomról, közéletről valahol a Belvárosban. A kandidátus figyelt a vállalkozóra, a bankár érvelt a bölcsésszel szemben, a könyvek avatott szerkesztője vitázott a közgazdásszal. Izzott a levegő… de nem volt harag, nem volt ellenségeskedés, csak iszonyatos kíváncsiság, hogy milyen is lesz az ami ránk vár? Sokkal később jöttem rá, hogy akkor és ott tanítványok találkoztak mestereikkel…. és tanultunk…  egy új közéletet, demokráciát, vita kultúrát, ismerkedtünk társadalmi ideákkal, és leginkább tanultuk magát a politizálást is. Talán itt kezdett érlelődni az a meggyőződésem, hogy erős és stabil demokrácia nem létezhet az autonómia, az önkormányozás alapos megismerése, „megtanulása” és a központi kormányzástól való függetlenségének biztosítása nélkül.

Közben átsétáltunk a XXI. századba az információs technológia felrobbant. Így jött az ötlet – no meg a barátok noszogatása -, hogy miért is ne ülhetnénk ugyanúgy a „kerekasztalhoz”,  most és itt a világhálón? Miért is ne kereshetnénk egymást, azok, akik, ha nem is gondolkodunk mindig és mindenben egyformán, de képesek vagyunk egymás gondolataira, mondataira odafigyelni? Mindazok akik, velem együtt, ugyanolyan kiváncsiak maradtunk.

  • Mi lesz ebből az országból, amelynek hét régiója közül 4 azaz négy az EU húsz legalacsonyabb egy főre jutó GDP- t termelő térsége között van, évek óta?
  • Mi lesz ebből az országból, amelynek államfője augusztus 20.-án nem István király intelmeire figyel és figyelmeztet, hanem eltűri az 1938 évi díszletre hajazó lobogókat!
  • Mi lesz ebből az országból, ahol már 2010-ben – a gyűlöletkampány előtt – a megkérdezett 1038 fővárosi középiskolás diák 72 százaléka volt elutasító a romákkal szemben?
  • Mi lesz ebből az országból, melynek fő városában, egy Fővároshoz méltatlanul  30-35 százalékkal rosszabb az ott lakók életminősége az egyik kerületben, mint a másikban?
  • Mi lesz ebből az országból, ahol az önkormányzatok, – melyek szerintem a demokrácia fundamentumai lehetnének helyben, – évtizedek óta folyamatosan romló körülmények között kénytelenek működni? Ráadásul már az is kétséges, hogy így megcsonkitva is meddig létezhetnek?
  • Mi lesz ebből az országból, ahol “felzárkoztatásnak” nevezik a nettó szegregációt? Ugyanakkor a politikai programokban sem látni a központi költségvetési fedezet lehetséges forrásait a tényleges személyi, helyi vagy regionális felzárkozatásoknak.

Folytathatnám a sort… de leegyszerűsítem: milyen országban élnek majd a gyerekeink, unokáink? Minden megváltoztathatalan? Csak várjuk a mai Magyarország új “Messiását”?

Nem tudom a válaszokat.

Bizonytalan vagyok.

Ezért hívlak meg Benneteket ehhez a “kerekasztalhoz” … nézzetek be néha , helyezzétek magatokat kényelembe és érveljetek.

Igen beszélgessünk, legfőképpen ismerjük meg egymás véleményét, érveit! Mert csak ez segíthet a kisebb – nagyobb árkokra először hidat verni, aztán késöbb talán be is temetni…  mert szerintem csak így lehet megtalálni a közös válaszokat! Csak így, alulról is épitkezve!

Barátsággal: mp

mp@kerekasztal-mp.hu

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: