2022-09-27

DR. MAGYAR GYÖRGY: Megszületett a döntés: valószínűleg lesz az ellenzéknek alternatív államfőjelöltje

A köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell megjelenítenie, már csak azért is fontos lenne, hogy a személyéről ne a jövő áprilisi parlamenti választás előtt hetekkel a Fidesz egymaga határozzon, hanem széles társadalmi konszenzus alapján szülessék döntés. Az ellenzék ebbe a folyamatba érdemben nem tud beleszólni, de egy köztársaságielnök-jelölti előválasztás eredménye a hatalom számára fontos jelzés lehet.

 

Áder János köztársasági elnök 2022 májusában tölti ki második államfői ciklusát, és a hatályos szabályok szerint nem választható újra. Az utódjáról a parlamentnek pedig legalább harminc-hatvan nappal korábban, tehát jövő márciusban, illetve április első felében döntenie kell. Nagy meglepetés persze nem születhet, mert jelöljön a Fidesz bárkit, azt meg fogják szavazni, mert az első körben ugyan kétharmadra van szükség – ezzel a kormányoldal ma rendelkezik –, viszont a második fordulóban az egyszerű többség is elég lenne.

A következő öt évben, már a 2022-es parlamenti választás előtt tehát az lesz az államfő, akit a NER – Orbán Viktor – erre alkalmasnak talál, legyen szó Kövér László házelnökről vagy Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszterről, esetleg magáról a miniszterelnökről. Legalábbis az eddigi találgatások alapján rájuk gondolkodhatunk potenciális jelöltként, bár a Fidesz bárkit előhúzhat a kalapból, ami nem lenne meglepetés.

Múlt vasárnap az ellenzéki előválasztás lebonyolításában közreműködő civilek  egy része és szakértők egyeztettek a köztársaságielnök-jelölti előválasztásról, és egyetértés született abban, hogy mielőbb, akár november-decemberben történjék meg a potenciális államfő személyére a jelölés, és utána jöhet az előválasztás. Annak eredményét február 24-én hirdethetnénk ki, tehát reményeink szerint előbb, mint, hogy a Fidesz – szokás szerint minden politikai vagy társadalmi egyeztetés nélkül – megnevezné a saját emberét.

Tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarországon az államfőt nem közvetlenül választják az állampolgárok, ám fontosnak tartjuk, hogy legalább javaslatot tegyünk egy, a mai ellenzéki oldalon is elfogadható személyre. Ez újabb fontos üzenet lehet a NER számára, hogy az életünket meghatározó döntésekből ne rekessze ki a lakosság több mint felét. Az előválasztás ugyanakkor azt is jelenti, hogy az ellenzék ismét magához ragadhatja a kezdeményezést – ez a 2022-es választást megelőző kampány szempontjából sem érdektelen –, hiszen tematizálhatjuk a közbeszédet, és ezzel sokakat aktivizálhatunk.

Mindez közömbös is lehetne, hiszen nálunk az úgynevezett gyenge köztársasági elnöki intézmény létezik. Tehát az államfő az alaptörvény szerint „kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”, de a végrehajtó hatalom gyakorlására nem bír meghatározó befolyással. Ez viszont így nem egészen igaz. Már csak azért sem – mert idézzünk megint az alaptörvényből – akár „feloszlathatja az Országgyűlést”.

De nézzünk néhány konkrétumot. A miniszterelnököt az alaptörvény szerint „az Országgyűlés a köztársasági elnök javaslatára választja meg”. A kormányfő megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint a felének a szavazata – tehát egyszerű többség – szükséges. De kit javasol erre a tisztségre az államfő? Ezt nem szabályozza semmi. Amennyiben 2022 tavaszán győzne a hatpárti ellenzéki összefogás, és ennek ellenére a mai kormányoldalnak lesz a legnagyobb frakciója – amire minden esély megvan –, mit kezd ezzel a helyzettel az államfői tisztséget betöltő új fideszes pártszolga, legyen az bárki? Melyik szerveződést bízza meg a kormányalakítással?

Idézzük megint az alaptörvényt: a „köztársasági elnök a választások egyidejű kitűzésével feloszlathatja az országgyűlést, ha a kormány megbízatásának megszűnése esetén a köztársasági elnök által miniszterelnöknek javasolt személyt az Országgyűlés az első személyi javaslat megtételének napjától számított negyven napon belül nem választja meg”. Ezért a „gyenge” államfő megteheti, hogy olyan személyt javasol miniszterelnöknek, aki nem bírja a parlamenti többség bizalmát, s a személyi javaslatának elutasítását követő negyvenedik napon új választást írhat ki.

Ne legyünk ennyire rosszindulatúak, és bízzunk benne, hogy a szokásjog 2022-ben is érvényesül, s az államfő a miniszterelnökjelölt személyét illetően bölcs döntést hoz. Tehát az a politikai oldal nevezheti majd meg a kormányfőjelöltjét, amelynek a parlamentben megvan legalább az ötven százalék plusz egy fős többsége. De mi lesz utána? Belegondolni is rémisztő, miként fog jogot alkotni a jelenlegi ellenzék esetleges győzelme esetén a parlament, ha az államfő – élve jogaival – nem ír alá törvényeket, hanem azokat minden esetben az Alkotmánybírósághoz küldi. Ehhez csak egy apróság: a testületbe a ma regnáló alkotmánybírákat kizárólag a Fidesz delegálta.

Menjünk ezen a vonalon tovább. A Költségvetési Tanács hozzájárulása nélkül – amelynek elnökét talán nem meglepő módon az államfő nevezte ki – nem lehet az állami költségvetést elfogadni, ha az a GDP ötven százalékát meghaladó hiányt tartalmaz. Most olyan nyolcvan százaléknál tartunk. Mi lesz, ha ez a nagyérdemű tanács egy esetleges kormányváltás után megtorpedózza a költségvetési törvényt? Amennyiben pedig az adott évre vonatkozó büdzsét március 31-ig nem fogadják el, a parlamentet az államfő a választások egyidejű kitűzésével feloszlathatja.

Így a jelképesnél nagyobb hatalomról beszélünk, tehát egy fideszes pártszolga az államfői székben ülve az esetleges kormányváltás után alaposan megkeseríthetné a hatalomra kerülő mostani ellenzék – és az ország – életét. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez ne következzék be!
(A szerző ügyvéd, az Államfő-előválasztási Előkészítő Bizottság elnöke)

 

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban
van olyan lehetőség, hogy azt bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

One thought on “DR. MAGYAR GYÖRGY: Megszületett a döntés: valószínűleg lesz az ellenzéknek alternatív államfőjelöltje

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: