2021-11-28

CSILLAG TAMÁS: A villám válaszokon túl…

Mivel az európai parlamenti képviselői vitákon csak „villám üzemmódban” lehet jelentős témákat kifejteni megpróbálok írásban részletesebb választ adni a legfontosabb kérdésekre. És azonnal csapjunk is bele:

  • Miért fontos az EP választás?

🇪Az Európai Parlament az EU egyetlen olyan szerve aminek a tagjait, az EP képviselőket, a tagországok állampolgárai közvetlen választják. A Momentumban mi amúgy szeretnénk ezen változtatni, és a Bizottság elnökének a pozícióját is közvetlenül választott tisztséggé tenni. Ez szerintem azért lenne nagyon fontos, mert a Bizottság mind az alkalmazottainak a számában, mind a Törvényhozás folyamatában betöltött szerepe miatt kiemelkedően erős az EU intézményei közül. Ugyanakkor a lisszaboni szerződés aláírása óta szinte minden fontosabb EU-s döntés az EP többségének a támogatását kell, hogy élvezze. Magyarország a 21 EP képviselőjével ha nem is tud annyira súlyos szereplője lenni az EU-s politikának, de sok esetben lehetnénk mi a mérleg nyelve.

Olyan mindannyiunk életét érintő ügyeken dolgozik az EU, mint a roaming díjak eltörlése 2017-ben, vagy a világ legkorszerűbb adatkezelési szabályzatának, a GDPR-nak a megalkotása 2018-ban, de beszélhetnénk itt még közös környezetvédelmi irányelvekről is, amik EUs szinten megalkotva és betartatva sokkal hatékonyabbak tudnak lenni, mint ha a tagállamok egyesével dolgoznák őket ki.

  • Mi a voksolás tétje?

🇭Bár nagyon szeretném, hogy ne így legyen, ma Magyarországon inkább reálpolitikai szempontból érdemes az EP választások tétjéről gondolkodni. Ez a választás most főleg egy belpolitikai meccs. Az egyetlen arányos választásunk, így megmutatja feketén-fehéren, hogy kinek mekkora a támogatottsága országosan. Ha egy párt kirívóan jó vagy rossz eredményt ér el most májusban, az befolyásolhatja annak a politikai közösségnek a jövőjét.

💜 Mi a Momentummal most kerültünk először igazán közel az 5%-os küszöbhöz. (a legutóbbi mérés szerint már 5.5%-on állunk!) Ha megugorjuk azt, akkor lendületet kaphatunk ahhoz, hogy 2022-re ne csak Budapesten legyünk mi a legnagyobb ellenzéki párt. Az LMP és a Jobbik rég voltak ilyen népszerűtlenek (az EP választásokon 4% és 6% mondta azt a Závecznek, hogy ezekre a pártokra adná a voksát), és egy gyenge szereplés esetén az LMP könnyen elindulhat a szétesés felé vezető úton.

🇩🇪Mindemellett az sem mindegy, hogy hány képviselője lesz a Fidesznek. Ez alapvetően határozza majd meg, hogy a németek mennyire elnézőek a korrupciós ügyeikkel szemben.

 

  • Mik a legnagyobb kihívások jelenleg Európa számára?

1., 🇬🇧 Brexit.

Gyakran írok a témáról az oldalamon. Eddig azért nem írtam róla ilyen szemszögből, mert senki se tudja, hogy egy ilyen komplex változásnak pontosan milyen következményei lesznek az EU-ra nézve. Sajnos a Brexit, pláne annak egy rendezetlen formája könnyen megboríthatja a most egész jól teljesítő európai gazdaságot.

Bár még mindig sok a bizonytalanság a Brexittel kapcsolatban, amikről amúgy hétről hétre beszámolok az oldalamon, az már egyértelműen látszik, hogy az elmúlt három éves huzavona alaposan átrajzolta az ország politikai térképét. Mind a Konzervatív párt, mind a Munkáspárt rohamosan veszítenek a támogatásukból, ahogy újabb és újabb csörték során képtelenek megegyezésre jutni, az EUból való kiválás részleteiről. A Liberális Demokraták, akik éveken át tetszhalott állapotban léteztek most új erőre kaptak, hisz ők az egyetlen középpárt amely konzizsztensen a Brexit elleni álláspontra helyezkedett.  Ugyanakkor meglepően ügyes kommunikációs trükkel Nigel Farage ’Brexit Party’ néven új pártot alapított. Ezáltal sokan az Európai Parlamenti választásokat, mint egy második népszavazásra gondolnak, és a sok töketlenkedő régi párt helyett Farage pártja mellé fognak ikszelni. A legutóbbi közvéleménykutatások szerint előfordulhat, hogy Farage pártja adhatja a legtöbb európai parlamenti képviselőt, ami egy évvel ezelőtt még teljesen elképzelhetetlen fordulat lett volna, még a politikában jártas embereknek is.

2., 💶 Struktúrális gazdasági és pénzügyi problémák. PIIGS és az Euró

Az EU-t gyakran nevezik félkarú óriásnak. Bár egész komoly sikereket ért el a tagállamok gazdaságainak az integrációja terén, a folyamat komoly ellenérzéseket váltott ki sokakból és így megakadtunk félúton. Ez így senkinek se jó. El kell indulnunk vagy a mélyebb integráció, vagy a lazább szövetség irányába, mert a jelenlegi rendszer tele van sebezhető pontokkal amik akár a következő gazdasági válsághoz is vezethetnek.

3., 🚶🚶🏻🚶🏼Migráció.

A 2015-ös migrációs hullám kimerítette sok európai ország szociális rendszerét. A válságnak komoly politikai következményei is voltak: megerősödtek a jobboldali, EU-szkeptikus, populista, migrációellenes pártok. És bár átmenetileg sikerült a migrációs hullámot megfékezni (súlyos pénzeket fizetünk Törökországnak, hogy állítsa meg a területére érkezőket), a történet még koránt sem ért véget. Az EU-nak sürgősen ki kell dolgoznia egy fenntarthatóbb megoldást a helyzetre, illetve kezdenie kell valamit a súlyosan alulfinanszírozott határügynökségével, a Frontex-el. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mit fogunk kezdeni a klímamenekültekkel…

4., 📈🌍 Klímaváltozás.

A klímaváltozás következményei katasztrofálisak lehetnek Európa számára (is). Ennek a problémának a megoldásához a tagországok egyenként nagyon kevesek, csak európai szintű megoldásokkal tudjuk felvenni a harcot vele. Középtávon egyértelműen ez a legnagyobb kihívás az EU előtt.

5., 🙈🙉🙊 Populista, EU-ellenes európai pártok.

Azt hiszem senkinek se kell bemutatnom Orbán Viktort… Lassan ki kéne találni, hogy mit tehet az EU, ha egy tagország vezetői aktívan a Unió céljaival ellentétesen, a közösség jóhiszeműségét kihasználva tevékenykednek.

Hát így. Ha valamivel nem értetek egyet, vagy kiegészítenétek, ne habozzatok kommentelni, vitázzunk egyet! 👇👇

(A szerző politológus, közgazdász, jelenleg politikai tanácsadó ,a MOMENTUM EP jelöltje)

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: