2023-01-26

AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJEKÉNT… mp

Amennyiben hinni lehet a „madárcsicsergéseknek”, akkor a demokratikus pártok háza táján kezd egy valódi és politikailag helyes alapvetésen alapuló kompromisszum kialakulni az Európai Uniós választásokra. Az önmagukat NER ellenesnek tartott pártok egymáshoz közelebb álló tagjai várhatóan közös listákat állíthatnak. Komoly együttműködés körvonalazódik az Mszp-P-Dk-Szolidaritás háza táján és nem kizárt egy Jobbik -Lmp tandem  sem. Világosan érződik, hogy a választóközönség mit akar, mit vár?

Bismarck szerint a” politika a lehetőségek művészete” és ma ez a lehetőség látszik legjobbnak  a mandátumszám maximálásásra és ezzel együtt a töredék szavazatok optimális szinten tartásához. A teljes politikai spektrum olyan ideológiai, társadalom felfogásbéli, és a múltunkat értékelő és értelmező véleménybeli különbségekkel bír, amit hitelesen nem lehet összeterelni, akárcsak egyetlen listás választás erejéig sem. Ezen felül a pártok önálló indulása várhatóan felesleges töredék szavazat veszteséget is okozhat. Azok a formációk pedig amelyek nem hallják meg az erre vonatkozó üzeneteket ,  várhatóan a jelentéktelenedés útjára kényszerülhetnek!

Természetesen tisztába vagyok azzal, hogy állításom nem illeszkedik ahhoz a már – már eufórikus hangulathoz amely az Mszp-től a Jobbikig tartó együtt mozgás láttán kialakult. Az utóbbi napokban  fellángolt vita sorozatban a résztvevők némelyike szívesen túllépne a Jobbik múltján.

Alapállásként nem vitatom, hogy a Jobbik tagjai  és szimpatizánsai között  számos  tisztességes és becsületes ember van. Természetesen olyan is lehet/van akit a helybéliek a pártszimpátiájukat félretéve, morális vagy etikai megalkuvás nélkül támogathatnak az őszi önkormányzati választásokon. Nemcsak azért mert az 1:1 felálláshoz szükséges alkuk kikényszerítik, hanem mert valóban alkalmasak.

Más a helyzet azonban mikor a Jobbikról mint pártról gondolkodunk akárcsak időleges, szövetségesként is. Itt nem értek egyet azokkal akik szerint pusztán a „Lakálymédiáék nyomulnak” és feleslegesen emlegetik fel a múltat, a teljes összefogás megakadályozására. Persze ez sem idegen a NER stratégáitól.

Azonban szerintem az az igazi kérdés, hogy a feltételek nélküli összefogás a bizonyítottan nemcsak NER ellenes, de elkötelezetten Európa párti és rasszizmus ellenes erőknek a hitelességét és kormányzati képességének megítélését javítja vagy rontja?

A néhány akción túli, egyre szorosabb együtt mozgás vajon közép és hosszabb távon milyen nagyságú elvi engedményeket követel meg?

Ebből következően a résztvevő politikai formációk megítélését milyen irányba mozdíthatja el?

Emlékeztetni szeretnék a 2009 májusára. Az Európai Parlament megváltoztatta házszabályát és ezzel elhárította azt a veszélyt, hogy az új összetételű testület első ülésén – akár csak az új tisztségviselők megválasztásáig is – korelnökként a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen elnököljön.

Ha az a kérdés – helyesen és szükségszerűen -, hogy „Európa vagy Orbán?” akkor a válasznak is európainak kell lennie….  Az európai válasz pedig nem tűri  azt a megalkuvást, hogy a múltunkkal is kompromisszumot kössünk.

Kellő súllyal kezeljük a helyén és emlékezzünk mikor és hogyan került elő az Árpád sávos zászló? A romákat félelembe tartó masírozás… a rasszista áthallású beszédek…. a parlamentben kettős állampolgárokat listázó javaslat… a cigány verés… az emlékmű röhögő köpködése…. a bomberdzsekis,  kapucnis üvöltözők, hogy hallgattatták el Göncz Árpádot! Nem olyan régen 2018 októberében a Sargentini jelentés elítélését még tulajdonképpen támogatták a tartózkodásukkal! Ezen máris lépjünk túl mert akármelyik oldalon, közölük  néhányan öltönyös-nyakkendős párt tisztségviselők lettek, vagy mert néhány „békülékenyebb” interjút halhattunk?

Mindenkit megillet a tévedés és a változás joga, ezt őszintén hiszem és vallom. De a sértetteket viszont megilleti a szolidaritásunk és a múltunkat nem relativizálhatjuk.

A szélsőségesekkel,  az euro-szkeptikus populizmussal szemben – ahogy azt több ország gyakorlata bizonyítja,  – csak a demokratikus centrum-erők elvszerű, tartós és hiteles együttműködése állíthat gátat a tovább terjeszkedésüknek. És ez nem csak hazai de európai probléma is….

Nem nehéz belátni, hogy azoknak a formációknak – melyek itthon  demokratikus közép erőkként definiálhatóak –  az EP választásnak sokkal fontosabbnak kell lennie, mint az korábban látszott. Többet és mást kell, hogy jelentsen mint az őszi  önkormányzati választásokon történő helyosztó megállapodás-csomag számára történő erőfelmérés. Az igazi tét, hogy megkezdik-e azt a hiteles közös programalkotást és azt a tömbösődést amely a későbbi közös kormányzóképességük bizonyításához vezethet? Ezt azért tartom a legfontosabb tennivalók egyikének mert tetszik-nem teszik de a teljes népesség  52%-a, valamint az ellenzéki pártokkal szimpatizálok 80%-a politikaigeneráció váltást szeretne!

Ilyen mértékű kritika nem nagyon magyarázható mással, mint a hitelesség súlyos deficitjével. Tehát a  továbblépés nem alapulhat egyszerű választási mandátum optimalizáló „pacsizáson”! Ez az elutasítottság megmutatja, hogy nem az egymás között kialkudott listás helyek, mandátumok fogják a NER-t megroppantani!

Ezt a rendszert csak olyan politikai tömb/tömbök roppanthatják meg ahol a felfogásukban, alapelveikben, céljaikban és programjaikban egymáshoz illeszkedő civilek, politikai szervezetek bizonyítják alkalmasságukat!

Szerintem ma ez a definíció nem érvényes a Parlament minden ellenzékben lévő pártjára…

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

6 thoughts on “AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJEKÉNT… mp

 1. A leírtakkal elvben teljes mértékben egyetértek. Az EP választáson még az u.n. taktikai szempontok sem indokolnának egy, az ellenzék egészére kiterjedő közös listát, amire egyébként szerintem a Jobbik hívei is nemet mondanának. A jobbiknak sajnos létezik olyan bázisa (ez nem a rájuk szavazók minősítése), amely biztossá teszi számukra a mandátum szerzést. Az igazi veszély az LMP-re szavazók szavazatának elvesztése. Erről nekik kell dönteniük, ez az ő felelősségük és egyben kockázatuk is. Ennyit a rövid távú gyakorlati teendőkről,ami szerintem egyértelműen a demokratikus ellenzék összefogását igényelné. Egyet értek azzal is, hogy az önkormányzati választás más politikai magatartást determinálna. Itt a helyben lakóknak kell eldöntenie a személyek ismeretben, hogy az illetők nézetei, emberi kvalitásai alapján mint egyedül indulót a FIDESZ jelöltjével szemben támogatható e. Ha valahol itt meg kell valósulnia a különböző párt, civil és szakszervezeti szervezetek vezetői autonómiájának, kölcsönös eszmecseréjének és döntéseinek.
  Ami a jegyzet lényegét illeti. Taktikai, sőt stratégiai kérdésekben lehetnek különbségek egy a diktatúra erőivel szembeforduló szervezetek, emberek között. De egy Európához tartozó, magát a demokratikus ellenzék közé soroló és az Orbán rendszer után létrejövő politikai térképen ezt az állásfoglalását vállaló ember nem alkudhat meg bármilyen látszólagos, vagy valóságos érdekre hivatkozva, rasszista, gyűlöletkeltő, antiszemita, itt kimondható, fasiszta nézeteket valló szervezettel, emberrel.

 2. Köszönöm! Ha van kedved a facen folyamatosan beszélgethetünk!
  mp

 3. Az eszem szerint öreg zsidó barátommal értek egyet, most nem számít kivel, akár a Jobbikkal is össze kell fogni, és később a demokrácia adta keretek közt “bedarálni őket”.
  A szívem viszont sikítva tiltakozik, a Jobbikkal SOHA.
  Gondolom ellenzéki honfitársaim nagy része gyötrődik ebben a dilemában.
  A labda szerintem most a Jobbik térfelén pattog…
  Mert vagy az ellenzéki összefogás szakad ketté, vagy a Jobbik. Ha a mérsékelt nacionalista érdekkör új néven, új pártba tudná szervezni a jelenlegi Jobbik szavazól jelentős hányadát, azzal szalonképessé tenné szavazóbázisát és magát a pártot.
  De amilyen huncutok és hataloméhesek politikusaink, lenne rá egy fogadásom, hogy már létezik egy homályos terv, a Jobbik belülről való kettészakítására úgy, hogy a mérsékelt szárny hatalomhoz, a gizdáskodók meg hangerőhöz jussanak.

 4. Kata,arra a nem várt helyzetre is gondolni kell, hogy mi van ha nyer a dem.oldal? Mondjuk,hogy lesz felszámolva pl. az iskolai szegregáció? No pláne ha a Jobbik viszi a kultusz tárcát…Barátsággal: mp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: