2022-06-25

mp: AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK VALÓDI TÉTJE

 

A 2019 évi önkormányzati választások előtt vajon a NER-el szemben álló társadalmi és politikai tényezők képesek-e változtatni eddigi magatartásukon és helyes stratégiát kidolgozni?

Úgy gondolom, hogy az előjelek nem biztatóak…

Tisztában vagyok azzal, hogy 2019-ben, a választások után minden politikai tényező nyertesnek fogja magát feltüntetni. Hiszen lesz aki a legtöbbet nyeri, lesz aki növeli befolyását, lesz aki olyan helyen nyer majd ahol eddig még soha etc. etc.

Az önkormányzati választások bármennyire is egy közigazgatási egységen belül élők szavazatain áll vagy bukik mégsem kizárólag helyi ügy! Az egyes helyi önkormányzatok várható összetételén kívül van ami szerintem a társadalom szempontjából minimum ezzel egyenrangú, sőt fontosabb. Azok a problémák melyek minden közigazgatási egységben jelen vannak- ha nem is egyforma drámaisággal -, és amelyek a társadalom vállalhatatlan  szétszakadását okozzák. Ezeknek a különbségeknek – legalább – a csökkentését csak a helyi önkormányzatok működési modelljének újra gondolásával lehet.

Az  az állitásom, hogy a NER-el szemben álló politikai térben ma még nincs megfelelő elképzelés az önkormányzati rendszer ilyen típusú problémáinak valódi súlyáról, átalakításának égető szükségességéről, és azoknak a lehetőségeknek a feltárásához melyek a jelenlegi viszonyok között is megvannak.

Mértékadó politikai elemzők az országgyűlési választások egyik fontos következtetéseként több helyen publikálták , hogy hiányzott a kormányzóképesség  valóban hiteles felmutatása. Ez pedig minőségében mást kell jelenteni mint egyszerűen taktikai összefogást a szavazat optimalizálás érdekében. Ennél több kell! Hihető és alapjaiban közösen vállalható program az önkormányzatiság, a valódi autonómia további rombolásának megállítása és a lehetőségek függvényében vissza korrigálása érdekében.

Ezért az a valódi tét, hogy ezt az utat választják, vagy megelégednek egy-egy helyi „sikerrel”, nem kikényszerítve a valódi kérdésekről és gondokról lehetséges vitákat.

A hat magyar vidéki régió közül három – Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország – továbbra is Európa hátsó udvarához tartozik. Itt az egy főre jutó GDP termelés az uniós átlag felét sem éri el: annak csak 43–45 százaléka. Ennek következtében a fél Magyarország voltaképpen rosszabbul áll, mint néhány uniós állam egynémely egykori gyarmata, illetve mai tengerentúli megyéje.  A Nyugat- Magyarországi régió gazdasági teljesítménye több mint 60 %-al haladja meg ezeknek a régióknak a produktumát.(HVG.hu)

Fontos és a társadalmi tűrőképesség határát feszegető gondként jelentkezik ma már az egészségügy probléma halmaza. A szakértők elmondják, hogy ezt már nemcsak az anyagi források okozzák, hanem a  több ciklus óta elmaradt strukturális megújulás hiánya. Ma ott tartunk, hogy az összes  EU-s régiót alapul véve, a krónikus és rákos betegségeket tekintetében az Észak -Magyarországi a legrosszabb halálozási arányt mutatja. De az Észak -Alföldi is a legrosszabb öt között van,(24.hu) szerint.  Vajon megoldható a lényeges javulás a házi orvosi rendszer, a járóbeteg szakellátás színvonalának jelentős változtatása nélkül? Vajon nem az hozhatja a sürgősségi ellátás, és általában a kórházak ellátási terheinek csökkentését ha ezek az alapszintű ellátások kezdik meg a gyógyítási folyamatokat? Vajon a prevencióra nem helyben van a legnagyobb szükség?

Vagy vegyük azt a probléma csomagot amit az oktatás jelent a mai Magyarországon. A világ 72 országában végzett PISA kompetenciafelmérésekszerint nem igazán jól teljesít a magyar a matematika, szövegértés, természettudomány után már a probléma megoldás terén sem (eduline.hu 2017) . Azonban ezt a romló teljesítményt súlyosbítja, hogy az iskolát idő előtt elhagyók aránya nálunk nő, míg az EU államokban jellemzően csökken. A növekedés  még ráadásul együtt jár drámai különbségek kialakulásával, Míg a Győr- Sopron megyében 4,5% a „lemorzsolódás , addig B.A.Z. és Nógrád megyében 20%. Ami azt jelenti, hogy ebben a térségben  minden ötödik fiatal sodródik a kilátástalanság felé (eduline.hu 2018). Vajon ez a folyamat megfordítható-e ha egyszerűen mindenki visszakapja az államosított oktatási ingatlanját? Vajon a mélyszegénység, a szegregáció hatásai az új nemzedékekre milyen speciális segítségekkel felszámolhatók? Minden település képes a szükséges feltétaleket biztosítani?

Ezeknek a térségeknek, – főleg – a kisebb települései mára, ismerjük be, kilátástalan helyzetben vannak. Az itt élők az áprilisi voksoláson a nagyon szerény, de mégis valamennyi biztonságot jelentő változatlanságra szavaztak. Olyan program kell amelyik az elvárható alapvető Emberi együttérzésre alapozva nemcsak a helyi problémákról szól hanem ad egy országos áttekintést is. Kiemelten kell foglalkozni a további leszakadások fékezésével, ebben a különösen fontos önkormányzati feladatokkal. Mint ahogy jelezni kell azt a forrás átcsoportosítási irányt is amely ezt a feladattömeget finanszírozhatja- mivel mindennek ára van. Csak az segítheti ezeknek az erőknek, hogy a hitelességük és ezáltal a bázisuk növekedjen ha mondandójuk nem ”Mari néni is értse” színvonalon ad választ a mai legsúlyosabb problémára, a társadalmi szolidaritás folyamatos csökkenésére. Ha jelzi, hogy a krízis térségek gazdasági fejlődéséhez kevés egy beruházói ötlet. Kellenek azok a társadalom által működtetett alapszolgáltatások alkotta infrastruktúra is amelyek az erős – a mai szükségletek szerint újra gondolt – önkormányzatok nélkül nem jöhetnek létre. Erős helyi gazdaság nélkül nehéz a felzárkóztatáshoz szükséges többlet forrásokat biztosítani, mint ahogy korszerűbb tudású és egészséges munkaerő nélkül sem jöhet létre dinamikusan fejlődő helyi foglalkoztatás.

Kevés az együttműködési megállapodás, ha nincs releváns és nagyon komplex tartalommal megtöltve. Az előttünk álló választások nem lezárnak egy folyamatot, hanem megnyitják azt a ciklust melyben- szerintem – a hitelesség megteremtésének útján lehet és kell, a NER ellenes politikai mezőnek, megkezdeni  bázisuk dinamikus növelését.

 

 

 

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

One thought on “mp: AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK VALÓDI TÉTJE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: