2021-10-28

A kerekasztal mellett, az egészségügyről – RÓBERT KATALIN: A három majom

"Megtanultam, hogy a bátorság nem a félelem hiánya, hanem a felette aratott győzelem. 
Nem az a bátor ember, aki nem fél, hanem az, aki legyőzi a félelmét.” (Nelson Mandela)

Úgy tűnik, az emberek gondolkodása egy jottányit sem változott az elmúlt évezredek alatt. Az elért tudományos és technikai eredményeinkre büszkén azt hisszük, hogy a civilizáció igen magas fokán állunk. Igen, az eredmények fantasztikusak, de az emberiség gondolkodása vajon ezzel párhuzamosan fejlődött?

Azt gondolom, hogy nem.
Például a jelenleg dúló járványra adott reakciónk ugyanolyan, mint a sok évszázaddal ezelőtt élő elődeinké volt hasonló esetekben: bűnbakot keresünk.

Döbbenten hallom – egészségügyi szakemberektől is – a különféle összeesküvés elméleteket. Hogy a mostani járványt direkt szabadították ránk. Mondjuk Kínából. Vagy Amerikából. Meg hogy a gyógyszergyárak akarnak meggazdagodni. Aztán mondják, hogy a Világ Urai („azok kik?” c. kérdésemre a válasz sokatmondó hunyorítás), más verzióban a dúsgazdagok, vagy a dúsgazdag világurak … szóval AZOK.

Azok csinálták.

Pedig járványok, más szóval epidémiák már ősidők óta pusztítanak. Tudták kedves Olvasóim, hogy az influenzaszerű megbetegedések első írásos emlékét Kr.e. 412-ben közölte Hippocrates, az ókor egyik leghíresebb orvosa? Ezekből még nem lett világjárvány – pandémia –, mások voltak a körülmények.

E járvány megjelenése törvényszerű volt.

Mivel hosszú idő telt el az utolsó pandémia óta, a szakemberek már sok éve “várják”, hogy újra bekövetkezik. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO ajánlása alapján az országok járványügyi szervezetei is készültek rá, különben nem lehetnénk most tanúi a gyors reakcióknak.

Az 1900-as években négy világjárványról tudunk:
1918: “spanyolnátha”, 1957: “ázsiai influenza”, 1968: “hongkongi influenza”, illetve 1977: “orosz influenza”, amely nevével ellentétben Kínából indult ki. Mindegyiket az influenza A vírus altípusai okozták. A mostani járvány okozója, az un. koronavírus azonban egy teljesen más típusú vírus, valamilyen fokon a 2002-2003-as SARS koronavírusnak az egyik testvére. Nem mutációja, ez egy új genetikai állományú vírus, de 80 százalékban hasonlít rá. Még keveset tudnak róla, a kutatások világszerte zajlanak.
Dióhéjban ennyi a lényeg.
De elképzelhetetlen mennyiségű információ zúdul ránk ebben a témában (is), melyek jó része sajnos hamis! Éppen az utóbbi idők hihetetlen gyors technikai fejlődése következtében erre számos, kontrollálatlan tartalmakat közvetítő információs csatorna áll rendelkezésre. Nem tudunk eligazodni, csak kapkodjuk a fejünket, belezavarodunk. Mivel képtelenek vagyunk kiszűrni a hiteles tényeket, kiválóan manipulálhatókká válunk.

Sokan nem értik például, hogyan terjedhet kontinensről – kontinensre ilyen gyorsan ez a vírus? Pedig logikus és egyszerű a válasz: bolygónk mára nem egymástól izolált országokból áll, hanem szoros kontaktusban lévő államok egységes rendszere, melyek egymással kereskednek, és a turistáknak, üzletembereknek már nem gond bárhová eljutni. A vírusok hordozói mi magunk vagyunk. Régen a hadseregek hurcolták magukkal a félelmetes járványok kórokozóit, ma ehhez nem kell háború: az állampolgárok szabadabb mozgásával eljuttatjuk azokat a világ minden szegletébe.

Az összeesküvés elméleteket nagyon károsnak tartom, de nem hiszek abban sem, hogy ha azt mantrázzuk, hogy minden rendben lesz, nem látunk, nem hallunk, nem beszélünk, mint a három majom a képen, akkor jobb lesz. Mert van, aki azt mondja, hogy nem kell ezzel foglalkozni. Végtelenül felelőtlen álláspontnak tartom ezt. A tények birtokában tudunk csak tenni a saját és mások egészségének megóvása érdekében.

Ez a járvány le fog zajlani, ahogy a többi is történelmünk során, a maga természete szerint. Nem kell senkire ráfogni, olyan, mint egy természeti jelenség.
Kire haragszom, ha a jégeső elveri a termést?
Vagy bozóttűz van, földrengés és cunami?
Kit okolunk?

Nem ellenséget kell keresni! A koronavírus nem a migránsokkal jár kézen fogva! Fegyverekkel, kerítéssel nem lehet védekezni ellene. Abban kell reménykedni, azért kell tenni, hogy az országok vezetői együttműködjenek, mert ennek a járványnak a hatását mérsékelni csak együtt lehet. Ha mindenhol időben meghozzák és betartatják a megfelelő óvintézkedéseket. Ha segítik egymást – például védekezésre szolgáló eszközökkel, de azzal is, hogy információikat, kutatási eredményeiket megosztják egymással. Itt nincs élet a többi országon kívül! Magunk semmire se megyünk. Ugyanez mikrokörnyezetünkben is igaz, a szolidaritás az egyetlen járható út. Szerencsére ilyen kezdeményezésekről folyamatosan hallok.

Utószó

Számomra az a megnyugtató, ha tudom, mivel állok szemben. A koronavírus megjelenése óta követem az eseményeket, hiteles tényekre vadászva. Néhány évig a nagyhírű Országos Epidemiológiai Központ (OEK) informatikai vezetőjeként figyelemmel kísérhettem járványügyi szakemberek, virológusok, bakteriológusok és más szakterületek képviselőinek a munkáját. Jónéhány emlékezetes előadást hallgattam. Akkoriban jelent meg a madárinfluenza vírusa, láttam az előkészületeket egy esetleges járvány esetére. Sose felejtem el dr. Berencsi György professzor úr, a Virológiai osztály akkori vezetőjének előadásait és a beszélgetéseket Vele. Sajnos Ő már nincs velünk.

Ahogy OEK sincs. Az egész intézményt megszüntették.
Csak remélni tudom, hogy ezek a kiváló szakemberek most valahol értünk dolgoznak. Akkor is, ha nem is halljuk a nevüket, és nyilatkozni se hallunk közülük szinte senkit. Helyettük mintha egy hadsereg irányítana.

Remélem, hogy tanulunk majd ebből a pandémiából, kibillent minket a megszokott sémákból, gyűlöletekből, szimpátiákból, és átértékelődik az élet fontossági sorrendje. 

 A jegyzet a Kontraszt független irodalmi és művészeti folyóirat cikkének után közlése.

(A szerző informatikus, művészet rajongó számítástechnikus, a KONTRASZT független irodalmi és művészeti folyóirat szerzőtársa)

*** Linkajánló ***

Schulteisz Emil: A magyarországi járványok történetéből
http://mek.oszk.hu/05400/05425/pdf/Schultheisz_Jarvanyok.pdf

Az influenza története
http://fluart.hu/in…/szakmai-informacio/influenza-tortenete/

Nem lehet párhuzamot vonni az influenza és a koronavírus között (Interjú dr. Jakab Ferenc virológus professzorral
http://medicalonline.hu/…/nem_lehet_parhuzamot_vonni_az_inf…

 

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: