MP: LECSÓ – EGÉSZEN MÁSKÉPP

 

Lassan vége  a nyárnak…. itt az első őszies hétvége. 

Férfi társaim rugaszkodjunk neki mégegyszer – a sok okosság után – annak, amit mindnyájan imádunk és szinte megunhatatlan, a Lecsó! A nagy kérdés, csak az, hogy csinálják a Közel-Keleten? Persze annyiban ugyanúgy mint nálunk, hogy minden család esküszik a maga receptjére. Saját ízlésünkre kell a fűszerezést és a csípősséget is beállítani…. Egyszer probáld ki a recept alapján aztán igazítsd magatokhoz!

Hozzávalók / 4 személy

2 evőkanál olaj,  2-3 gerezd fokhagyma,  1 csapott tk. római kömény,  1 db kis chili,  1 db. vörös hagyma,  1 db. kaliforniai paprika,  1 db. kis padlizsán (vagy fél),  1db. paradicsom,  a db. hámozott, darabolt paradicsom konzerv ( vagy 4-5 db. friss), ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt fűszer kömény, őrölt koriander,  a kis csokor friss petrezselyem, 8-10dkg. kecskesajt vagy feta sajt,  (esetleg debreceni!)

Elkészítés:

  1. Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát apróra vágjuk, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit aprítsuk fel.
  2. Egy nagy, nehéz serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.
  3. Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.
  4. Most jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, só, bors, paprika és minden ízlés szerinti fűszer. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.
  5. Ha elkészült az étel, készítsünk négy mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.
  6. Tálaláskor szórjuk meg morzsolt kecskesajttal (vagy fetával) és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér.
  7. P.S.: Én szoktam már a kezdet kezdetén debrecenit is sütni bele, úgy egészben… az oldalain sűrű, de nem mély metszésekkel…. csak, hogy az ízek ki-be sétálhassanak!

Egy pohár fehér borral mennyei!

Ha ízlett írd meg … és meg is oszthatod!

Jó étvágyat, barátsággal: mp

 

 

 

Szerző:

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

3 thoughts on “MP: LECSÓ – EGÉSZEN MÁSKÉPP”

  1. A lecsó nálam az ételek pártjának legalább társelnöke. legjobb tudomásom szerint nem tűri a mindent bele változatot. az igazi lecsó maga az egyszerűség és egyben a gyönyörűség.:
    2 fej hagyma apróra vágva, megpirítva, ezt követően gyors egymás után csípős piros paprika és felszeletelt minőségi csemege kolbász (egy szál), újabb pirítás után bele a csutkájától megfosztott felvágott 1 1/2 kg paprika, közte 4-6 hegyes erős zöld paprika, forgatása a lábasban só és kis kanál darált szuper “erőspista” 3-4 lehámozott paradicsom, együtt keverve. Egyetlen csepp víz sem érheti. A szükségeset a paprika ereszti, fél puhára főzve és kész. Ez az igazi lecsó!!!

  2. Kedves Miklós,
    én nem mondtam, hogy helyette ilyet csináljunk…. de hidd el érdemes kipróbálni!
    Barátsággal: mp

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.