2023-03-23

FELEJTHETETLENEK! – JOHN LENNON: Imagine

Egy decemberi napon Paul Goresh készített egy fotót New Yorkban a Dakota nevű ház előtt. A fényképen a Beatles front embere John Lennon ölelte át rajongója Mark David Chapman vállát.
A fétfiét, aki még aznap megölte őt.

JOHN ONO LENNON (1940-1980)
A XX. század egyik legnagyobb hatású énekese, zeneszerzője, költője és a The Beatles gitárosa. Lennon dalai tele vannak fájdalommal és reménnyel. Zenéje hol vidám, hol pedig nagyon komor volt. Dalszövegeiben személyes és karrierjéhez fűződő vágyait, gondolkodásmódját, a hírnév árnyoldalait és az aktuális eseményekről alkotott véleményét fogalmazta meg. 2002-ben a BBC felmérése szerint a 100 legnagyobb brit közül a 8. helyen szerepelt. Tagja volt a „Brit Birodalmi Rend”- nek.

1980. december 8-án kora délután Annie Lebovitz a Rolling Stone Magazine riportere felkereste Lennon-t, hogy újságjának fotót készítsen John-ról. A fotózás végeztével John egy rádióinterjút adott (ami később az utolsó interjújaként is ismert) és kora este Yoko-val a Record Plant Studio-ba mentek, hogy a “Walking on thin ice”című Yoko dal utómunkálatait végezzék. Lennon és Yoko az őket váró limuzin felé sétálva autogram kérőkkel találkozott – akkoriban ez a jelenség ott megszokott volt -, akik között ott volt Mark David Chapman is. John a Double Fantasy albumot írta alá Chapmannek, amit Paul Goresh Lennon rajongó és fotós meg is örökített. Lennon barátságos volt rajongóival és szívesen vette, ha autogram-ot kérnek tőle, egy korábbi interjújában el is mondta, hogy “… az emberek odajönnek autogramért, vagy csak köszönni, de nem zavarnak…
A studiómunkálatok végeztével Lennonék hazafelé vették az irányt és a limuzinból a 72. utcában szálltak ki, nem hajtottak a dakota ház biztonságos, zárt udvarára (John minél előbb jóéjszakát akart kívánni akkor 5 éves Sean fiának). Chapman ekkor egy árnyékos zugból előbújva Lennon hátára célozva 5 lövést adott le. Az első golyó célt tévesztett, de a másik négy eltalálta Lennont a bal vállán és háta bal felén. A Roosevelt Hospitalban az orvosok 20 percen keresztül próbálkoztak újraélesztéssel, de a sebek nagyon súlyosak voltak és ekkorra John 80%-os vérveszteséget szenvedett. Az orvosok szerint egy ilyen támadást akkor sem lehetett volna túlélni, ha az egy műtőágyon, egy csapat készültésgben lévő sebész specialista jelenlétében történik, tehát a halál gyakorlatilag percekkel a lövések után már bekövetkezett.

John Lennon halála világszerte hatalmas gyászt váltott ki. Yoko – mivel a Dakota Ház előtti, folyamatosan éneklő tömegtől Sean nem tudott aludni – december 14-re hirdetett megemlékezést John-ról és hívta a gyászoló tömeget a New York-i Central Park-ba. Aznap emberek milliói álltak meg tízperces néma imádságra. Ebből 30 ezren Liverpool-ban és 225 ezren gyűltek össze New York közepén.

A teljes dal itt látható és hallható:
https://youtu.be/YkgkThdzX-8

John Lennon: Képzeld el
Képzeld el, hogy nincs mennyország
Nem nehéz, csak meg kell próbálnod
Nincs alattunk pokol
Fölöttünk csak a kék ég
Képzeld el, hogy minden ember
A mának él

Képzeld el, hogy nincsenek országok
Nem nehéz belegondolni
Nincs miért ölni és meghalni
S vallások sem léteznek
Képzeld el, hogy minden ember
Békében él egymással

Talán álmodozónak tartasz
De nem én vagyok az egyetlen
Remélem, egy nap te is közénk állsz
S eggyé válik a világ

Képzeld el, hogy nincsenek vagyontárgyak
Vajon képes vagy rá?
Nem létezik kapzsiság, sem pedig éhség
Csak testvériség
Képzeld el, hogy minden ember
Osztozik a világon

Talán álmodozónak tartasz
De nem én vagyok az egyetlen
Remélem, egy nap te is közénk állsz
S eggyé válik a világ
(A „The Bits”, a Wikipédia és az Újnépszabadság alapján) 

Hozzászólásokra a Facebookon, a „kerek asztal csoport” -ban
van olyan lehetőség, hogy bárki elolvassa és akár reagáljon is:
https://www.facebook.com/groups/762663054098897

mp

Egykor aktív közéleti szereplő, aki nem képes nyugodni.... :)

View all posts by mp →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: